Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 951
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Interesują mnie panele firmy Egger. W sklepie stacjonarnym widziałam AC4, 8 mm za prawie 100 zł. W internecie znalazłam panele o tej samej nazwie i kodzie (ze strony producenta) AC5, 11mm w cenie około 55-60 zł za metr. Jak to możliwe, czy jest tu gdzieś jakiś haczyk?

Roznica w cenie rzeczywiscie spora. W praktyce okazuje sie ze panel o tej samej nazwie handlowej, wystepuje w roznych konfiguracjach. np bez V-fugi, z dwoma lub czteroma. Rowniez roznia sie faktura powierzchni, naleza do innej serii, mniej lub bardziej prestizowej. Z zewnatrz panel wyglada identycznie, inna moze byc baza, klasa AC czy dodatkowa warstwa wyciszenia. To moze miec wplyw na cene. Trzeba miec pewnosc ze porownuje sie te same panele, najlepiej zapisac sobie dokladnie numer produktu, powinien byc na paczce.

Witam! Możecie mi doradzić jakie kierunki układania paneli obrać przy takim rozmieszczeniu pomieszczeń. Panele chcę polożyć bez dylatacji na całym budynku w pomieszczeniach oznaczonych literami. [ATTACH=CONFIG]226997[/ATTACH]

O, Kochany! O porade to bedzie ciezko. Gdybys wyskoczyl z jakims własnym rozwiazaniem, to bys sie doczekal kilku krytycznych postow, ale co i dlaczego to juz się nie dowiesz. Męcz sie sam. Nie wazne rowniez jak chcesz polozyc swoje panele! Wazne, ze to sa panele, a to jest BEEEE...( ukłony w kierunku w..owe), bo panele są niezdrowe, wyglądaja tandetnie i szanujący się Polak takiego gówna nie kładzie. Oczywiscie to nie jest moje zdanie.

Ale do rzeczy. Generalnie panele ulkadalbym w całym domu w tym samym kierunku. W waskich pomieszczeniach jak korytarz , zaczynałbym prostopadle to dluzszego boku. Osobista preferencja.

Pomieszczenie A graniczy z kuchnia gdzie jest gres/ceramika. Miejsce łaczenia tych dwoch rodzajow podlog musi byc idealne, wiec tutaj zaczalbym ukladac panele. Tu tez wypadnie dylatacja. Laczenie trzeba bedzie przykryc jakas listwa, im dokladniej podloga polozona tym wezsza i dyskretniejszą listwę położysz. Przesuwamy sie w kierunku salonu. Tam gdzie sa drzwi tam bym robil dylatacje.

Korytarz B - tam gdzie sie konczy scianka telewizyjna i zaczyna korytarz, dokladnie gdzie jest literka B dalbym dylatacje. Niejeden powie ze zbedna, ale ja bym dal. Panele w tym samym kierunku co w salonie

Pokoj C i D w tym samym kierunku co pozostale pomieszczenia. Pytanie tylko gdzie zaczac , od ktorego naroznika. Tu bym patrzyl gdzie bedzie najbardziej reprezentatywne miejsce w pomieszczeniu. Jezeli docinka wyjdzie pod planowana szafa czy lozkiem to lepiej nizby miala wyjsc w wejsciu.

Inny pomysl to polozyc panele pod kątem np 45stopni, w Twoim układzie mogłoby to niezle wygladac. Wtedy zaczalbym ukladac od kuchni.

Aha, nie jestem fachowcem w tej dziedzinie, nie handluje i nie pracuje w tej branży, powyzsze wywody prosze traktowac jako luzna, przyjacielska pogawedke. Te uwage zamieszczam na wypadek gdyby jakis trolowaty dureń zaczal mnie mieszac z błotem.

Edytowane przez devileczek

8-11mm przecież to jakaś cienizna, która się zaraz porysuje i będzie do wymiany

w**owe, nie podpuszczaj ludzi, przeciez Ty nie wierzysz w to co piszesz. A jesli wierzysz, to pogadaj z tymi co mieli przyjemność cyklinowania drewnianej podłogi, albo zaprosili na kawe znajome koleżanki w szpileczkach :) O desce trojwarstwowej nie wspomne, zainteresowany znajdzie to i tamto na ten temat.

Ja mam dąb modena z krono i szczerze odradzam strasznie się rysują a z racji tego że są ciemne widać każdą rysę i kurz

Czyli jakbyś teraz miała wybierać to jasny kolor? Czy najbezpieczniej wybrać szary? Ten klon szary ma klasę Ac5 , cena też nie wysoka.Te są z voxu.Jeszcze szare widziałam ładne z tarkett, tylko miały Ac4.

http://www2.drzwiipodlogi.vox.pl/files/wkp/zasoby/indeksy/zdjecia/brylant_klon_dziki_0_www2_w290-h290-q95.jpg

• 1 month później...
Witajcie,

Wybieram właśnie panele do położenia w domu i natrafiłem w Leroy Merlin na firmę Artens. Czy ktoś może coś o niej powiedzieć? Na panelach jest napisane "Made in Germany", na jakimś forum znalazłem wskazówkę, że Artens może mieć coś wspólnego z Egger - pytanie tylko czy to prawda, czy może jedyną wspólną rzeczą obu firm jest literka "e" w nazwie :p

Same panele wyglądają bardzo ładnie (pod tym względem pokonały Krono), klasa AC4, cena praktycznie identyczna jak typowany przez nas wcześniej Krono Original Pekan Bielony.

