Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dach kopertowy

Kadet

Recommended Posts

Witam,

Mam dosyć nietypowe pytanie, w tamtym roku rozpocząłem budowę domu z dachem kopertowym (poddasze użytkowe). Na dach początkowo miała być blacha, potem z żoną zdecydowaliśmy się na dachówkę cementową Brassa, projektant zrobił upgrade konstrukcji. W każdym razie był u mnie ostanio pracownik z firmy która robiła dach (kilka poprawek) powiedział że dach trochę osiadł co prawda nie wiem jak to stwierdził , ale jak zacząłem się przyglądać i mierząc wzrokiem dachówkę od dołu krokwi w górę do ostatniej na dachu to widzę jakby lekką krzywą połaci ale to naprawdę trzeba się przypatrzeć, i pytanie czy to jest normalne czy w związku z ciężarem dachówek krokwie lekko sie poddają (pomimo jętek które je usztywniają). Więźba wykonana zgodnie ze sztuką (jętki wzmocnione, wszystkie skręcone śrubami z krokwiami).

Drugie pytanie odnośnie ocieplenia, ten sam człowiek stwierdził że mam za bardzo wypchaną wełnę bo dotyka do membrany, natomiast membrana jest wysoko paro-przepuszczalna (supernova) gdzie książki mówią ze nie ma potrzeby stosowania dylatacji pomiędzy membrana a wełną czy rzeczywiście tak jest? Prosiłbym o odpowiedź szanownych użytkowników.

Pozdr.

michał

I jeszcze jedno Czy może ktoś zastosował wekaflex do obróbki komina?