kasia1981 02.07.2010 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2010 Archi podstawa to dobry kierownik. nasz nie jest tani 2 tys ale już zwróciła się każda złotówka na niego wydana. na samych fundamentach ekipa chciała nas naciąć na 2 tys- zamówili więcej betonu a cementownia zwrotów nie przyjmuje. jeśli chodzi o podniesienie ścianki kolankowej to znajoma która się teraz buduje powiedziała mi że decyzja o podniesieniu ścianki zwiększyła jej koszty o 6 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia1981 02.07.2010 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2010 no i zawze wychodzą jakieś kwiatki: ekipa się pomyli i trzeba kuć, dokupić coś. ty coś zmienisz w trakcie. u nas taki kwiatek- w toalecie już po wylewka zorientowaliśmy się że nia ma odpływu do umywalki, trzeba było kuć posadzki. z tym oszczędzaniem na marmury się zgodzę. zainwestowaliśmy w dobre ocieplenie fundamentów, ścian, mamy 3 szybowe okna, 25 cm wełny na poddaszu. rozprowadzenie z kominka na wszystkie pokoje. to prawda przy twoim dachu taniej wyjdzie dachówka, z blachą będzie dużo odpadów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Archi100 03.07.2010 08:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2010 kasia1981 - co do kierownika to mam dobrego, pracuje w gminie tej której właśnie inwestycja powstanie ale dzięki za uwagi, będą bardzo przydatne papuch - co do cen mojej ekipy już jest w poprzednich postach, ale przypomnę 38 000pln tylko za robotę (fundamenty, mury, więżba i kominy, bez przykrycia dachu bo jeszcze nie wiedziałem czym, za dachówkę biorą 60 pln za blachę 35 pln za metr) Drogo? A ja wciąż czekam na info z banku, teoretycznie mieli odpowiedzieć w piątek, ale cisza, może coś w poniedziałek dadzą znać... A pogoda za oknem piękna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jędruśki 03.07.2010 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2010 Archi Ty nie czekaj aż oni Ci dadzą znać bo tak możesz czekać i do.......My też tak czekaliśmy sobie myśląc że to tak właśnie ma być. A tu się okazało że panienka podczas porządkowania biurka, przełożyła nasz wniosek na inną kupkę i ..........z a p o m n i a ł a o nas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eiremjp 03.07.2010 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2010 dokładnie ja zawsze dzwonie do naszego doradcy pierwsza tym bardziej, że jemu też powinno zależeć bo ma z tego kasę tak więc atakuj gościa w poniedziałek od rana. Prawda jest taka, że trzeba być upierdliwym, żeby dla świętego spokoju oni przyspieszyli sprawę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Archi100 03.07.2010 13:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2010 Archi Ty nie czekaj aż oni Ci dadzą znać bo tak możesz czekać i do....... My też tak czekaliśmy sobie myśląc że to tak właśnie ma być. A tu się okazało że panienka podczas porządkowania biurka, przełożyła nasz wniosek na inną kupkę i ..........z a p o m n i a ł a o nas. Faktycznie troszkę źle się wyraziłem, ja dzwonię co drugi dzień do nich, a od poniedziałku będę dzwonił codziennie A cisza to miało znaczyć że ciągle nic nie wiedzą, podobno wniosek jest u analityka... A w PARIBASie w jakimś komitecie który zatwierdza lub odrzuca, analityk już wniosek przerobił i oddał go niby do tej komórki. A co do NORDEI jeszcze u analityka, w BOŚ nawet się do niego nie zabrali, może w środę zaczną go przerabiać Zobaczymy który pierwszy odpowie, no i najważniejsze jak odpowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lili07 06.07.2010 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2010 Witka na częstochowskiej ziemi . Też teraz czekam na decyzję w sprawie kredytu, ale jedno CI odradzm spitalaj z Open jak najdalej bo będziesz czekał i czekał. Też tam byliśmy i na poczatku wszytko było cacy. Chcieliśmy szybko temat załatwić, więc