Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drenaż opaskowy budynku

Recommended Posts

Witam,

Zastanawiam się nad drenażem, pokrótce opiszę sytuację gruntowo-wodną na działce, prosiłbym o rady czy w mojej sytuacji warto robić drenaż czy nie.

- Działka płaska,

- Poziom wód gruntowych wysoko, po roztopach na -0,30, teraz na ok -0,60/-0,70m. (studnia chłonna odpada, nie przyjmie wody, rozsączenie też odpada)

- Grunt średnioprzepuszczalny - piaski średnie pylaste i gliniaste,

- Najbliższy odbiornik w odległości 100m od domu (rów), ale na mojej działce. Niestety - na tym samym poziomie, bez spadku.

- Dom: niepodpiwniczony, ścianka z bloczków fundamentowych, fundamenty na głębokości -0,65m, z docelowym nadsypaniem 20cm wokół domu (pd-zach. Polska).

Jak na razie, ile rozmówców, tyle opinii - warto, nie warto, jak niepodpiwniczony to warto tylko dobrze zaizolować, a to wrzucić grunt rodzimy, zrobić drenaż i pompować do rowu, itp.

Już się normalnie mózg lasuje, uuh...

pozdrawiam

Edytowane przez luka

jeszcze ważne pytanie - czym w takim razie ubijać grunt wokół fundamentów, jeśli nie będzie drenażu?

czy gruntem rodzimym z wykopów (piasek gliniasty) czy zwykłym piaskiem? zwykły będzie bardziej przepuszczalny od gliniastego i może ściągnąć wodę.

z kolei piasek gliniasty kiepsko się zagęszcza... skoczek z nim sobie poradzi?

pozdrawiam

• 2 months później...
I co postanowiłeś?

że zasypuję rodzimym i zapominam o sprawie drenażu.

odciąłem się od ławy papą zgrzewaną i ścianę fund. od ścian parteru również odciąłem papą, więc woda wokół fundamentów może sobie stać.

dodatkowo mam spadek, wokół domu nadsypię grunt (dom jest lekko podniesiony).