Analiena 30.06.2010 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2010 Mam zagospodarowaną tylko część ogrodu - ok 800 m2. Reszta czeka na zakończenie prac budowlano - wykończeniowych. Na chwilę obecną mam 3 rabaty na których rosną wrzosy, wrzośce, rododendrony, azalie, jałowce, berberysy, pieris, drobne byliny itp. oraz trawnik i wielką piaskownicę . W po jednej stronie jest "las" (właściwie las to będzie za jakieś 10 lat ) iglasty a po drugiej liściasty. W ogrodzie jestem co 2 dni w tygodniu i w weekend. Koszenie raz w tygodniu ok 1h, pielenie w weekend przez 6h (zwykle robię to sama). Najwięcej czasu zajmuje podlewanie - nie mamy jeszcze systemu nawadniania więc najwięcej czasu trawi rozkładanie osprzętu. Jak na razie to czas spędzony w ogrodzie jest czystą przyjemnością, wyciszeniem, możliwością pobycia z samym sobą . Mam nadzieję że tak zostanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bea_m 26.09.2013 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 (edytowane) zaprojektował mi w jednym kącie 12 sumaków. Jakiś szaleniec chyba! A ja się po tym sezonie ogrodowym właśnie zastanawiam czy nie nasadzić sobie sumakow i niech to wszystko sobie zarośnie. Myślicie że roboty będzie mniej w ogrodzie? Edytowane 27 Września 2013 przez bea_m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rispetto 26.09.2013 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 Mniej, ale po co w takim razie ogród? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bea_m 27.09.2013 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 ale po co w takim razie ogród? Właśnie to pytanie sobie ostatnio cały czas zadaję. Nie należę do cierpliwych ogrodników i postanowiłam zrobić sobie prawie cały ogród w jednym sezonie. Po ostatnim robieniu dołków pod róże po prostu fizycznie wymiękłam. Czy ja dam radę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 27.09.2013 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 wydaje mi się ,że ogród to pasja a nie obowiązek jeśli podejdziesz do niego od tej drugiej strony - nic z tego nie nie będzie zacznij od jakiegoś planu i potem pomału go realizujdom też można zbudować w 3 miesiące tylko potem pękają ściany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bea_m 28.09.2013 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2013 Nie traktuje tego jako obowiazek tylko właśnie pasję I to gubi moja fizyczność. Moje zamierzenia mam już na ukończeniu. Mam nadzieję że oprócz kretów, na wiosnę wyjdzie mi to co nasadziłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
borekbp 27.04.2014 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2014 1400 m2 - siedzę w ogrodzie cały czas :-/ właściwie to celowo zwlekam z założeniem oświetlenia w ogrodzie, żeby nie pracować po zachodzie słońca... jak już wielokrotnie wspominano tu na forum - najbardziej pracochłonny trawnik: koszenie + nawożenie to żaden problem, podlewanie bardziej męczące (brak instalacji za 3 taczki pieniędzy), a odchwaszczanie to już udręka, z którą chyba sobie nie poradzę teraz latam i sadzę iglaki, za kilka lat chcę mieć max 400-500metrów trawnika (fajny wątek - pewnie moja żona go z premedytacji założyła) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts