Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ATENA może się uda ... - KOMENTARZE

Recommended Posts

• Odpowiedzi 399
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

Witaj Archi!

Odpowiedz poszła u mnie na Twoje pytania.

Jednak po głebszym zastanowieniu zapodaj nam namiar do elektyka co ma w cenie odbiór w elektrowni.

Rozmawiałem właśnie z gościem co tam pracuje i tanio taki odbiór to chyba nie będzie. Więc może jednak kompleksowe podejście do tematu będzie korzystniejsze.

pozdrawiam A.

• 2 weeks później...
Witaj Archi!

Odpowiedz poszła u mnie na Twoje pytania.

Jednak po głebszym zastanowieniu zapodaj nam namiar do elektyka co ma w cenie odbiór w elektrowni.

Rozmawiałem właśnie z gościem co tam pracuje i tanio taki odbiór to chyba nie będzie. Więc może jednak kompleksowe podejście do tematu będzie korzystniejsze.

pozdrawiam A.

Sorry że tak późno ale zająłem się mocno dachem, podaje numer telefonu do elektryka: RYSIEK 511719402, powołaj się na mnie jakby co :)

W tym tygodniu może mi wprawią okna, choć ciągle się nad tym zastanawiam czy nie poczekać..

Dachówka SUPER!

Z oknami poczekaj, moja rada:)

Asiu&Mariuszu :) z oknami jednak nie za bardzo mogę czekać, bo muszę mieć okna, drzwi i jeszcze instalacje elektryczne by dostać następną transze. Na pewno poczekam z dociepleniem poddasza watą :). Najprawdopodobniej w sobotę wstawią mi okna, trochę się o nie boję, ale ekipa mi powiedziała że zabezpieczą je folią i taśmą by się nie zniszczyły a co do wentylacji to będą włączone na mikrowentylacje. A jak będę na działce (a jeżdżę tam codziennie) to będę otwierał je na oścież :)

Cieszę że dachówka się podoba, trochę się świeci, ale za to łatwiesza podobnie jest w utrzymaniu, bo np. śnieg ładnie zjeżdża, ie zalega :) a i deszcz ładnie spłukuje :)

Ładna ta dachóweczka, też chcę taką tylko mnie cena przeraża:) U mnie będzie raczej cementówka.

No, mnie też przeraziła :) ale pomyślałem że wyjdzie taniej no i w końcu ma służyć na lata. :) Zastanów się nad ceramiczną, różnica w cenie wcale nie jest taka dużo, biorąc pod uwagę całą inwestycje..

No, mnie też przeraziła :) różnica w cenie wcale nie jest taka dużo, biorąc pod uwagę całą inwestycje..

I to jest właśnie słowo "klucz" do taniego budowania. Powiem Ci, że jak orientowałem się w cenach materiałów na mój domek to każdy mi to powtarzał. Pustaki, dachówka, bloczki betonowe, okna dachowe i inne materiały. Jak się targowałem lub wybierałem materiał to mówili: tak targuję się pan albo zastanawia się pan na rodzajem materiału a to przecież niewielka kwota całej inwestycji. Ziarnko do ziarnka a zbierze się miarka:)

I to jest właśnie słowo "klucz" do taniego budowania. Powiem Ci, że jak orientowałem się w cenach materiałów na mój domek to każdy mi to powtarzał. Pustaki, dachówka, bloczki betonowe, okna dachowe i inne materiały. Jak się targowałem lub wybierałem materiał to mówili: tak targuję się pan albo zastanawia się pan na rodzajem materiału a to przecież niewielka kwota całej inwestycji. Ziarnko do ziarnka a zbierze się miarka:)

tak to prawda, ale należy pamiętać że najtańsze budowanie wcale nie musi być tanie, Co do dachówki to tak sobie pomyślałem że za 20-30 lat nie będzie mi się chcieć włazić na dach i np. malować blachę. Może to naiwne, ale pomyślałem że dachówka powinna zagwarantować najdłuższą zywotność dachu. Poza tym mam znajomego który ma blachodachówkę i przy opadach to w domu na poddaszu jest głośno, poza tym przy zmianach temperatur (zachodzi słońce) blacha się rozpręża i szczela :). Wiem, Ty nie będziesz miał blachy, ale jaka jest róznica w cenie między dachówką ceramiczną a cementową? Sprawdzałeś?