Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ATENA może się uda ... - KOMENTARZE

Recommended Posts

• Odpowiedzi 399
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam serdecznie współbudowniczego ATENY, dopiero teraz znalazłem Twoj dziennik.

Na wstępie to życze Ci wiele cierpliwości szczególnie na etapie biurokracji, pozwoleń, załatwień i ustaleń. Niestety na tym etapie niewiele zależy od Ciebie a od tych nieszczęsnych procedur i ospałych urzędasów. Ja czekałem na swoje pozwolenie 6 m-cy. Jednak słyszałem, że w przypadku gdy niema PZP okres ten wydłuża sie do 9 m-cy.

Wybudować za 350 tyś? Ambitny plan ale myśle że się uda. Wszystko zalezy od standardu wykończenia. Na materiałach niewiele zaoszczedzisz, chyba że kupujesz poza sezonem, ale z wykonawcami warto twardo negocjować. Wbrew pozorom mamy teraz marazm na rynku budowlanym i niema tyle pracy co w czasach bumu, więc dla przecietnego budowlańca czy ekipy lepiej jest spuścić z ceny i wziąć robote niż zostać z niczym.

Pozdrawiam i czekamy na wbicie pierwszej łopaty !

Edytowane przez MrButton

witaj Archi, wpadłam z rewizyta, bardzo fajny domek budujecie, będę śledzic postępy:)

co do naszych kosztów to chyba najwięcej zaoszczędziliśmy na robociźnie bo bardzo duzo robiliśmy sami a murowali znajomi męża i bardzo ulgowo nas potraktowali. Poza tym kupowalismy materiały na ściany i dach po sezonie, jak ceny były ciut niższe.

Z naszego doświadczenia trzeba dzwonić, szukać pytać i naprawde można sporo zaoszczędzić.

witaj Archi, wpadłam z rewizyta, bardzo fajny domek budujecie, będę śledzic postępy:)

co do naszych kosztów to chyba najwięcej zaoszczędziliśmy na robociźnie bo bardzo duzo robiliśmy sami a murowali znajomi męża i bardzo ulgowo nas potraktowali. Poza tym kupowalismy materiały na ściany i dach po sezonie, jak ceny były ciut niższe.

Z naszego doświadczenia trzeba dzwonić, szukać pytać i naprawde można sporo zaoszczędzić.

Karollinka, dziękuję za podpowiedź, jeszcze wszystko przede mną, jak na razie jestem na etapie papierologii, ale mam nadzieję że już nie długo :)

Witam , ja równiez z wizytą i pozytywną energią......... da radę wybudowac za 350tyś:) my sie zmieścilismy/my bez problemu, a to co pisze Karolinka to też się do nas odnosi:yes::yes::yes:

Będę zaglądać równiez i ja

Dzięki Karollinka :) obyś miała rację :) udałem się do OPEN FINANCE, wybrali mi 3 banki, chcę wziąć kredyt w Euro, a teraz mam wiele pytań do samego siebie, czy nie lepiej do banku a nie przez tych doradców, czy kredyt walutowy czy może jednak w pln, no i czy raty malejące czy stałe... Muszę się z tym przespać :)

MAKAWEL, mocno się zmotywowałem i poszedłem tam do starostwa, zagadałem że baaardzo pilnie potrzebuję tej zgody no i się udało. Na szczęście pracuje w tym starostwie bardzo miły i uczynny Pan, którego jeszcze raz pozdrawiam i stanął na wysokości zadania. Na początku rozmowy (byłem tam w poniedziałek) nie chciał zupełnie mnie słuchać, powiedział że za 2 miechy to jest możliwy termin, ale postałem i pomędziem i się udało. Myślałem że jak w piątek odbiorę to będzie cud, a tu się udało na drugi dzień, czyli dzisiaj :) Nie do wiary :) Fakt pomarudziłem im tam z 15 minut, ale dało radę :) I co najważniejsze - ZA DARMO! Bez przekupstwa!!! Coś ta nasza POLSKA normalnieje chyba, życzę wszystkim takich urzędników (Pan jest młody)

Witamy i my. Przyszliśmy za Z-35 i będziemy sekundować, czytać i trzymać kciuki żeby się wszystko udało. My też mieliśmy problemik z nowym FM. Zacząłem pisać blog ale wygląd mi totalnie nie pasował :( Właśnie dziś poprzenosiłem wszystko do "starego" dziennika dzień.

To teraz czekamy na Wasze wpisy.

Edytowane przez Jędruśki