kazł na gostek przynieś jakieś papiery i mieliśmy składać wniosek. Jak się okazało na następnęj wizycie po 2 dniach inny kolo powiedział, że brakuje na jeszcze masę dokumentów. a ponadto przedstawil nam propozycję 3 banków, a np. o WBK to sie nawet nie zająknął, ale jak go przycisneliśmy to podał propozycje z WBk i co okazła się najlepsza. Tak więc wydali nam się niewarydoni kombinatorzy i sami poszliśmy do WBK i do MBanku. Mają teraz bardzo fajne oferty. Czekamy obecnie 2 tydzień na decyzje i warunki kredytowe z WBK. Taka mała ciekawostka pani od wyceny działki dla banku wzieła od nas 800 zł za 10 mint pracy, na ale cóz bez tego ani rusz.. Ceny chodzą takiej wyceny od 800-1600. Myślę natomiast jeśli nie będziesz szalał z wykończeniem i pourządzasz parę kastingów na fachowców to dasz radę i zmieścisz się w założonej kwocie.Mamy sprawdzoną niedrogą ekipę budowlaną i dekarza też mogę polecić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Archi100 06.07.2010 16:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2010 Witka na częstochowskiej ziemi . Też teraz czekam na decyzję w sprawie kredytu, ale jedno CI odradzm spitalaj z Open jak najdalej bo będziesz czekał i czekał. Też tam byliśmy i na poczatku wszytko było cacy. Chcieliśmy szybko temat załatwić, więc kazł na gostek przynieś jakieś papiery i mieliśmy składać wniosek. Jak się okazało na następnęj wizycie po 2 dniach inny kolo powiedział, że brakuje na jeszcze masę dokumentów. a ponadto przedstawil nam propozycję 3 banków, a np. o WBK to sie nawet nie zająknął, ale jak go przycisneliśmy to podał propozycje z WBk i co okazła się najlepsza. Tak więc wydali nam się niewarydoni kombinatorzy i sami poszliśmy do WBK i do MBanku. Mają teraz bardzo fajne oferty. Czekamy obecnie 2 tydzień na decyzje i warunki kredytowe z WBK. Taka mała ciekawostka pani od wyceny działki dla banku wzieła od nas 800 zł za 10 mint pracy, na ale cóz bez tego ani rusz.. Ceny chodzą takiej wyceny od 800-1600. Myślę natomiast jeśli nie będziesz szalał z wykończeniem i pourządzasz parę kastingów na fachowców to dasz radę i zmieścisz się w założonej kwocie. Mamy sprawdzoną niedrogą ekipę budowlaną i dekarza też mogę polecić. Witaj LILI07 No cóż, już dostałe odpowiedź w dniu dzisiejszym, niestety negatywny 2 tyg. mnie przeciągali w tym openie i szkoda było czasu, Jutro idę do PKO SA, tam mam swoje konto więc powinno być ok. Co dziwne odpowiedź negatywa z uzasadnienie zbyt niestabilne źródła dochodu. MASAKRA, Umowa o pracę co prawda od maja, ale to jest kontynuacja pracy, bo przed majem pracowałem dla tej firmy na zasadzie własnej działalności, od maja przeszedłem na umowę o pracę, drugi źródło umowa o pracę ale na czas określony ale z możliwością przedłużenia lub nawet aneksu na czas nieokreślony. BIK w porządku, podobno nawet bardzo dobry. Tak więc z NORDEĄ się już pożegnaliśmy. PARIBAS odpowiedział podobnie, ale jeszcze jutro mają coś tam rozpatrzeć, a raczej podpowiedzieć co można by jeszcze zrobić, choć powoli tracę nadzieję. Kurcze pozostaje w PLN PKO SA, ale jak tak będzie szło to może być lipa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eiremjp 06.07.2010 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2010 widzę, że u Ciebie nie ciekawe wiadomości - to czego najbardziej się bałeś jest ok ale przyczepili się do zarobków...masakra...mam nadzieję, że w PKO będzie jakoś normalniej , no i może w Paribas coś jeszcze da się załatwić, nadal trzymam za Ciebie kciuki!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Archi100 07.07.2010 18:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 widzę, że u Ciebie nie ciekawe wiadomości - to czego najbardziej się bałeś jest ok ale przyczepili się do zarobków...masakra...mam nadzieję, że w PKO będzie jakoś normalniej , no i może w Paribas coś jeszcze da się załatwić, nadal trzymam za Ciebie kciuki!! No dokładnie, ale coś powoli się ruszyło, jakiegoś wielkiego przełomu nie ma, ale dano mi ponownie nadzieję, zrezygnowałem z debetu w rachunku, ma to pomóc i wniosek będzie jeszcze raz rozpatrywany, następne wieści mają być w poniedziałek-wtorek. Ale nerwówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eiremjp 07.07.2010 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 powodzenia!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atija 07.07.2010 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 Trzymam kciuki za szybki kredyt , do tego korzystny żeby był Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lili07 08.07.2010 05:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2010 Powodzenia. U nas sprawa z zarobkami ok, żadnych kredytów. Jedna umowa jest na czas określony - do 2011, ale biorą pod uwagę jeśli pracuje się przynajmniej 6 m-cy.Też idziemy w PLN, bardzo kusiło nas Eur, ale ciągle mówią, że kryzys ma się pogłębić jeszcze w tym roku. Dlatego wybieramy wariant bezpieczniejszy. Ubiegamy się o 100% i jak narazie dajemy radę. Wkrótce zobaczymy jakie warunki nam przedstawią. A czy Wiesz, że w Blachowni też jest oddział PKO i tam dają lepsze warunki kredytowe niż na mieście. Tak dali nam 7 lat temu na obecne lokum. W Cz-wie PKO nie mieliśmy szans a na prowincji owszem. Popytaj trochę dalej np. Kłobuck, Myszków, tam mniej mają klientów więc czymś muszą ludzi kusić. A gdzie masz działeczkę na ten swój wymarzony domek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
devileczek 08.07.2010 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2010 Witam wszystkich Komentatorow Na wstepie gratuluje wspaniałej decyzji o budowie wlasnego domu . Pamietam jak budowali moi rodzice 20 lat temu, a teraz buduje ja Kazdy nosi 'swoj krzyz' . Tyle wstepu. Ja czekam n PnB w UM Cz-wa juz miesiac, na WZ czekalem 3 miesiace. Nic mnie nie zdziwi, nawet jak strace caly sezon przez urzednikow. Co do kosztorysu..uhm. Rozmawiam z roznymi firmami wykonawczymi ( tzw budowa pod klucz) i widze ze dra kase jak sie tylko da. Wycene fundamentow dostalem w zakresie 32 do 55 tys ( robocizna z materialem). Skad taka rozbieznosc ? Wydaje mi sie ze jedni przesadzaja z wycena i zakladaja najgorszy mozliwy scenariusz + zysk ( stad 55tys), inna strategia to zanizyc cene, obciac zakres prac maksymalnie,zlapac robote, a potem sie bedzie doic klienta, bo przeciez 'to i tamto' nie bylo w umowie i trzeba placic ekstra. Pozostaje znalezc mi uczciwego majstra, co zaopiekuje sie logistyka i da przyzwoita cene na robocizne. Tylko gdzie takich znalezc ? Trudno mowic o koszcie postawienia domu do zamieszkania. O ile SSO jest w miare przewidywalny , to wykonczeniowka juz nie. 350tys ( bez dzialki) to bardzo optymistyczny wariant, szczegolnie w przypadku domu z dachem czterospadowym. Ja bym dorzucil min 50-100tys + min 50-60tys na prace wokol domu ( kostka, odwodnienia, rabaty, mala architektura, ogrodzenie, instalacje w ogrodzie, kosze na smieci, wiata na drzewo do kominka,etc i to bez fajerwerkow- tak zeby wiejskie psy nie lataly po podworku i nie trzeba bylo chodzic w gumowcach po wiekszej ulewie). Odnosnie dachu, przerabialem pokrycie z blachy w domu moich rodzicow. Najwiekszy minus to silne nagrzewanie sie poddasza w lecie. Kolejny to halasy wydawane przez arkusze blachy podszas zmian temperatury ( rozszerzalnosc cieplna). Nawet podczas pogodnego dnia, gdy wieksza chmura zasloni slonce, temperatura blachy spada gwaltownie i slychac te strzaly. Plus/minus: wiadomo kiedy zaczyna padac deszcz i trzeba zebrac pranie ze sznura . W przypadku dachu czterospadowego , nie decydowalbym sie na duze arkusze blachy, co najwyzej blachodachowke- za duzo docinek i odpadow. Osobiscie proponuje dachowke cementowa, ma parametry jak ceramiczna a jest tansza w zakupie i robociznie. Blachodachowka nie