Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 4 weeks później...
  • Odpowiedzi 950
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 1 month później...

Chcemy zamontować panele w przedpokoju (1,5x3 m). Byliśmy jak na razie w Praktikerze, gdzie generalnie były panele firmy Kronospan. Model Castello Click w miarę konkretnie wygląda (odwzorowana struktura drewna, wysoki wskaźnik wytrzymałości AC4, itp). Cena 65zł/m2.

Czy ktoś miał do czynienia z tymi panelami? Odradza? Poleca?

Zdaję sobie sprawę, że isnieją panele duuużo droższe, lepsze, ale ta cena jest max., na jaką nas stać :)

• 2 weeks później...

Niestety tej firmy nie znam, ale znane są mi takie praktyki "promocji".

Sąsiedzi zamawiali w jakiejś hurtowni, czy sklepie wyposażenie łazienki, kafelki itp. i gratis fachowiec.

Przeliczyliśmy - porównawczo - i nie było to takie atrakcyjne cenowo jak mogłoby się wydawać.

My kupiliśmy wszystko sami, fachowca znaleźliśmy też sami i finansowo wyszło dobrze.

Odnośnie "mojego" fachowca od układania kafelków - dobrze poukładał, miał takie świeżę, dobre spojrzenie na różnego rodzaju wykończenia detalików, cena ... noooo, do zaakceptowania ale bawił się z tą robotą niewiarygodnie długo. Zaczęłam podejrzewać, że chyba chce z nami zamieszkać na stałe?!

Witam Forumowczów...

Właśnie będę musiał za chwilę decydować się co do okładzin podłogowych. Wydaje mi się, że wybiorę panele. Chce jednak, żeby wyglądały dość ładnie, były trwałe i nie zabiły mnie ceną.

Czy macie jakieś doświadczenia z firmami. Które są dobre, a które nadają się do kominka? Czy wiecie coś o firmie Classen?

Czekam na wszelkie podpowiedzi.

Pozdrawiam z zaśnieżonej Łodzi.

W panelach najważniejsza jest klasa scieralnosci - niezaleznie od producenta P4 nadaje sie do pomieszczen o intensywnym uzytkowaniu, a P3 raczej na sypialnie (no chyba, że sypialnie "intensywnie uzytkujesz" :D ).

O konkretnych producentach nie wiem nic, wiem tylko że u mnie na panelach bardzo czesto gromadzi sie brud (takie kłębuszki) - wynika to z tego, że są pokryte (chyba wszystkie) tworzywem, ktore sie elektryzuje. Trzeba to sprzątać (myć) roztworem specjalnego plynu do paneli z dodatkiem srodka antystatycznego. Jeslibym mial wybierac panele za 45,- brutto, a podlogą drewniana za 65, to na 100 mkw daje to roznice 2.000 Pln na materiale. Na robociżnie, to bedzie juz kolejne 3.000 roznicy.

Jezeli cie stac, a wkurza cie kłąb kurza, wez parkiet.

Oj Przekorku, Przkorku.

Przeżyłam już parkiet olejowany, deski malowane na olejno, panele Classena, parkiet lakierowany i mogę śmiało powiedzieć, że kurz i popularne "koty" są ... wszędzie. Czętotliwość sprzątania zależała tylko od okolicy zamieszkiwania i domowników. Panele były bezkonkurencyjne pod względem ceny i szybkości układania oraz mozności ustawiania mebli. Przegrały tylko z krzesłem obrotowym przy komputerze. W nowym domu zdecyduję sie chyba na deskę barlinecką. W Barlinku mozna kupić deski do 1 m dł. w cenie 35 zł. Tylko trzeba pojechać.

Widziałm deskę barlinecką po miesiącu użytkowania. Fotela przestawić już nie można było, bo zostało wklęśnięcie. A ja w mieszkaniu uzytkuję panel już od ponad sześciu lat i nie mam z nim problemów. Dlatego do domu wybrałam panele Classena z 3 i 4 klasą ścieralności (montaż gratis).