Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ATENA może się uda ... - KOMENTARZE

Recommended Posts

no my na pierwszą transzę musieliśmy czekać 2 tygodnie po złożeniu papierów bo musieli nas jeszcze sprawdzić BGK z uwagi na kredyt Rodzina na Swoim, teraz złożyłam wniosek o wypłatę 2 i 3 transzy.

U nas dzisiaj zachmurzone i lekka mżawka - dobrze, że na dachu już folia to nie leci nam na ściany. Mam nadzieję, że Wam pogoda pozwoli spokojnie ubić piasek bo do zalewania betonem to już sobie może padać. U nas w dniu zalewania lało okropnie ;)

• Odpowiedzi 399
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No i widzę, że ruszyliście pełną parą! Prawie stan zero- super! A jeśli martwi Cię znikanie kaski z portfela na tym etapie to poczekaj na wykończenie- to dopiero masakra!

Tak, działamy, działamy, choć pogoda kapryśna... A z kasą to muszę chyba jeszcze raz zweryfikować moje plany :)

no my na pierwszą transzę musieliśmy czekać 2 tygodnie po złożeniu papierów bo musieli nas jeszcze sprawdzić BGK z uwagi na kredyt Rodzina na Swoim, teraz złożyłam wniosek o wypłatę 2 i 3 transzy.

U nas dzisiaj zachmurzone i lekka mżawka - dobrze, że na dachu już folia to nie leci nam na ściany. Mam nadzieję, że Wam pogoda pozwoli spokojnie ubić piasek bo do zalewania betonem to już sobie może padać. U nas w dniu zalewania lało okropnie ;)

To BIK sprawdzają przy każdej transzy? U mnie powinno być wszytko ok :) bo poza tym kredytem już nic nie mam...

Już wylali mi chudy beton, 11 października, jak pogoda pozwoli ruszamy z murami..

nie BIK tylko BGK bo my mamy Rodzinę na swoim to musieli sprawdzić czy wcześniej nie korzystaliśmy z jakiegoś kredytu z dopłatami ;)

aaa, myślałem że się przejęzyczyłeś i zamiast BIK napisałeś BGK ;) ...

Niestety ja nie mogę skorzystać z kredytu z dopłatami.

Jak tam prace u Ciebie?

No ładnie, szybko Ci idzie.

A dleczego kotłownia i garaż są obniżone w stosunku do reszty pomieszczeń ?

Pzdr

Garaż i kotłownie obniżyłem dlatego że mam bardzo wysoki fundament, a jest wysoki bo chciałem złapać poziom drogi, a że droga jest wysoka, a działka ma spadek to tak to wygląda :) . Ale główny powód obniżenia to, że będę miał piec na eko-groszek a nie na gaz, a naczytałem się że piec powinien być obnizony, czyli stać w najniżej położonym miejscu w domu, tu pewnie chodzi o wymuszenie obiegu.. A drugi powód to chcę zrobić małą garderobę nad garażem i dzięki obniżeniu całego garażu, będę mógł obniżyć również strop nad nim ( w tej części co jest garaż) reszta pozostaje bez zmian. Dzięki temu że obniżę strop o jeden pustak a podniosę ścianę kolankową o dwa pustaki to zyskam już ciekawą wysokość tego schowka/garderoby, a do tego wydłużyłem garaż o jeden metr. Dzięki temu mogę powiększyć kotłownię (muszę gdzieś składować ekogroszek). W sumie nie wiem czy dobrze wykombinowałem i czytelnie opisałem :)

witam

ogladalem sobie zdjecia z waszej budowy i nurtuje mnie jedno pytanie :

po co ubijac ziebie skoczkiem . Skoczek ubija z tego co sie orientuje piach na glebokosci 30-40 cm a gołym okiem widac ze masz wyzsze fundamenty . Co za tem z piachem ponizej ?? Zostaje liczyc na to ze ten pod spodem nie osiadzie ??

witam

ogladalem sobie zdjecia z waszej budowy i nurtuje mnie jedno pytanie :

po co ubijac ziebie skoczkiem . Skoczek ubija z tego co sie orientuje piach na glebokosci 30-40 cm a gołym okiem widac ze masz wyzsze fundamenty . Co za tem z piachem ponizej ?? Zostaje liczyc na to ze ten pod spodem nie osiadzie ??

Piach był zasypywany i ubijany warstwami, poszła pierwsza warstwa i został ubity, potem druga i też ubita. A myślisz że jest źle? Jeśli zostało źle ubite to co może się wydarzyć?