wychodzi wcale taniej, musisz robic pelne deskowanie dachu. Życze powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Archi100 09.07.2010 18:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2010 Witam wszystkich Komentatorow Na wstepie gratuluje wspaniałej decyzji o budowie wlasnego domu . Pamietam jak budowali moi rodzice 20 lat temu, a teraz buduje ja Kazdy nosi 'swoj krzyz' . Tyle wstepu. Ja czekam n PnB w UM Cz-wa juz miesiac, na WZ czekalem 3 miesiace. Nic mnie nie zdziwi, nawet jak strace caly sezon przez urzednikow. Co do kosztorysu..uhm. Rozmawiam z roznymi firmami wykonawczymi ( tzw budowa pod klucz) i widze ze dra kase jak sie tylko da. Wycene fundamentow dostalem w zakresie 32 do 55 tys ( robocizna z materialem). Skad taka rozbieznosc ? Wydaje mi sie ze jedni przesadzaja z wycena i zakladaja najgorszy mozliwy scenariusz + zysk ( stad 55tys), inna strategia to zanizyc cene, obciac zakres prac maksymalnie,zlapac robote, a potem sie bedzie doic klienta, bo przeciez 'to i tamto' nie bylo w umowie i trzeba placic ekstra. Pozostaje znalezc mi uczciwego majstra, co zaopiekuje sie logistyka i da przyzwoita cene na robocizne. Tylko gdzie takich znalezc ? Trudno mowic o koszcie postawienia domu do zamieszkania. O ile SSO jest w miare przewidywalny , to wykonczeniowka juz nie. 350tys ( bez dzialki) to bardzo optymistyczny wariant, szczegolnie w przypadku domu z dachem czterospadowym. Ja bym dorzucil min 50-100tys + min 50-60tys na prace wokol domu ( kostka, odwodnienia, rabaty, mala architektura, ogrodzenie, instalacje w ogrodzie, kosze na smieci, wiata na drzewo do kominka,etc i to bez fajerwerkow- tak zeby wiejskie psy nie lataly po podworku i nie trzeba bylo chodzic w gumowcach po wiekszej ulewie). Odnosnie dachu, przerabialem pokrycie z blachy w domu moich rodzicow. Najwiekszy minus to silne nagrzewanie sie poddasza w lecie. Kolejny to halasy wydawane przez arkusze blachy podszas zmian temperatury ( rozszerzalnosc cieplna). Nawet podczas pogodnego dnia, gdy wieksza chmura zasloni slonce, temperatura blachy spada gwaltownie i slychac te strzaly. Plus/minus: wiadomo kiedy zaczyna padac deszcz i trzeba zebrac pranie ze sznura . W przypadku dachu czterospadowego , nie decydowalbym sie na duze arkusze blachy, co najwyzej blachodachowke- za duzo docinek i odpadow. Osobiscie proponuje dachowke cementowa, ma parametry jak ceramiczna a jest tansza w zakupie i robociznie. Blachodachowka nie wychodzi wcale taniej, musisz robic pelne deskowanie dachu. Życze powodzenia devileczek - w jakiej gminie budujesz? Bo ja też jestem z Częstochowy i PnB dostałem wyjątkowo szybko (5 dni) ale fakt musiałem im trochę pomarudzić. Jak coś mogę Ci doradzić to pisz na priva. A na WZ aż 3 miechy? MEGA dużo, cóż to za gmina? A co do ekipy mam super ekipę, która robi bardzo czystko i dokładnie (zero alkoholu). Możesz z nimi podpisać umowę i taką cenę jaką wynegocjujesz już pozostanie, nie będą Cię naciągać. Cenę jaką mi powiedzieli za mój dom (już pisałem w wcześniejszych postach) to fundamenty, mury i więźba 38 000 pln. Oczywiście to ich robota, bez materiału, Czy prowadzisz już tu na forum dziennik? Bo nie zauważyłem nic w podpisie Jaki będziesz budował dom? Projekt gotowy? Ile metrów? No i gdzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Archi100 09.07.2010 18:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2010 A gdzie masz działeczkę na ten swój wymarzony domek? Gmina Kłomnice, miejscowość Witkowice. A WY ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
devileczek 09.07.2010 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2010 devileczek - w jakiej gminie budujesz? Bo ja też jestem z Częstochowy i PnB dostałem wyjątkowo szybko (5 dni) ale fakt musiałem im trochę pomarudzić. Jak coś mogę Ci doradzić to pisz na priva. A na WZ aż 3 miechy? MEGA dużo, cóż to za gmina? A co do ekipy mam super ekipę, która robi bardzo czystko i dokładnie (zero alkoholu). Możesz z nimi podpisać umowę i taką cenę jaką wynegocjujesz już pozostanie, nie będą Cię naciągać. Cenę jaką mi powiedzieli za mój dom (już pisałem w wcześniejszych postach) to fundamenty, mury i więźba 38 000 pln. Oczywiście to ich robota, bez materiału, Czy prowadzisz już tu na forum dziennik? Bo nie zauważyłem nic w podpisie Jaki będziesz budował dom? Projekt gotowy? Ile metrów? No i gdzie? Witam Ja bede budowal sie w Czestochowie na Stradomiu. Niestety miasto nie ma praktycznie planow zagospodarowania przestrzennego. Czas kiedy czekalem na WZ to okres 'Wielkich Mrozow' i zeszlo im sie 3 miesiace. Zgubili rowniez mapy po podziale nieruchomosci ( w kartografii). Wyszlo, ze kupilem dzialke ktorej nie bylo na mapach ani ewidencjach- dzialka widmo. To tez zajelo troche czasu, zeby odkrecic. I tak dzialke kupilem we wrzesniu zeszlego roku i moze w przyszlym tygodniu bede mial PnB. No i wycinka drzew, dostalem pozwolenie tydzien przed rozpoczeciem sie sezonu legowego ptakow ( tez potrzebowali ok 2 miesiecy). Na szczescie sobie poradzilem. Czestochowski magistrat to dno w porownaniu np do Gminy Konopiska , gdzie mieszkaja moi rodzice. Dziennika jeszcze nie prowadze, chetnie bym zaczal, ale jeszcze nie wiem jak to skonfigurowac (link, zeby wyswietlal sie pod moimi postami). Jutro weekend to sie przysiade do dziennika, bo jest o czym pisac Domek jest zywcem zerzniety z projektu Czekolada z pracowni Krajobrazy, ale robiony indywidualnie - praktycznie wspolnie z projektantem na Autocadzie/ArchiCadzie w 3D. Przez ponad 3 tygodnie , dzien w dzien wymienialismy sie mailami z poprawionymi, kolejnymi wersjami projektu. Dodalem kotlownie 10m2 z tylu garazu i poszerzylem salon o pol metra. Maksymalnie staralem sie zachowac proporcje domu ,zeby nie wyszedl potworek. Takze jest to projekt autorski Powierzchnia podlog to ok 200m2 ( z garazem i pomieszczeniem gospodarczym) , powierzchnia uzytkowa 128m2, powierzchnia dachu jakies 230m2, zabudowy ok 120m2. Jesli moglbym prosic namiar na te ekipe, to byloby super ( najlepiej na priva) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lili07 10.07.2010 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2010 (edytowane) My zaś budujemy się na obżerzach Częstochowy, ale jednak Cz- wy. Obręb Kużnica Marianowa albo dzielnica Sabinów dowolnie ten rejon nazywają.Nasz domek to projekt całkowicie indywidualny. Całość razem z garażem ma 115m2. Pow. użytkowa to 84 m2, czyli niewielki domek z dwuspadowym dachem. Ma być z założenia tani w budowie oraz w eksploatacji. Mam na myśli ogrzewanie oraz pobór wody. Dlatego kuchnię, wc, łazienkę mamy obok lub nad kotłownią. Oszczędzimy na rurkach, a w przyszłości ciepła woda będzie szybko w kranie.Archi100 mam znajomych którzy też postawili się w Witkowicach, ale jeszcze nie mieszkają. Devlieczek może budujemy w tej samej okolicy, w końcu Stradom niedaleko od Sabinowa .Też mamy sprawdzonych i niedrogich murarzy, a dekarza solidnego. Obie ekipy często ze sobą współpracują i wiem, że po ekipie murarzy dekarz nic nie poprawia, a to dobrze świadczy o ich wykonaniu. Jak coś to dam namiary. Po niedzieli będziemy ciągnąć mury. Niestety w sprawie kredytu na razie cisza jeszcze nas sprawdzają. Edytowane 15 Lipca 2010 przez lili07 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
devileczek 10.07.2010 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2010 No to zycze duzo pogody po niedzieli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
papuch 10.07.2010 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2010 Archi, w sprawie kredu + my pozamykalismy wszystkie debety i karty kredytowe. Posplacalismy wszystkie pozyczki zeby miec czyste konto a i tak sie przyczepiali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts