Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jesli masz stara podloge, to pewnie lezy na legarach i albo polozysz panele na niej, albo cos innego na legary (plyty OSB na wpust i pioro) i dopiero panele, ewentualnie mozesz dac nowa wylewke. Jesli podloga jest rowna i nie ugina sie, to mozna pewnie na nia polozyc panele (oczywiscie z wygluszeniem). Wiem tez ze sa specjalne zaprawy/grunty uszczelniajace na podloza drewniane, na ktorych mozna stosowac wylewki samopoziomujace.

A tak swoja droga, nie zal Ci zastepowac deskowej podlogi panelami?!? :cry:

• Odpowiedzi 950
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam wrażenie, że dolnej strefie cenowej (<40 zł/m) bezklejowe są precyzyjniej wykonane, szcególnie nie ma zjawiska "wywinięcia" do góry krawędzi przy łączeniach co po kilku latach konczy się wytarciem w tych miejscach. Z drugiej strony nie mam zaufnia do łączenia bez kleju. Więc może bezklejowe + klej??????????

Nie dalej jak tydzień temu zakończyłem samodzielne układanie paneli bezklejowych na zamki klik-klik. Fantastyczna robota. Wyszło super. Krawędzie paneli nie puchną pod wpływem kleju (nie wyczuwa się pod palcami połączenia paneli). Jedyna trudność to wzdłużne łączenie paneli (na krótszej krawędzi). Potrzebne są dwie, a nawet trzy osoby. Wtedy można złożyć cały rządek paneli z następnie połączyć z poprzednim rzędem.

Zamek w panelach jest tak wyprofilowany, że szpar w panelach raczej nie zobaczę :lol:.

Kolega ma dobrej firmy panele klejone (ok 60 zł/ m2) i niestety każdy panel widać, bo krawędzie paneli delikatnie "wstały". Przypuszczał, że były za mocno ściskane podczas klejenia. Z drugiej strony, jak by nie były mocno ściśnięte, to były by szpary i bądź tu mądry :( .

Nie dalej jak tydzień temu zakończyłem samodzielne układanie paneli bezklejowych na zamki klik-klik. Fantastyczna robota. Wyszło super. Krawędzie paneli nie puchną pod wpływem kleju (nie wyczuwa się pod palcami połączenia paneli). Jedyna trudność to wzdłużne łączenie paneli (na krótszej krawędzi). Potrzebne są dwie, a nawet trzy osoby. Wtedy można złożyć cały rządek paneli z następnie połączyć z poprzednim rzędem.

Zamek w panelach jest tak wyprofilowany, że szpar w panelach raczej nie zobaczę :lol:.

Kolega ma dobrej firmy panele klejone (ok 60 zł/ m2) i niestety każdy panel widać, bo krawędzie paneli delikatnie "wstały". Przypuszczał, że były za mocno ściskane podczas klejenia. Z drugiej strony, jak by nie były mocno ściśnięte, to były by szpary i bądź tu mądry :( .

Rozumiem że kleiłeś?

Jak pisałem wyżej, panele układane przeze mnie są bezkliejowe - na zatrzaski.

jasne, ale ja myślę o tym żeby przy bezklejowych dawać jednak trochę kleju, tak aby czoło pióra było przyklejone. To wywijanie się krawedzi przy klejeniu nie wiem z czego powstaje - czy to skutek kleju, zbyt silnego docisku, czy marnych paneli. Ogladałem ostatnio u kolegi klejone (ale takie za 60 zł) i nie było czuć łaczeń.

jezeli chodzi o jakosc to panele wiorowe generalnie sa do niczego (to sa te z dolnej polki do 40 - 50 zl) problem tkwi w tym ze sporo uszkodzicie sami poczas ukladania paneli na klej a jezeli chcecie klasc samemu to unikniecie uszkodzezn przy panaelach na klika

a tak w ogole to zastanowcie sie nad deskami, parkietem lub dobra wykladzina .. sorka ale panele generalnie sie nie sprawdzaja (ale to moja wlasna opinia .. moze bledna ) pozdrawiam

Gość nowiutki

Clasen.Do swojej kuchni dałam identyczne jak w salonie na foli wygłuszającej- chciałam mieć jednolitą podłogę na całości - kuchnia otwarta. Obawiałam się, że pod wpływem "czynników' kuchennych i dziecięcych szybko się zniszczą, na szczęście jednak jak na razie po trzech latach użytkowania wszystko jest OK. Dodam, że były to jedne z niższej półki 30zł/m2.

Gdybym jednak miała już panele drewniane to zdecydowałabym się raczej na ich cyklinowanie i lakier, drewno ma duszę...

no wlasnie zupelnie zapomnialem o to zapytac. Ja tez mam ogrzewanie podlogowe ale elektryczne, czy ktos wie jakie panele na to polozyc bo np. classen w swojej ulotce napisal rzecz bardzo dziwna a mianowicie ze ich panele mozna klasc na ogrzewanie wodne ale na elektryczne nie zalecaja ... niby dlaczego i co to za roznica ?

już pisałem gdzieś, ale jeszcze raz

przy podłogówce wodnej ciepło z czynnika czyli wody jeśli nie może przeniknąć do pomieszczenia to powędruje sobie dalej.

( sytuacja pod meblami, dywanem itp . ) W końcu trafi do zaworu, czujnika i automat wyłączy obieg/piec.

W przypadku ogrzewania elektrycznego, jeśli nie zaplanujesz na etapie układania podłogówki ustawienia mebelków to masz problem.

Miejscowo możesz mieć strefy przegrzane, a tym samym wypaczone panele.

CZ.

3 lata temu układałem panele na klej, na płycie wiórowej kupione po 20 zł za metr - do dzisiaj nic się z nimi nie stało, połączenia nie "wstały", panele nadal wyglądają dobrze, choć jak się położę na podłodze to widzę drobne rysy. Przy układaniu nie stosowałem pasów do ściągania.

• 2 months później...
Gość KrzysiuMisiu
Czy może mi ktoś powiedzieć jakie panele wybrać do pokoju od dzieci lepiej panele klejowe czy panele bezklejowe prosze doradźcie coś. A propo AC 3 i 8 mm powienno chyba wystarczyć prosze o zrozumiałą odpowiedz. :-?