Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

hmmm.... a mnie sie wydawało, że slup statyczny ma wewnątrz stalowe wzmocnienie o odpowiedniej wytrzymałości, i takie cuś, co ja nazywam słupem statycznym, rozmieszczone co 1-1,5 mb jako dodatkowe podparcie podciągu może (nie musi) wystarczy. W końcu ma to przekrój zamknięty, grubości 3 mm, 30/60

Nie jest elementem okna, w slup wstawia się dopiero okna ale może się mylę? Mylę się na pewno

Witam po urlopie! Cieszę się, że stary potwierdził w 100% moje słowa, jednak pokusił się o danie ryby zamiast wędki czego jestem wrogiem ;)

Niestety co do postu jareko powyżej czuję się rozczarowany taką propozycją wychodzącą od niewątpliwie fachowca od okien. Wszelkie konstrukcje okienne i drzwiowe nigdy nie mogą służyć jako elementy konstrukcyjne budynku! Nieważne czy to drewno, pvc czy aluminium! Wielokrotnie spotkałem się z propozycją: pan wstawi te drzwi a my od góry nadmurujemy cegłą! Tak się nie da!!! Tak samo łączniki systemowe nie mogą podpierać podciągu betonowego. Nie taka ich rola i przeznaczenie.

ależ bwojtku

nie wyobrażam sobie sytuacji kiedy tak długi podciąg nie jest konstrukcją stabilną. Słup statyczny ma także swoja wytrzymałość i odpowiednio wyliczony może (nie musi) stanowić dodatkowe podparcie, tylko wspierające podciąg. Widzisz, współpracowałem kiedyś z firmą gdzie projektowano różne ciekawe, dość nietypowe, konstrukcje i podtrzymam swoje słowo, że odpowiednio zaprojektowana...ZAPROJEKTOWANA wytrzyma wiele.

Od samego poczatku mówię, że to trzeba OBLICZYĆ dokładnie. Słup statyczny nie jest częścią okna - jest tylko dodatkowym elementem konstrukcyjnym całej stolarki okiennej a nie budyku - w tym sie z toba zgodze

nie wyobrażam sobie sytuacji kiedy tak długi podciąg nie jest konstrukcją stabilną.

Widzisz jareko - konstruktor projektujący żelbetowe stropy, belki, podciągi, itp. określa ich maksymalne dopuszczalne ugięcie. I to ugięcie nie jest niczym złym a jest po prostu naturalną pracą tego elementu. Podparcie takiego żelbetu "pierwszym lepszym" stalowym elementem (łącznik statyczny systemu PVC) nie spowoduje podparcia elementu żelbetowego lecz najprawdopodobniej niekontrolowanie wyboczenie tego łącznika co doprowadzi do zniszczenia konstrukcji okiennej. Stosowanie dylatacji wokół okien (pianka) ma na celu nie tylko kompensację rozszerzania samej stolarki ale także wyeliminowanie wpływu pracy budynku na stolarkę.

ależ bwojtku

nie wyobrażam sobie sytuacji kiedy tak długi podciąg nie jest konstrukcją stabilną. Słup statyczny ma także swoja wytrzymałość i odpowiednio wyliczony może (nie musi) stanowić dodatkowe podparcie, tylko wspierające podciąg. Widzisz, współpracowałem kiedyś z firmą gdzie projektowano różne ciekawe, dość nietypowe, konstrukcje i podtrzymam swoje słowo, że odpowiednio zaprojektowana...ZAPROJEKTOWANA wytrzyma wiele.

Od samego poczatku mówię, że to trzeba OBLICZYĆ dokładnie. Słup statyczny nie jest częścią okna - jest tylko dodatkowym elementem konstrukcyjnym całej stolarki okiennej a nie budyku - w tym sie z toba zgodze

dalej brniesz w te bzdury? daruj sobie bo do niczego dobrego to nie prowadzi

Widzisz jareko - konstruktor projektujący żelbetowe stropy, belki, podciągi, itp. określa ich maksymalne dopuszczalne ugięcie. I to ugięcie nie jest niczym złym a jest po prostu naturalną pracą tego elementu. Podparcie takiego żelbetu "pierwszym lepszym" stalowym elementem (łącznik statyczny systemu PVC) nie spowoduje podparcia elementu żelbetowego lecz najprawdopodobniej niekontrolowanie wyboczenie tego łącznika co doprowadzi do zniszczenia konstrukcji okiennej. Stosowanie dylatacji wokół okien (pianka) ma na celu nie tylko kompensację rozszerzania samej stolarki ale także wyeliminowanie wpływu pracy budynku na stolarkę.

tak to mniej wiecej wyglada

Witam po urlopie! Cieszę się, że stary potwierdził w 100% moje słowa, jednak pokusił się o danie ryby zamiast wędki czego jestem wrogiem ;)

....

Powiedzmy, że założyłem dopiero przynętę na haczyk , pokazałem tylko "malutki" przykład..... Przed konstruktorem jeszcze jest parę wyliczeń, np. przy innym podziale od mojego, uwzględnienie współczynników korekcyjnych , o których wspomniałem, etc.

Jeszcze raz powtórzę Należy mieć także na uwadze fakt, że okna nie powinny przenosić żadnych obciążeń z nadproża

Łączniki to część okien a nie konstrukcji budynku !

ja to wiem, ty to wiesz, inni także wiedzą a jednak firma z która kilka lat współpracowałem, znaczący na przełomie wieków na rynku warszawskim developer i w tamtych czasach także producent okien w kilku swoich budowach, przy nadprożach długości od 10 mb do 20 mb zastosowała co 1,5 mb profile statyczne zakotwione w konstrukcji budynku. Luzy montażowe okien standardowe. Ani profile ani okna się nie gną ani też nie rozpadają. A jeśli uwzględnić statykę słupy mogli rozstawić inaczej, o wiele rzadziej co w świetle właściciela firmy byłoby rzeczą naturalną gdyż zawsze minimalizował koszty.

Nie wiem, może podciągi były pancerne bądź kosmiczne ;) ale takie są fakty. Słup statyczny nie jest konstrukcją budynku i to jest fakt niezaprezczalny ale też nie do końca zgodzę się z tym że jest częścią okien.