Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Firmy ubezpieczeniowe ... jak się zachowują po tej tragedi??

Recommended Posts

Jak dotąd nie mam ubezpieczonego swojego domku (a powinnam!!), tragedia powodzi ... czy innego nieszczęścia jeszcze mnie nie dotknęła, chcę się ubezpieczyć ... w przyszłym tygodniu. TYM RAZEM NA 100%!! Powiedzcie proszę, którą firme wybrać? Którą omijać z daleka? Na co zwrócić uwagę przy podpisywaniu umowy?

Powiem tak, jak ubezpieczenie jest przymusowe i nic dla mnie nie wnosi typu OC to wybieram najtańszą firmę.

Jak ubezpieczenie jest dla mnie, to wybieram sprawdzone firmy i czytam dokładnie umowy.

Dom, mieszkanie mam ubezpieczone w PZU - na razie nic nam się złego nie stało więc nie wiem jak u nich wygląda likwidacja szkody, ale wielu znajomych dostawało od PZU odszkodowanie wielu też się sądziło o wyższe odszkodowanie i zawsze wygrywali.

A poza tym lubię mojego pana od ubezpieczenia PZU, zawsze można ponegocjować zniżki, zawsze jest jakaś promocja, coś dokupić taniej i mieć w sumie niższe ubezpieczenie - przez internet tego nigdy mi się nie udało załatwić.

Mam ubezpieczenie mieszkania (nie domu) w Warcie.

Mieliśmy zalane mieszkanie zimą przez topniejąca górę śniegu na dachu. Odszkodowanie (w satysfakcjonującej nas wysokości) załatwiliśmy na telefon. Nie było nawet odwiedzin rzeczoznawcy. Jednak była to szkoda o stosunkowo niedużej wartości (sufit i ściany do malowania).

Nie mam pojęcia jak będą traktować powodzian.

Przy podpisywaniu umowy należy dobrze wybrać opcje ubezpieczenia (np. co innego znaczy zalanie, co innego powódź) i dobrze zastanowić się nad kwotą odszkodowania (więcej niż max określony w umowie się nie dostanie).

• 1 month później...