Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ATENA może się uda ... - KOMENTARZE

Recommended Posts

• Odpowiedzi 399
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Aleksandra ale co to dokładnie znaczy dla nas zwykłych śmiertelników?

Archi masz jakieś wieści?

Coraz ostrzejsze zasady przyznawania kredytów. Wbij do Google "rekomendacja T" i dowiesz się. Sam tekst jest upubliczniony od pół roku, a o tej rekomendacji od lutego jest głośno w mediach...

Edytowane przez Aleksandryta

Loricaria, [...]

Ale 600 tyś wydaliście na ten projekt??? TO MEGA DUŻO! Co tam było takie drogie?

Archi nie sugeruj sie i nie przerażaj czyims kosztorysem, szukaj na własna rękę jak zaoszczędzic, bo na wielu etapach da sie to zrobić. Na nasz domek do tej pory (wg. kosztorysu) powinnismy wydać dwa razy wiecej niż wydalismy.

600 tyś to dużo?

No to życzę Ci żebyś dostał ten kredyt, zaczął budować, doszedł do stanu surowego zamkniętego i .... do tego momentu będziesz się cieszyć, że jedziesz taniej niż kosztorys.

A potem zaczniesz wykańczać - dom i ...siebie.

Pamiętaj - dom to nie wszystko - do tego koszty papierów, projektów, pomiarów, odbiorów, innych gówien, które robią jakieś 20tyś pln, potem ogrodzenia, podjazdy, odwodnienia, taras, trawka, drzewka, pupki, dupki i inne pierdoły. I to właśnie one robią koszty, których nie uwzględniłeś w kosztorysie ;-)

Myślałem podobnie jak Ty. Teraz już mieszkam, ale duuużo pozostało do zrobienia. A miałem ostatniej transzy kredytu nie brać, bo nie będzie potrzebna :-D

Oby u Ciebie było inaczej.......

pozdrawiam

Witam ponownie wszystkich :)

miałem kilka dni przerwy, bo trzeba było troszkę odpocząć a za tydzień znowu mnie nie będzie :) Ale to nie znaczy że nie działam:)

Z Banku PARIBAS FORTIS dostałem odpowiedź pozytywną oczywiście warunkową. Warunek to teraz Operat szacunkowy, który właśnie wykonuje firma wyznaczona przez BANK. Pan w czwartek był ze mną na działce, zrobił fotki i ksera papierów (projekt, warunki zabudowy, pozwolenie bub. itp.) no i ma teraz 4 dni robocze na to by to wszystko opisać, potem wysyła do banku, a ten to sprawdza i ewentualnie akceptuje. Wiem że z tym są równie duże problemy, bo często zaniżają wartość działki i kosztorysy budowy. Cokolwiek będę wiedział najszybciej w czwartek-piątek. Jak gość zrobił to dobrze (bede do niego dzwonił już w poniedziałek) a bank to zaakceptuje to można powiedzieć że kredyt jest już na 99,99% :) Ale za wcześnie żeby się cieszyć :)

A jak tam postępy u WAS? Co z kredytami u budowami? Chwalcie się moi drodzy:cool:

Witam, no to się chwalę.

Dziś wybija godzina 0, idziemy podpisać wyrok na najbliższe 30 lat.Kredyt przyznany w WBK, marża 1,7.

A na działce fundamenty wymurowane i ocieplone.Reszta pod koniec tego tygodnia. Zapraszam do mojego dziennika.

A gdzie ten Twój dziennik? BO nie widzę adresu, ani linka w opisie :) podasz linka?

Witam ponownie!

Właśnie dzisiaj dostałem ostateczną odpowiedź z banku PARIBAS FORTIS - KREDYT DWUWALUTOWY (PLN/EURO)

P O Z Y T Y W N A ! ! !

A teraz pokrótce warunki:

PROWIZJA - 0 pln

MARŻA - 1,99%

WARTOŚĆ KREDYTU - 300 000 pln ( 150 000pln / 40150 EURO)

CZAS - 30 lat

rata miesięczna - 1545 pln ( na dzień dzisiejszy)

OPERAT - 793 pln - już wykonany

PAPIEROLOGIA - 30 dni, data złożonia wniosku 22.06.2010 i dzisiaj odpowiedź :)

Jutro mam podjechać do Banku i potwierdzić warunki, w ciągu 5 dni zostanie przygotowana umowa, tak więc za tydzień powinienem już podpisać umowę :)

a potem pierwsza transza.. i do dzieła ..

Dziękuję wszystkim, którzy trzymali za nas kciuki :)

No i jeszcze czeka nas do sądu by wpisać bank na hipotekę :) co myślicie o warunkach? Czekam na Wasze komentarze :)

Witajcie ponownie, chyba radość przedwczesna :(

Po południu w piątek dostałem info z banku, że coś brakuje w operacie i rzeczoznawca który go wykonał musi uzupełnić coś. Z tego co się dowiedziałem to sprawa nie jest błaha i może zaważyć na kredycie. Dramat. To potrwa na pewno kilka dni i może się różnie skończyć... Tak więc umowy na razie nie będą przygotowywać. Zaczyna mnie to bardzo mocno irytować!

Witajcie ponownie, chyba radość przedwczesna :(

Po południu w piątek dostałem info z banku, że coś brakuje w operacie i rzeczoznawca który go wykonał musi uzupełnić coś. Z tego co się dowiedziałem to sprawa nie jest błaha i może zaważyć na kredycie. Dramat. To potrwa na pewno kilka dni i może się różnie skończyć... Tak więc umowy na razie nie będą przygotowywać. Zaczyna mnie to bardzo mocno irytować!

Po południu Szanowna Pani (no chyba że Pan) doszedł do wniosku że on będzie wypoczywał bo mu się należy po całym tygodniu pracy, a Archi100 niekoniecznie :mad:

Zobaczysz że okaże się w poniedziałek że to było niedopatrzenie lub przeoczenie. Mieliśmy podobnie! Operat był wykonany prawidłowo ale Panienka z banku nie zauważyła czegoś bardzo istotnego :bash: i mieliśmy popsute kilka dni! Bądź dobrej myśli!

Najważniejsze jest to że decyzja jest pozytywna

Jędruśki, dzięki za dodanie otuchy, ale wiem jak to jest z bankami, do póki nie ma kasy na koncie to wszystko może się zdarzyć :)

Poza tym ban zawsze może się wycofać... Ale masz rację nie ma się co na zapas zamartwiać, w poniedziałek wyjeżdżam na tygodniowy urlop, tak więc jak chcieli mi popsuć nastrój to im się udało, ale złamać mnie nie złamali :) :) :) i od poniedziałku mimo wyjazdu będę do nich wydzwaniał co godzina :)