Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ile czasu tygodniowo poswiecacie na pielegnacje ogrodu?

Recommended Posts

Mam zagospodarowaną tylko część ogrodu - ok 800 m2. Reszta czeka na zakończenie prac budowlano - wykończeniowych. Na chwilę obecną mam 3 rabaty na których rosną wrzosy, wrzośce, rododendrony, azalie, jałowce, berberysy, pieris, drobne byliny itp. oraz trawnik i wielką piaskownicę :-). W po jednej stronie jest "las" (właściwie las to będzie za jakieś 10 lat :-D ) iglasty a po drugiej liściasty.

W ogrodzie jestem co 2 dni w tygodniu i w weekend. Koszenie raz w tygodniu ok 1h, pielenie w weekend przez 6h (zwykle robię to sama). Najwięcej czasu zajmuje podlewanie - nie mamy jeszcze systemu nawadniania więc najwięcej czasu trawi rozkładanie osprzętu.

Jak na razie to czas spędzony w ogrodzie jest czystą przyjemnością, wyciszeniem, możliwością pobycia z samym sobą :-D. Mam nadzieję że tak zostanie.

• 3 years później...
  • Odpowiedzi 46
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

zaprojektował mi w jednym kącie 12 sumaków. Jakiś szaleniec chyba!

A ja się po tym sezonie ogrodowym właśnie zastanawiam czy nie nasadzić sobie sumakow i niech to wszystko sobie zarośnie. Myślicie że roboty będzie mniej w ogrodzie?

Edytowane przez bea_m

• 6 months później...

1400 m2 - siedzę w ogrodzie cały czas :-/ właściwie to celowo zwlekam z założeniem oświetlenia w ogrodzie, żeby nie pracować po zachodzie słońca...

jak już wielokrotnie wspominano tu na forum - najbardziej pracochłonny trawnik: koszenie + nawożenie to żaden problem, podlewanie bardziej męczące (brak instalacji za 3 taczki pieniędzy), a odchwaszczanie to już udręka, z którą chyba sobie nie poradzę:)

teraz latam i sadzę iglaki, za kilka lat chcę mieć max 400-500metrów trawnika

(fajny wątek - pewnie moja żona go z premedytacji założyła)