Kadet 30.05.2010 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2010 Witam,Mam dosyć nietypowe pytanie, w tamtym roku rozpocząłem budowę domu z dachem kopertowym (poddasze użytkowe). Na dach początkowo miała być blacha, potem z żoną zdecydowaliśmy się na dachówkę cementową Brassa, projektant zrobił upgrade konstrukcji. W każdym razie był u mnie ostanio pracownik z firmy która robiła dach (kilka poprawek) powiedział że dach trochę osiadł co prawda nie wiem jak to stwierdził , ale jak zacząłem się przyglądać i mierząc wzrokiem dachówkę od dołu krokwi w górę do ostatniej na dachu to widzę jakby lekką krzywą połaci ale to naprawdę trzeba się przypatrzeć, i pytanie czy to jest normalne czy w związku z ciężarem dachówek krokwie lekko sie poddają (pomimo jętek które je usztywniają). Więźba wykonana zgodnie ze sztuką (jętki wzmocnione, wszystkie skręcone śrubami z krokwiami).Drugie pytanie odnośnie ocieplenia, ten sam człowiek stwierdził że mam za bardzo wypchaną wełnę bo dotyka do membrany, natomiast membrana jest wysoko paro-przepuszczalna (supernova) gdzie książki mówią ze nie ma potrzeby stosowania dylatacji pomiędzy membrana a wełną czy rzeczywiście tak jest? Prosiłbym o odpowiedź szanownych użytkowników.Pozdr.michał I jeszcze jedno Czy może ktoś zastosował wekaflex do obróbki komina? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DACxxxAZ 31.05.2010 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2010 1. Drewno odpowiednie na więźbę, sezonowane ? 2. Ten człowiek ma racje 3. tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 31.05.2010 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2010 1. Bardzo rzadko ugina się więźba znacznie częściej łaty. 2. Wełna może stykać się z folią wysoko paroprzepuszczalną ale nie może jej wypychać!3. Tak bardzo dawno.4. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts