Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

podlogowe 350mkw

szymek.1

Recommended Posts

witam

konczze budowe SSO- dol 250,gora 105mkw

rozmawiam/rozmawialem z wieloma firmami na temat ogrzewania w moim domu

kazdy mowi co innego. kazdy daje inne wyceny

mam pytanie w zwiazku z tym

jaki powienien byc sredni koszt ogrzewania na 350mkw ?

jaki koszt przy zrobieniu "dobrej" instalacji

jaki koszt ktorego na pewno nie powinno sie przekroczyc?

witam

konczze budowe SSO- dol 250,gora 105mkw

rozmawiam/rozmawialem z wieloma firmami na temat ogrzewania w moim domu

kazdy mowi co innego. kazdy daje inne wyceny

mam pytanie w zwiazku z tym

jaki powienien byc sredni koszt ogrzewania na 350mkw ?

jaki koszt przy zrobieniu "dobrej" instalacji

jaki koszt ktorego na pewno nie powinno sie przekroczyc?

podeslij projekt to przelicze ci koszt i cos doradze

jeżeli chodzo o koszt materiału to średnio powinienieś liczyć koło 8m rury na m2 podłogi, do tego potrzebujesz styropian, szpilki... koszt rozłożenie jeden sekcji można liczyć od 50 do 200 PLN

Im więcej sekcji tym taniej za sztukę.

To nie mój wątek, ale też jestem zainteresowana tematem, to się podłączę. Mam pytanie, dostałam wycenę ogrzewania podłogowego: parter 75 m2 x 130 zł (rura, spinki, folia, montaż, rozdzielacz, szafka) oraz piętro 11 m2 x 170 zł (rura, spinki, folia, montaż, zawory RTL). Czy ta wycena jest do przyjęcia? Rozumiem z niej, że styropian pod podłogówkę kładę sama...

To nie mój wątek, ale też jestem zainteresowana tematem, to się podłączę. Mam pytanie, dostałam wycenę ogrzewania podłogowego: parter 75 m2 x 130 zł (rura, spinki, folia, montaż, rozdzielacz, szafka) oraz piętro 11 m2 x 170 zł (rura, spinki, folia, montaż, zawory RTL). Czy ta wycena jest do przyjęcia? Rozumiem z niej, że styropian pod podłogówkę kładę sama...

Dla mnie za wysoka ta cena ja dostalem oferte podobna do Twojej do tego styropian z folia 3,5cm i jego ulozenie,cena za calosc 90zl/m2(pomorze srodkowe oferta z kwietnia 2010)

jak to jest na zaworach RTL to podziekuj epipie na wstępie ;(

jak to jest na zaworach RTL to podziekuj epipie na wstępie ;(

OOO :( Na takich szczegółach sie nie znam, co to są zawory RTL i dlaczego nie powinno się ich zastosować? Przypuszczam, że panowie będą mnie przekonywac do słuszności swojego rozwiązania i chciałabym mieć argumenty.

• 3 weeks później...

Zawory RTL stosuje się gdy przy całym ogrzewaniu grzejnikowym mamy jeden, dwa małe obiegi podłogowe

Gdy jest więcej podłogi tak jak piszesz 86 m2 albo zawór mieszający sterowany z kotła (wypasik)

lub tańsze rozwiązanie rozdzielacz z pompą i zaworem termostatycznym podejżewam że drugie rozwiązanie wyjdzie nawet taniej niz kilka RTL 'i

Ciężko jest podać cenę ża 1m2 podłogi bez projektu każde pomieszczenie ma inne zapotrzebowanie i każdy budynek ma inne zapotrebowanie na podstawie projektu łatwiej jest coś policzyć i powiedzieć

Piotr

Serdeczne dzięki za wyjaśnienia, człowiek na każdym kroku potyka się o jakieś kwestie, które wymagają rozwiązania, a przecież nie sposób się na wszystkim znać. Już mi czasami ręce opadają. :bash: Z tego, co piszecie wnoszę, że może jednak u mnie nie jest to tak źle pomyślane, ponieważ ja na parterze mam planowane ok 75 m2 podłogówki (i do tego ma być chyba rozdzielacz), zaś na piętrze dwie małe łazienki (5 i 6 m2), gdzie właśnie jest planowana podłogówka na zaworach RTL. W pozostałych pomieszczeniach na piętrze będą grzejniki, a w tych dwóch łazienkach dodatkowo drabinki.

Tylko jeszcze ta cena:-? Wygląda, że trochę drogo.

Wczoraj spotkaliśmy się z jeszcze jednym hydraulikiem (też z polecenia), ten z kolei podał cenę za podłogówkę 35-45zł/m2 lub 200 zł od obwodu.

Mnie przede wszystkim zależy, aby to było zrobione fachowo, co jak rozumiem może kosztować drożej, tylko w jakich sensownych granicach? Czarna rozpacz mnie ogarnia, bo w końcu trzeba będzie jakąś decyzję podjąć. :cry:

Edytowane przez azusa

Serdeczne dzięki za wyjaśnienia, człowiek na każdym kroku potyka się o jakieś kwestie, które wymagają rozwiązania, a przecież nie sposób się na wszystkim znać. Już mi czasami ręce opadają. :bash: Z tego, co piszecie wnoszę, że może jednak u mnie nie jest to tak źle pomyślane, ponieważ ja na parterze mam planowane ok 75 m2 podłogówki (i do tego ma być chyba rozdzielacz), zaś na piętrze dwie małe łazienki (5 i 6 m2), gdzie właśnie jest planowana podłogówka na zaworach RTL. W pozostałych pomieszczeniach na piętrze będą grzejniki, a w tych dwóch łazienkach dodatkowo drabinki.

Tylko jeszcze ta cena:-? Wygląda, że trochę drogo.

Wczoraj spotkaliśmy się z jeszcze jednym hydraulikiem (też z polecenia), ten z kolei podał cenę za podłogówkę 35-45zł/m2 lub 200 zł od obwodu.

Mnie przede wszystkim zależy, aby to było zrobione fachowo, co jak rozumiem może kosztować drożej, tylko w jakich sensownych granicach? Czarna rozpacz mnie ogarnia, bo w końcu trzeba będzie jakąś decyzję podjąć. :cry:

mysle ze o cenie szybko zapomnisz jak wszystko będzie dobrze działało,jak ktos spartoli to zapłacisz podwójnie zwłaszcza ze pózniej połozysz te upragnione gresy,parkiety itp ;)

Edytowane przez jacekaqua
bład

mysle ze o cenie szybko zapomnisz jak wszystko będzie dobrze działało,jak ktos spartoli to zapłacisz podwójnie zwłaszcza ze pózniej połozysz te upragnione gresy,parkiety itp ;)

Masz rację, cena jest dla mnie istotna o tyle, że chciałabym wiedzieć, że płacę za dobrze wykonaną usługę. Jak do tej pory do żadnej z prac budowlanych nie wybieraliśmy ekipy najtańszej, tylko taką, która wydawała nam się fachowa i godna zaufania.

Czy masz może jakieś namiary na takiego wykonawcę w mazowieckiem?

Masz rację, cena jest dla mnie istotna o tyle, że chciałabym wiedzieć, że płacę za dobrze wykonaną usługę. Jak do tej pory do żadnej z prac budowlanych nie wybieraliśmy ekipy najtańszej, tylko taką, która wydawała nam się fachowa i godna zaufania.

zajrzyj na priv pozdrawiam

poszukaj na białej liscie w swoim regionie