lupus007 29.05.2010 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2010 Witam.Jestem zdecydowana na okna PCV, ale mam kilka pytań: 1) Białe czy w okleinie. Bardziej podobają mi się brązowe w okleinie, ale czy wg Was zachowają one swoje parametry przez długi czas?2) Które okna z niżej wymienionych wybrać. Oczywiście ze względu na paramtery a nie wygląd okna;) ?:- Deceunick Arcade- Deceunick Optima- Trocal- Veka ( Perfect Line, Alpha Line, Owal, Top Line) Proszę o pomoc. pozdrawiamLupus007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 29.05.2010 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2010 . 1) Białe czy w okleinie. Bardziej podobają mi się brązowe w okleinie, ale czy wg Was zachowają one swoje parametry przez długi czas? 2) Które okna z niżej wymienionych wybrać. Oczywiście ze względu na paramtery a nie wygląd okna;) ?: - Deceunick Arcade - Deceunick Optima - Trocal - Veka ( Perfect Line, Alpha Line, Owal, Top Line) A ja jestem zdecydowany odpowiedzieć, ale też mam kilka pytań, można? ad1) O jakie parametry i czego, się tak w ogóle rozchodzi? ad2) O jakie parametry i czego się tak w ogóle rozchodzi? Dla okien norma 14351 ustala ponad 20 różnych właściwości (parametrów), a norma 12608 kilka całkiem innych dla systemów kształtowników, więc o jakie "parametry" się rozchodzi? Dla okien? Jakich? Czy wymienionych systemów kształtowników? Mnie to się najbardziej podobają kształtowniki w jednostronnym kolorze PMMA (szkło akrylowe), ale to już chyba nie ważne:-). Liczą się tylko te "parametry" Ech... Pozdrawiam i przypominam, że Homo homini lupus est . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 29.05.2010 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2010 z tych co wymieniłeś obstawiam VEKA Alphalein - w mojej ocenie ! najlepszy profil PVC. NA dzień dzisiejszy technologia okleinowania PVC ma za sobą choroby wieku dziecięcego i można jej w pełni zaufać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 29.05.2010 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2010 Mnie to się najbardziej podobają kształtowniki w jednostronnym kolorze PMMA (szkło akrylowe), ale to już chyba nie ważne:-). Liczą się tylko te "parametry" Ech... . Zaciekawiłeś mnie Kolego - co masz na myśli pisząc "szkło akrylowe" w kontekście " kształtowniki w jednostronnym kolorze PMMA " ?! was ist das ? :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lupus007 29.05.2010 19:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2010 Witam ponownie. dla mnie (czyt. laika w kwestiach budowlanych - mam nadzieję, że to się zmieni:) ) parametry tzn wytrzymałość, przenikalność cieplna, cz może tez marka okna (o ile ona w ogóle jest istotna) i wiele innych które powinno się brać pod uwagę, a ja nie mam o nich pojęcia. Proszę o podpowiedź które okna wybrać. Mam nadzieję, że znajdzie się Ktoś kto mi doradzi;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 29.05.2010 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2010 Zaciekawiłeś mnie Kolego - co masz na myśli pisząc "szkło akrylowe" w kontekście " kształtowniki w jednostronnym kolorze PMMA " ?! was ist das ? :) Mam na myśli kształtowniki, w których "warstwa kolorowa" wykonana jest ze szkła akrylowego, czyli PMMA. w tym zestawie jedyna szansa na takie to Trocal. 88+ to całkiem przyzwoita rzecz. A co do pytania lupus 007 Charlie, to jeśli nie wiem do czego te okna, to nawet nie zaczynam myśleć, jakie byłyby najlepsze. Po co Alpha Line 90 w secesyjnej kamienicy z końca XIX w? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lupus007 30.05.2010 12:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2010 ok. rzeczywiście zapomniałam dodać do czego te okna.do zwykłego domku. nie do kamienicy i nie do bloku;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Katarzyna1111 31.05.2010 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2010 Po pierwsze profil: - najlepiej produkoway w Niemczech lub przez niemiecką firmę: Profine, Veka, Rehau, Aluplast, Schuecko, Brugmann etc. - min 70 mm - min 5-komorowy - z klasyfikacją RAL-A (wg systemu jakości RAL-GZ 716/1.) - co gwarantuje grubość ścianki profilu na poziomie 2,5 - 2,7 mm - ze standardem antywłamaniowym DIN V ENV 1627 - nadaje on klasy WK2 do WK6. Dla domu jednorodzinnego powino być WK2 lub WK3. Po drugie okno: - z renomowanej firmy - bo profil to nie wszystko - pakiet 3-szybowy? - zwróć uwagę na parametry przenikania W razie pytań - zapraszam. Wiem dość dużo o PVC (zawodowo) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 31.05.2010 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2010 Po pierwsze profil: - najlepiej produkoway w Niemczech lub przez niemiecką firmę: Profine, Veka, Rehau, Aluplast, Schuecko, Brugmann etc. - min 70 mm - min 5-komorowy - z klasyfikacją RAL-A (wg systemu jakości RAL-GZ 716/1.) - co gwarantuje grubość ścianki profilu na poziomie 2,5 - 2,7 mm - ze standardem antywłamaniowym DIN V ENV 1627 - nadaje on klasy WK2 do WK6. Dla domu jednorodzinnego powino być WK2 lub WK3. Po drugie okno: - z renomowanej firmy - bo profil to nie wszystko - pakiet 3-szybowy? - zwróć uwagę na parametry przenikania W razie pytań - zapraszam. Wiem dość dużo o PVC (zawodowo) Pani Kasiu kochana jedyna, Pani wybaczy to co napiszę, ale zaprezentowana przez Panią wiedza może być (jest) niebezpieczna:-), dla Pani i Pani klientów. Jeśli ma Pani pytania to zapraszam, bo nie chciałbym koleżance tak... przy ludziach. Pozdrawiam (zawodowo) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 31.05.2010 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2010 Po pierwsze profil: - najlepiej produkoway w Niemczech lub przez niemiecką firmę: Profine, Veka, Rehau, Aluplast, ..., Brugmann etc. ... Wiem dość dużo o PVC (zawodowo) Te profile są produkowane w Polsce, Kobieto ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czmirek 31.05.2010 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2010 Te profile są produkowane w Polsce, Kobieto ! Charlie nie denerwuj sie, pani Kasia przyszla z oknonetu i dlatego jest taka jaka jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 31.05.2010 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2010 nie tylko Pani Kasia Nie pojmuję, dlaczego osobom "stamtąd" wydaje się, że tu podobne kity wciskać klientom mogąEchhh..... Panie K.... aleś Pan b... z FM zrobił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts