kurtz_mr 31.05.2010 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2010 Witam. Remontuję mieszkanie w przedwojennym domu i mam dylemat w kwestii podłogi. Zerwałem parkiet i ślepą podłogę (wykonawca stwierdził że będzie nierówno jeśli położy się na niej nowy parkiet) i pod spodem pokazała się kilkucentymetrowa (8-10cm) warstwa czegoś w rodzaju betonu wymieszanego z żużlem, przekładanego drewnianymi belkami do których przybita była ślepa podłoga. To wszystko na konstrukcji stropu z żelaznych belek i cegieł. Z tego co się zorientowałem, obecnie stosuje się w podłogach styropian do ogrzewania. Przy okazji chciałem ugrać nieco na wysokości mieszkania i obniżyć podłogę ze 2 cm. Pod spodem jest piwnica utrzymująca w zimie 10-12 stopni, więc chyba nie ma potrzeby stosowania bardzo grubej warstwy styropianu. Moje obawy dotyczą skuwania tej porowatej warstwy. Niby schodzi łatwo, ale boję się czy wibracje młota nie zaszkodzą konstrukcji. Nie wiem też czy rzeczywiście izolacja termiczna będzie lepsza po zastąpieniu styropianem i czy styropian nie odkształci się po latach. Ktoś miał tego typu doświadczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezka 31.05.2010 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2010 Witam. Remontuję mieszkanie w przedwojennym domu i mam dylemat w kwestii podłogi. Zerwałem parkiet i ślepą podłogę (wykonawca stwierdził że będzie nierówno jeśli położy się na niej nowy parkiet) i pod spodem pokazała się kilkucentymetrowa (8-10cm) warstwa czegoś w rodzaju betonu wymieszanego z żużlem, przekładanego drewnianymi belkami do których przybita była ślepa podłoga. To wszystko na konstrukcji stropu z żelaznych belek i cegieł. Z tego co się zorientowałem, obecnie stosuje się w podłogach styropian do ogrzewania. Przy okazji chciałem ugrać nieco na wysokości mieszkania i obniżyć podłogę ze 2 cm. Pod spodem jest piwnica utrzymująca w zimie 10-12 stopni, więc chyba nie ma potrzeby stosowania bardzo grubej warstwy styropianu. Moje obawy dotyczą skuwania tej porowatej warstwy. Niby schodzi łatwo, ale boję się czy wibracje młota nie zaszkodzą konstrukcji. Nie wiem też czy rzeczywiście izolacja termiczna będzie lepsza po zastąpieniu styropianem i czy styropian nie odkształci się po latach. Ktoś miał tego typu doświadczenia? możesz zastosowac pianobeton do wyrówniania,on scali Ci ten mieszany materiał i ociepli,wygłuszy,jesli jesteś z okolic Górnego lub Dolnego Śląska może moge pomóc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurtz_mr 31.05.2010 14:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2010 możesz zastosowac pianobeton do wyrówniania,on scali Ci ten mieszany materiał i ociepli,wygłuszy,jesli jesteś z okolic Górnego lub Dolnego Śląska może moge pomóc Dziękuję za odpowiedź. Jestem z Warszawy, więc raczej daleko. Rzeczywiście zastanawiałem się nad czymś takim jako alternatywą dla skuwania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zorrk 31.05.2010 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2010 A co chcesz położyć na ten żużlo beton?Jaki rodzaj podłogi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurtz_mr 31.05.2010 19:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2010 A co chcesz położyć na ten żużlo beton?Jaki rodzaj podłogi? Na samej górze chcę położyć parkiet. Rozważam tzw. jodełkę francuską z dębu lub jesionu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zorrk 01.06.2010 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2010 A to da radę na to położyć parkiet?Skoro piszesz że w żużlu są zalane belki to chyba między belkami jest żużel na który chyba nie da rady położyć parkietu.Jeżeli się mylę i da radę położyć na to parkiet to ja bym nie niszczył tego betonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurtz_mr 01.06.2010 19:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2010 A to da radę na to położyć parkiet? Skoro piszesz że w żużlu są zalane belki to chyba między belkami jest żużel na który chyba nie da rady położyć parkietu. Jeżeli się mylę i da radę położyć na to parkiet to ja bym nie niszczył tego betonu. Tak też postanowiłem. Na to pójdzie jeszcze wylewka pod parkiet. Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezka 02.06.2010 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2010 Tak też postanowiłem. Na to pójdzie jeszcze wylewka pod parkiet. Dzięki! z tym parkietem /wytrzymałości / to lepiej popytaj naszego kolege specjalistę Parkixxxawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 02.06.2010 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2010 Tak też postanowiłem. Na to pójdzie jeszcze wylewka pod parkiet. Dzięki! Przy stropie na belkach stalowych najlepszym rozwiązaniem jest propozycja Cezki , czyli podkładu monolitycznego dwuwarstwowego z pianobetonem jako warstwy wypełniającej plus 2,5 cm warstwa betonu jako podłoże właściwe pod parkiet. Jeśli nie masz możliwości skorzystania z usług firmy, która potrafiłaby takie podłoże wykonać proponuję dwa rozwiązania: 1. Usunąć wypełnienie z żużlobetonu wraz z drewnianymi legarkami, po czym wypełnić przestrzeń między stalowymi belkami styrodurem / jest cieplejszy i mniej chłonny od styropianu/ po czym całość przykryć folią i wykonać 5 cm. wylewkę zbrojoną siatką /kratownicami/ ze stalowego drutu. W takim rozwiązaniu zyskasz maksymalnie na wysokości ale musisz się liczyć z mostkami termicznymi w obrębie belek stalowych. 2 cm styroduru nad belkami z grubsza załatwią sprawę mostków termicznych niewielkim kosztem grubości całego podłoża. 2. Przykleić frezowane płyty OSB 3 lub 4 gr. 22 mm do istniejącego podłoża pianką niskoprężną, mocując je dodatkowo wkrętami do pozostawionych a wcześniej wyrównanych belek drewnianych. Łączenia płyt wypełnić klejem. Po ustabilizowaniu tak przygotowanego podłoża należy je przeszlifować po czym można przystąpić do montażu parkietu. Pierwsze rozwiązanie jest trwalsze i daje Ci możliwość obniżenia poziomu podłogi, drugie jest mniej inwazyjne, tańsze i szybsze w wykonaniu, natomiast poziom podłogi będzie nieco wyżej niż dotychczas. Wybór należy do Ciebie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 02.06.2010 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2010 Witam. Remontuję mieszkanie w przedwojennym domu i mam dylemat w kwestii podłogi. Zerwałem parkiet i ślepą podłogę (wykonawca stwierdził że będzie nierówno jeśli położy się na niej nowy parkiet) i pod spodem pokazała się kilkucentymetrowa (8-10cm) warstwa czegoś w rodzaju betonu wymieszanego z żużlem, przekładanego drewnianymi belkami do których przybita była ślepa podłoga. To wszystko na konstrukcji stropu z żelaznych belek i cegieł. Z tego co się zorientowałem, obecnie stosuje się w podłogach styropian do ogrzewania. Przy okazji chciałem ugrać nieco na wysokości mieszkania i obniżyć podłogę ze 2 cm. Pod spodem jest piwnica utrzymująca w zimie 10-12 stopni, więc chyba nie ma potrzeby stosowania bardzo grubej warstwy styropianu. Moje obawy dotyczą skuwania tej porowatej warstwy. Niby schodzi łatwo, ale boję się czy wibracje młota nie zaszkodzą konstrukcji. Nie wiem też czy rzeczywiście izolacja termiczna będzie lepsza po zastąpieniu styropianem i czy styropian nie odkształci się po latach. Ktoś miał tego typu doświadczenia? Na twoim miejscu nie usuwałbym tego mocno osiadłego (zagęszczonego) wypełnienia między belkami stropowymi. Sprawdzić poziom podłogi. Przypuszczam, że większych odchyleń od poziomu nie ma. Przykryj wszystko tkaniną za 6zł/m2 z Castoramy. Tkanina ma to do siebie, że chroni przed ewentualnym kurzem od spodu i eliminuje skrzypienie zamocowanych do stropów płyt OSB. Jakie wymiary mają belki drewniane? Jaki rozstaw jest między nimi? Praca prosta. Ten materiał budowlany, który znajduje się między belkami jest bardzo dobrym materiałem izolacyjno-akustycznym. Wszelkie puste przestrzenie zostały dokładnie wypełnione, więc nie ma mowy o mostkach akustycznych czy cieplnych. Poza tym jest pod spodem ciepła piwica.Pytanie tylko czy ten szut pochodzi z pogorzelisk. To jest Warszawa wiele domów po wojnie było remontowanych z wyburzeń pogorzelisk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurtz_mr 04.06.2010 12:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2010 Bardzo dziękuję za odpowiedzi, porozmawiam o tym z wykonawcą. Ta mieszanina żużlu i cementu nie jest z pogorzelisk, była położona jeszcze przed wojną. Belki miały 80mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts