Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ATENA może się uda ... - KOMENTARZE

Recommended Posts

• Odpowiedzi 399
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ela04 - już śpieszę z odpowiedzią :)

Drzwi zrobił nam miejscowy zakład stolarski za 4000pln nigdzie nie mogłem znaleźć taniej. Są drewniane a świetliki zrobione są z szyb weneckich. Zupełnie nic nie widać z zewnątrz co się dzieje w środku, nawet jak zapalisz światło. Nam się baaaardzo podobają, na żywo wyglądają lepiej niż na fotkach. Zapraszam do śledzenia dziennika :)

Asiu - cieszę się że zaglądacie do mnie :) właśnie byłem na Twojej fotogalerii i ostatnie zdjęcie jest ze stropem, kiedy ruszacie dalej?

ulciam - co do kosztów, to podam na pewno, ale nie mam jeszcze rozliczenia końcowego z hurtowni w której brałem dach i akcesoria, bo dachówka zapłacona ale dobieraliśmy jakieś pierdoły i coś tam trzeba będzie dopłacić, więc chciałbym podać kwoty dokładne. A Wy kiedy ruszacie?

Archii bardzo mocno Cię dopinguję :D domek skomplikowany ( tak jak mój) a udało ci się zamknąć ssz w 180tyś :o wielkie wooowwww :yes: jesteś na jak najlepszej drodze żeby zmieścić się w założonej kwocie :yes:

p.s piękny domek i zazdroszczę już tego etapu ;)

aa... ijeszcze chciałam zapytać ile kosztował cię sam dach? ile materiał( więźba, dachówki, gąsiory itp.) a ile robocizna? robiłeś wszystkie balkony tak jak w projekcie?

Edytowane przez msdracula
dopisane

A my-no cóż tak jak większość czekamy na wiosnę.Budowę rozpoczęliśmy w listopadzie i prace zostały przerwane z powodu ZIMY:mad:.Stanęliśmy na wymurowanych fundamentach,nie zdążyliśmy ich zaizolować ani ocieplić:(Czytam wasze dzienniki i aż niektórym zazdroszczę tempa:yes:i postępów na budowie.My jesteśmy w fatalnej sytuacji ponieważ musimy się wyprowadzić z naszego (i już nie naszego:yes:)mieszkania do końca sierpnia.

pozdrawiam Ula

Joanno - dzięki za doping i wzajemnie, też kibicuje Wam

msdracula - jak tylko pogoda pozwoli na pewno ruszycie i taki etap będziecie mieli za sobą :) Co do kosztów dachu, to szczegóły pewnie pokażę w dzienniku, ale teraz tak na szybko to:

Więźba materiał: 7000 pln + Łaty i kontrłaty 2800 + gwoździe itp 400 = 10 200

Więźba robota + obmurowanie więźby + ocieplenie facjatek = 7 000

RAZEM = 17 200

KRYCIE:

DACHÓWKA ceramiczna roben + gąsiory + obróbki blacharskie (rynny) + 4 szt okna dachowe VELUX = 27 000 PLN

Robota pokrycie = 12 000 pln

KOMINY MATERIAŁ: 3520 pln

KOMINY ROBOTA : 1800 pln

W sumie całość: 61 500 pln, ale trzeba pamiętać że u mnie są aż 3 kominy poza tym kwota ta może trochę się zmienić bo jeszcze nie rozliczyłem dokładnie akcesorii które były brane na dach z hurtowni, część zostało, a część dobieraliśmy, np. gąsiory itp.

Mój dach ma wiele skosów i ogólnie jest drogi, choć szczerze myślałem że zmieszczę się w 50 tyś. Ale za to jest ładny :)

według mnie cena za dach i tak wyszła rewelacyjna:yes: a dach jest po prostu przeuroczy !!!zawsze chciałam mieć taki kolor dachówki ,ale ze względów finansowych -niestety zdecydowaliśmy się na robena kasztanową :(cały domek prezentuje się już pięknie przy takim tempie pracy na wakacje pewnie się wprowadzicie ?

ULCIAM - powiem CI tak, ROBEN kasztan czy taki jak mój TOBAGO cena jest bardzo podobna, tak więc jak jeszcze nie zdecydowaliście się do końca to polecam, poza tym my mamy tą PLUS, czyli troszkę większą i w sumie wyszło taniej, bo mniej szt. poszło :)

Kolor ten faktycznie jest ciekawy bo w słońcu przybiera taką barwę bardzo ciemny brąz, czy jak to kobiety dostrzegają czekolada :), a w cieniu jest jak czarna, nam się podoba. Do domku naszego jeszcze na koniec dojdą takie boczne przypory, czy jak tam to się nazywa, to tez dodaje uroku (to na każdym rogu ścian, widać to w awatarze).

Ale ogólnie to dach jest drogi, troszkę za drogi, jak juz wcześniej pisałem miałem cicha nadzieję że zaoszczędzę i wydam do 50 tyś, niestety poszło duuużo więcej...

a co do wprowadzania to chciałbym na święta Bożego narodzenia, termin realny, ale czy kaski starczy, to już może być problem :) Najwyżej wprowadzimy się do pustych ścian :)

Kiedy założysz swój dziennik?

Monika Łukasz w jakiej miejscowości się budujecie?

Dawno tu nie pisałam, praca wre, jak widzę. Fajny ten dach, cena też w miarę. My też zakładamy, że zmieścimy się w 50 000, a czas pokaże co nam z tego wyjdzie. Póki co, czekamy niecierpliwie na wiosnę. Drzwi też superowe, skąd ten stolarz?

Monikai łukasz może jak podzielimy koszty transportu to nei wyjdzie najgorzej?

Pozdrawiam

no z tą dachówką to już za pózno:( jesienią kupiliśmy w b.dobrej cenie robena średzką falistą kasztanową - za 130m2+gąsiory +krawędziowa zapłaciliśmy 7,5tyś myślę że to dobra cena i też mi się spodoba jak już zostanie położona na dachu:yes:różnica między kolorami tzn.kasztanową a czarno-brązową była jak dla mnie spora ok.3tys. dziennik usiłuję założyć ,ale coś mi nie wychodzi:(a może wy mi pomożecie?

KLESIA - namiary wysłałem na priva, polecam gościa, jak by ktoś chciał PARKIECIARZA, on robi wszystkie podłogi z drzewa (panele, deski, parkiet) to mam też namiary, robi tanio i przede wszystkim bardzo dobrze, robi w całej POLSCE (dojeżdża) Dajcie znać jak coś.

MSDRACULA - Cieszę się że Ci się podoba i się interesujesz, jak tylko prace się będą posuwały do przodu będę wrzucał zdjęcia i opisywał w dzienniku. Dzisiaj kończą sufity na poddaszu (K/G) jutro polecą ze ścianami. To kiedy ruszacie?

Ulciam - wejdź w DZIENNIKI BUDOWY i tam powinna być opcja załóż dziennik. Ja już nie pamiętam jak ja zakładałem ale jak sobie przypomnę to zaraz napiszę :)

Co od ceny za dachówkę to na prawdę SUPER. Dobrze kupiliście..

ARCHI pomocy:yes:założyłam dziennik budowy na swoim profilu,założyłam ten nowy temat o taki LK&506-czy uda się wybudować za 280tyś.i powiedz mi jak teraz zrobić żeby do tego tematu była stopka z wejściem do dziennika i komentarzy

Dokładnie jak napisała Asia, Ustawienia, edytuj sygnaturkę, i tam wklej linka swojego dziennika, tylko wejdź jeszcze w taką ikonkę (kula ziemska :)) tam Ci pojawi się taka ramka gdzie wkleisz swojego linka, to będziesz mieć w podpisie tak jak ja mam, oczywiście Twój dziennik. I działa?