Mam panele Artens i jest na nich napisane: Producer Classen Holz Kontor GmbH i adres . Czyli Artensy to Classen produkowany dla Leroy Merlin.

• 3 weeks później...

Wiem dobrze co to znaczy cyklinowanie i zdecydowanie to wolę niż wywalać po 2 latach do śmieci wytarty od krzesła panel, który wcale nie był taki super tani jak policzysz go z montażem i chemią.

w**owe, nie podpuszczaj ludzi, przeciez Ty nie wierzysz w to co piszesz. A jesli wierzysz, to pogadaj z tymi co mieli przyjemność cyklinowania drewnianej podłogi, albo zaprosili na kawe znajome koleżanki w szpileczkach :) O desce trojwarstwowej nie wspomne, zainteresowany znajdzie to i tamto na ten temat.

Wiem dobrze co to znaczy cyklinowanie i zdecydowanie to wolę niż wywalać po 2 latach do śmieci wytarty od krzesła panel, który wcale nie był taki super tani jak policzysz go z montażem i chemią.

Nie, nie wiesz co to znaczy cyklinowanie podłóg w zamieszkanym domu. Na forum mozna znalezc sporo informacji jak wyglada taka operacja i czym sie konczy. To raz, a dwa, u moich rodziców panele Witex leżą juz prawie dobre 15 lat, bez widocznych śladów zużycia. U mojej siostry 10 lat ( pies , dwojka malych dzieci, ogrod, piach na butach, etc) Montaz paneli jest w cenie ( roznica VAT 8% a 23%), duuuuuzo mniej pracochlonny niz układanie parkietu. A chemia ? ze co ???? No tak, przy parkietach, te rozpuszczalniki, lakiery, kleje, oleje, etc...jest troche tego. Panele sa duzo bardziej przyjazne od strony chemicznej. tu sie zgodze.

Aha, nawet jesli uszkodzisz panel ( zazwyczaj najtanszy, marketowy za 20PLN o kiepskiej jakosci) to i tak w banalny sposob mozna go wymienic, nawet samemu, nawet jesli jest na srodku pomieszczenia. Panele znowu na plus

Edytowane przez devileczek

• 2 months później...
  • 2 weeks później...
  • 3 weeks później...
Mam pytanie do użytkowników paneli. Czy myjecie je na mokro? Jeśli tak to jak się zachowują? Mam znajomą, która na powierzchni prawie 80m2 ma położone panele i myje je bez problemu. Z racji tego, że obecnie szukam paneli do własnego mieszkania byłam w szoku, gdy zobaczyłam ją myjącą swoją podłogę :jawdrop:. Zwłaszcza, że w necie jest tyle negatywnych opinii na temat mycia paneli i tego co się potem z nimi dzieje. Dodam, że pytałam znajomą co to za marka, niestety nie pamięta, bo panele mają już ponad 12 lat. No i nic się z nimi nie dzieje (myte na mokro, biegający po domu wielki owczarek i jego pazury, chodzenie w butach itp). Stwierdziła tylko, że kiedyś produkt był lepszy a ona przed zakupem wzięła kawałek panelu i moczyła go w garnku przez 4 dni:confused:. Oczywiście sprzedawca wziął ją za wariatkę, ale panele zdały egzamin, bo nic się z nimi strasznego nie stało (nie rozeszły się), więc je kupiła. Ciekawe jak to jest teraz?

• 2 weeks później...
No i od kilku dni nikt tu nie zagląda? Temat się wypalił?

Cześć,

Myję na mokro i nic się n ie dzieje.

Od 10 lat leżą na podłodze panele PERGO w klasie ac5 , pokój dzienny. Chodzę i w butach i bez, odkurzam, myję mopem na mokro (tzn woda nie zostaje, ale jest trochę bardziej niż wilgotny).

Wyglądają tak dobrze, jak po położeniu.

10 lat temu kosztowały 55zł / m2

Dodam jeszcze, że moje panele nie były jakieś specjalne, zabezpieczone przed wodą. Do ich nietypowego wyposażenia należał natomiast zintegrowany materiał wygłuszający na spodniej warstwie.

NIE SPODZIEWAJ SIĘ bezproblemowego użytkowania po panelach z Castoramy za 25zl/m2. No niestety, tak jak z większością rzeczy - dobry towar kosztuje więcej, niż słaby towar.

• 2 weeks później...

Też mam zamiar położyć Podłogę i za bardzo nie wiem co wybrać.

Na 100% będzie to podłoga pływająca. Zastanawiam się nad podłogą 3 warstwową z górną wartą dębową. Grubość deski to 10/3 Czyli 7mm warstwa bazowa i 3mm naturalny dąb. I teraz mam 2 opcje. Pierwsza to na pióro i wpust (klejone) z 7mm warstwą sklejki. Lub na połączenie bez klejowe (jak w laminatach) z 7mm warstwą płyty HDF. Co będzie lepszym rozwiązaniem w sypialni bo tam będzie kładzona podłoga?

Nastawiłam się na kupno paneli Balterio do mieszkania, ale znalazłam wątek na innym forum http://forum.gazeta.pl/forum/w,796,67373038,,Panele_laminowane_firmy_Balterio_znacie_takie_.html?v=2, gdzie od pewnego momentu ludzie narzekają, że te panele im trzeszczą :o I teraz nie wiem, szukać innych? Jakich?