szymek.1 28.05.2010 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2010 Dot. System wentylacji mech. + rekuperacja ciepłaWSTĘPNA OFERTA WYKONAWSTWADziękujemy za skierowanie zapytania ofertowego na wykonanie instalacji wentylacji mechanicznej z rekuperacją ciepła do naszej firmy.Na podstawie dostarczonej dokumentacji technicznej i w oparciu o katalog wyrobów firmy ECOZEFIR oraz DOSPEL i innych sporządziliśmy następującą ofertę: SYSTEM WENTYLACJI Cena nettoCentrala ECOZEFIR RP-700 (wymiennik przeciwprądowy,wyd. 700m3/h z automatyką) 11 370 złNagrzewnica wodna 3,7kW-1 890 złSystem kanałów i kształtek o przekr.okrągłym (stalowe – ocynk) + zakończenia went. 11 739 złMat.pomocnicze (taśmy uszczelniające,obejmy,zawiesia ,mat.łączne itp. 1 550 złMat.izolacyjne (dot.tylko kanałów montowanych w korytach technolog.i w garażu) 1 736 złMontaż,rozruch,regulacja układu 9 000 złRazem (netto) 37 285 zł dostalem wlasnie takla oferte. troche duzo jak na moj gustdom 340mkwparter 235 i gora ktora nie bedzie praktycznie uzywana(pokoj goscinny) 105mkws kubatura 1300-1400co to za ekozerir?jaki reku inny polecacie? czy nie za duzy 700m3 jak gora malo uzywanaczy nie wystarczy 500m3/h?jaki 500 poleciaie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymek.1 28.05.2010 10:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2010 nie wiem jak dlugo trwa montaz reku,ale zakladam ze okolo 2 tyg max wiec cena za robocizne powinna byc na polcena za centrale tez za wysoka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grabnianin 28.05.2010 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2010 Pamietaj ze wszyscy podwykonawcy leca metrazem przekonalem sie juz nie raz...duza chata to siedzi na "miedzi" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gruchot 28.05.2010 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2010 Jeżeli mam Ci polecić to na pewno sprawdź parametry centrali nie kieruj się cena do końca.Popytaj się kilku instalatorów. Miej kilka ofert.Podzwoń do dystrybutorów. Nie daj się namówić na kanały elastyczne tzw. flexy ( zazwyczaj najtańsze oferty) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 29.05.2010 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2010 (edytowane) Pamietaj ze wszyscy podwykonawcy leca metrazem przekonalem sie juz nie raz...duza chata to siedzi na "miedzi" a niby czym mają się kierować jak nie kubaturą, głębokością bałtyku ? przy doborze centrali najważniejszym parametrem jest kubatura i dopracowując jej wielkość jest jeszcze sporo aspektów przemawiających za jej zwiększeniem a mała ich ilość za zmniejszeniem, czy firma robiąca ci wycenę dostała od ciebie projekt lub plan budynku czy też podali cenę z "czapki"? jeśli to drugie to szukaj innej firmy bo z tą mogą być kłopoty ekozefir robi swoje własne centrale montując je na podzespołach innych producentów, dotyczy to także wymienników, stosują krzyżowe będące raczej lichą konstrukcją tyle że montują te od heatexa, ładniej wykonane ale niewiele lepsze, nie wiem jaki przeciwprądowy w twojej wmontowali więc nie wypowiem sie ale ten jest sporo lepszy od krzyżowego chociaż w zimie też lubi zamarznąć o czym oni wiedzą czego dowodzi chęć montażu nagrzewnicy Edytowane 29 Maja 2010 przez kangaxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymek.1 29.05.2010 08:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2010 dzieki za odpowiedzibede wymagal kanalow metalowych.firma dostala projekt,byla tez na budowie ogladac. tez nie jestem przekonany do ecoszefir.wolalbym firmowego rekujakiego mozecie polecic o wydajnosci 500-700 m3/h ?GWC nie montuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymek.1 29.05.2010 08:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2010 niby jest duzo firm montujacych rekuale oni wola proste zadania-zwykly domek o pow 120-150mkw dajesz im trudniejsze zadanie i sie gubiakazdy gada co innegorozmawialem z 4-5 firmamikazdej wyslalem rzuty i projektyto co niektorzy gadaja to szokzostaly na placu 2 firmy-obie ogladaly plac i obie gadaja do rzeczy- z nich musze wybrac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grabnianin 29.05.2010 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2010 do KANGAXX-chodzi mi dokladnie o to ze kazdy patzry na to jaki duzy dom stawiasz i czym wiekszy tym wiecej placisz za usluge(roboczogodzine,itd...)wiec cena podobnego towaru do "biedniejszego"domku jest inna jak dla duzej willi i nie zaglebiam sie teraz w wydajnosci,parametry itd po prostu nastawienie jest juz od samego poczatku na duze stawki...Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 30.05.2010 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2010 no wiesz, duży dom to większa centrala i tyle, chyba że ktoś lubi szkłem dupsko podcierać, w ogromnym uproszczeniu cena roboty to materiały bez centrali minus 10-20%, ale jak mówię w uproszczeniu, każdy ma w domu to co chce, musi albo lubi i ma do tego prawo, ja zacząłem od tego że u siebie w domu wcisnąłem bartosza i mimo że drogi to kredyt z bosia na 1% zachęcił mnie do niego dodatkowo, z perspektywy czasu mogę powiedzieć że innego nie chcę, nie mam gwc bo dom mam już wiekowy i wszystko wokół urządzone więc rozkopywanie podwórka dobrowolnie sobie odpuściłem ale to urządzenie nigdy mi nie zamarzło a nie mam w nim żadnego systemu antyzamrożeniowego, dodatkowo jest to jedyna firma która miała odwagę potwierdzić własne kadzenie reklamowe w AGH, spytaj jakiegokolwiek innego producenta czy handlarza czym może potwierdzić to co wypisuje na własnych reklamach, od razu odpowiem na pytanie, nie pracuję w bartoszu ani nie mam zamiaru, natomiast mam zamiar własną firmę otworzyć i montować wm w domkach bo mam kontakty i wiedzę jak mi się wydaje no i par,ę takich robót za sobą, po prostu ich konstrukcja przekonuje mnie i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grabnianin 30.05.2010 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2010 fajnie ze jestes przekonany-ja nie zwlaszcza do zasyfionych kanalow po jakims czasie(za przyklad niech robia kanaly klimy w autach).Kazdy robi to i jak chce...Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gruchot 31.05.2010 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2010 ja bym Tobie polecał skandynawskie rozwiązania.Producenci z tych krajów nie prześcigają się w marketingowych sprawnościach odzysku.Moim zdaniem maja największe doświadczenie w tym temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 31.05.2010 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2010 fajnie ze jestes przekonany-ja nie zwlaszcza do zasyfionych kanalow po jakims czasie(za przyklad niech robia kanaly klimy w autach).Kazdy robi to i jak chce...Pozdrawiam no i masz prawo do tego co uważasz za słuszne, nie potrzebnie tylko wiążesz wm z klimą w aucie, bo to 2 rożne sprawy i całkiem inaczej pracują i jak to określiłeś syfią, ale i do takiego błędnego przekonania również masz prawo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymek.1 31.05.2010 12:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2010 dziesiatki lat zudzie zyli z wentylacja grawitacyjna i jakos nie slyszalem aby komus przeszkadzaly zasyfione kanaly nie slyszalem rowniez aby ludzie czyscili te kanaly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 31.05.2010 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2010 Zapominasz o jednym drobiazgu.Przy wentylacji grawitacyjnej zasyfionymi kanałami powietrze wydostaje się z domu!Czyste powietrze wchodzi szczelinami w oknach, które zazwyczaj są w miarę czyste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymek.1 31.05.2010 15:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2010 a przy mechanicznej co sie dzieje z zasyfionym powietrzem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 01.06.2010 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2010 Koledzy, logiki trochę! Skąd się ma brać ten syf w wentylacji mechanicznej w kanałach nawiewnych? Powiecie, że osadzać się będzie z powietrza za filtrami. Nawet jeśli, to on się tam będzie w tych kanałach OSADZAĆ. A skoro się będzie OSADZAĆ, to nie będzie PODRYWANY przez strumień powietrza. Bo jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AML 03.06.2010 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2010 niby jest duzo firm montujacych reku ale oni wola proste zadania-zwykly domek o pow 120-150mkw dajesz im trudniejsze zadanie i sie gubia kazdy gada co innego rozmawialem z 4-5 firmami kazdej wyslalem rzuty i projekty to co niektorzy gadaja to szok zostaly na placu 2 firmy-obie ogladaly plac i obie gadaja do rzeczy- z nich musze wybrac Witam! Jeśli potrzeba wycena - proszę o kontakt na priv. Robimy tez większe domki. największy miał 1200m2. Pozdrawiam serdecznie Maciej Kosowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 04.06.2010 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2010 mnie to o tym legendarnym syfie w kanałach nawet gadać nie chce, pamiętaj że trzeba..., wymaga..., okresowe czyszczenia..., słodziutkie pierdzenie kolesi którzy gdzieś coś przeczytali i wydaje im sie że rozumki pożarli, w prawidłowo wykonanej instalacji i prawidłowo używanej nie ma prawa nic śmierdzieć i kropka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
racer 07.06.2010 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2010 Widziałem system kanałów wywiewnych rozebrany po 6 latach, był lekko zabrudzony zaraz przy anm, dalej żadnych śladów zabrudzeń. Szkoda że foto nie mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 07.06.2010 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2010 Widziałem system kanałów wywiewnych rozebrany po 6 latach, był lekko zabrudzony zaraz przy anm, dalej żadnych śladów zabrudzeń. Szkoda że foto nie mam a po co ta fota, przekonanego nie przekonasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts