jakub72 29.05.2010 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2010 Witam,wymieniam drewniane okna w starym przedwojennym domu na nowe plastikowe. Okna mają zostać zamontowane na równo z licem muru (stara wnęka zniknie), żeby potem bez problemu ocieplić styropianem 10cm. Okno będzie zlicowane ze ścianą, więc nie będzie problemów jak w tym wątku: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?134053-Izolacja-cieplna...prosz%C4%99-o-pomoc.Jednak ocieplać będziemy dopiero w przyszłym roku lub za dwa lata. Czy w tej sytuacji nie będziemy mieć problemów z tzw. punktem rosy - parowaniem i skraplaniem się wody na oknach wewnątrz, skoro okna będą zlicowane z murem?PozdrawiamJ72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 29.05.2010 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2010 Rada na roszenie jest banalna:Jak widzisz rosę rozszczelniasz okno! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jakub72 29.05.2010 18:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2010 Rada na roszenie jest banalna: Jak widzisz rosę rozszczelniasz okno! Dzięki za odpowiedź. Mam obawy nie tylko o roszenie, ale o negatywne zjawiska wynikające z zamontowania okna poza płaszczyzną izolacji termicznej, tzn. max. na zewnątrz. Zjawiska takie jak: pojawianie się zawilgoceń muru, wnikanie wilgotnego powietrza w warstwę izolacji, wilgotne „zimne” tynki, widoczne plamy zacieków, pojawiające się z upływem czasu grzyby pleśniowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martadela 29.05.2010 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2010 Witam,mam okna zamontowane na "lico" Mieszkaliśmy zeszłą zimę w praktycznie nie ocieplonym budynku - nie zauważyłam żadnych negatywnych zjawisk w okolicy okien.Wiadomo że były duże straty ciepła ale nic poza tym. Nawet teraz mam już ocieplony budynek jednak zupełnie bez parapetów i nadal uważam że jest ok.Okna parowały nam na początku od wilgoci technologicznej w nowym budynku - po prostu dosychał.Jeżeli planujesz wymianę okien w starym budynku, nie lekceważ kwestii właściwej wentylacji. Okna plastikowe są bardzo szczelne, stare drewniane nie były - tym samym dostarczały do domu powietrze,przy plastikach i słabej wentylacji okna mogą się rosić a na ścianach może pojawić się grzyb - ale to najczarniejszy scenariusz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 30.05.2010 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2010 Mam obawy nie tylko o roszenie, ale o negatywne zjawiska wynikające z zamontowania okna poza płaszczyzną izolacji termicznej, tzn. max. na zewnątrz. Zjawiska takie jak: pojawianie się zawilgoceń muru, wnikanie wilgotnego powietrza w warstwę izolacji, wilgotne „zimne” tynki, widoczne plamy zacieków, pojawiające się z upływem czasu grzyby pleśniowe. Problemy tego typu są związane z wadliwie działającą wentylacją przede wszystkim. Będziesz miał montowane nowe szczelne okna w sposób jak sądzę tradycyjny czyli kotwy, pianka, parapety, tynk. Wystarczy zrobić to dokładnie i będzie dobrze. Pod oknami powinny być grzejniki. Kiedy widzisz rosę to znak, że okna "chorują", czyli wykrapla się para wodna w najzimniejszych miejscach - rama, rogi szyb itd. Jedyna rada w tej sytuacji to wietrzyć i grzać! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 30.05.2010 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2010 jedyne co ci grozi to wydanie większej kasy na ogrzewanie - bo świadom ewentualnych kłopotów z wilgocią jesteś wiec wietrzyć będziesz tym samym tego zjawiska być nie powinno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts