Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wybór okien - prośba o pomoc

Recommended Posts

Witam.

Jestem zdecydowana na okna PCV, ale mam kilka pytań:

1) Białe czy w okleinie. Bardziej podobają mi się brązowe w okleinie, ale czy wg Was zachowają one swoje parametry przez długi czas?

2) Które okna z niżej wymienionych wybrać. Oczywiście ze względu na paramtery a nie wygląd okna;) ?:

- Deceunick Arcade

- Deceunick Optima

- Trocal

- Veka ( Perfect Line, Alpha Line, Owal, Top Line)

Proszę o pomoc.

pozdrawiam

Lupus007

.

1) Białe czy w okleinie. Bardziej podobają mi się brązowe w okleinie, ale czy wg Was zachowają one swoje parametry przez długi czas?

2) Które okna z niżej wymienionych wybrać. Oczywiście ze względu na paramtery a nie wygląd okna;) ?:

- Deceunick Arcade

- Deceunick Optima

- Trocal

- Veka ( Perfect Line, Alpha Line, Owal, Top Line)

A ja jestem zdecydowany odpowiedzieć, ale też mam kilka pytań, można?

ad1) O jakie parametry i czego, się tak w ogóle rozchodzi?

ad2) O jakie parametry i czego się tak w ogóle rozchodzi?

Dla okien norma 14351 ustala ponad 20 różnych właściwości (parametrów), a norma 12608 kilka całkiem innych dla systemów kształtowników, więc o jakie "parametry" się rozchodzi? Dla okien? Jakich? Czy wymienionych systemów kształtowników?

Mnie to się najbardziej podobają kształtowniki w jednostronnym kolorze PMMA (szkło akrylowe), ale to już chyba nie ważne:-). Liczą się tylko te "parametry" Ech...

Pozdrawiam i przypominam, że Homo homini lupus est :-).

Mnie to się najbardziej podobają kształtowniki w jednostronnym kolorze PMMA (szkło akrylowe), ale to już chyba nie ważne:-). Liczą się tylko te "parametry" Ech...

:-).

Zaciekawiłeś mnie Kolego - co masz na myśli pisząc "szkło akrylowe" w kontekście " kształtowniki w jednostronnym kolorze PMMA " ?!

:) was ist das ? :):)

Witam ponownie.

dla mnie (czyt. laika w kwestiach budowlanych - mam nadzieję, że to się zmieni:) ) parametry tzn wytrzymałość, przenikalność cieplna, cz może tez marka okna (o ile ona w ogóle jest istotna) i wiele innych które powinno się brać pod uwagę, a ja nie mam o nich pojęcia.

Proszę o podpowiedź które okna wybrać. Mam nadzieję, że znajdzie się Ktoś kto mi doradzi;)

Zaciekawiłeś mnie Kolego - co masz na myśli pisząc "szkło akrylowe" w kontekście " kształtowniki w jednostronnym kolorze PMMA " ?!

:) was ist das ? :):)

Mam na myśli kształtowniki, w których "warstwa kolorowa" wykonana jest ze szkła akrylowego, czyli PMMA. w tym zestawie jedyna szansa na takie to Trocal. 88+ to całkiem przyzwoita rzecz.

A co do pytania lupus 007 Charlie, to jeśli nie wiem do czego te okna, to nawet nie zaczynam myśleć, jakie byłyby najlepsze. Po co Alpha Line 90 w secesyjnej kamienicy z końca XIX w?

Po pierwsze profil:

- najlepiej produkoway w Niemczech lub przez niemiecką firmę: Profine, Veka, Rehau, Aluplast, Schuecko, Brugmann etc.

- min 70 mm

- min 5-komorowy

- z klasyfikacją RAL-A (wg systemu jakości RAL-GZ 716/1.) - co gwarantuje grubość ścianki profilu na poziomie 2,5 - 2,7 mm

- ze standardem antywłamaniowym DIN V ENV 1627 - nadaje on klasy WK2 do WK6. Dla domu jednorodzinnego powino być WK2 lub WK3.

Po drugie okno:

- z renomowanej firmy - bo profil to nie wszystko

- pakiet 3-szybowy?

- zwróć uwagę na parametry przenikania

W razie pytań - zapraszam. Wiem dość dużo o PVC (zawodowo) :-)

Po pierwsze profil:

- najlepiej produkoway w Niemczech lub przez niemiecką firmę: Profine, Veka, Rehau, Aluplast, Schuecko, Brugmann etc.

- min 70 mm

- min 5-komorowy

- z klasyfikacją RAL-A (wg systemu jakości RAL-GZ 716/1.) - co gwarantuje grubość ścianki profilu na poziomie 2,5 - 2,7 mm

- ze standardem antywłamaniowym DIN V ENV 1627 - nadaje on klasy WK2 do WK6. Dla domu jednorodzinnego powino być WK2 lub WK3.

Po drugie okno:

- z renomowanej firmy - bo profil to nie wszystko

- pakiet 3-szybowy?

- zwróć uwagę na parametry przenikania

W razie pytań - zapraszam. Wiem dość dużo o PVC (zawodowo) :-)

Pani Kasiu kochana jedyna, Pani wybaczy to co napiszę, ale zaprezentowana przez Panią wiedza może być (jest) niebezpieczna:-), dla Pani i Pani klientów. Jeśli ma Pani pytania to zapraszam, bo nie chciałbym koleżance tak... przy ludziach.

Pozdrawiam (zawodowo)