luka 30.05.2010 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2010 (edytowane) Witam, Zastanawiam się nad drenażem, pokrótce opiszę sytuację gruntowo-wodną na działce, prosiłbym o rady czy w mojej sytuacji warto robić drenaż czy nie. - Działka płaska,- Poziom wód gruntowych wysoko, po roztopach na -0,30, teraz na ok -0,60/-0,70m. (studnia chłonna odpada, nie przyjmie wody, rozsączenie też odpada)- Grunt średnioprzepuszczalny - piaski średnie pylaste i gliniaste,- Najbliższy odbiornik w odległości 100m od domu (rów), ale na mojej działce. Niestety - na tym samym poziomie, bez spadku.- Dom: niepodpiwniczony, ścianka z bloczków fundamentowych, fundamenty na głębokości -0,65m, z docelowym nadsypaniem 20cm wokół domu (pd-zach. Polska). Jak na razie, ile rozmówców, tyle opinii - warto, nie warto, jak niepodpiwniczony to warto tylko dobrze zaizolować, a to wrzucić grunt rodzimy, zrobić drenaż i pompować do rowu, itp.Już się normalnie mózg lasuje, uuh... pozdrawiam Edytowane 30 Maja 2010 przez luka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 31.05.2010 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2010 IMO w tym przypadku nie warto, natomiast warto zainwestować w dobrą izolację przeciwwodną na fundamentach. Drenaż jest opłacalny, gdy jest gdzie odprowadzić wodę. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luka 31.05.2010 14:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2010 też się ku temu skłaniam, tym bardziej, że przekonuje mnie argument - co się stanie, kiedy woda będzie tak wysoko, że zacznie się cofać i wracać do przepuszczalnych chociaż ubitych warstw wokół fundamentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luka 02.06.2010 10:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2010 jeszcze ważne pytanie - czym w takim razie ubijać grunt wokół fundamentów, jeśli nie będzie drenażu?czy gruntem rodzimym z wykopów (piasek gliniasty) czy zwykłym piaskiem? zwykły będzie bardziej przepuszczalny od gliniastego i może ściągnąć wodę.z kolei piasek gliniasty kiepsko się zagęszcza... skoczek z nim sobie poradzi? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luka 05.06.2010 11:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2010 podnoszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 07.06.2010 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2010 Hmm... Najlepiej było by w takim przypadku gruntem rodzimym, ale na sucho. Ciężka maszyna da sobie radę (pokruszy bryły). Na sucho dlatego, że mokrą glinę tylko rozmiesisz, a nie ubijesz i skoczek Ci w niej utonie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tryllu 17.08.2010 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2010 I co postanowiłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luka 23.08.2010 09:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2010 I co postanowiłeś? że zasypuję rodzimym i zapominam o sprawie drenażu. odciąłem się od ławy papą zgrzewaną i ścianę fund. od ścian parteru również odciąłem papą, więc woda wokół fundamentów może sobie stać. dodatkowo mam spadek, wokół domu nadsypię grunt (dom jest lekko podniesiony). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts