Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Flawia wydaje mi się, że balterio to dobra marka ale ważny jest też podkład. Opinie osób, że te panele trzeszczą są sprzed kilku lat i niekoniecznie muszą być wiarygodne. Na forach wypowiada się też konkurencja. Według mnie najbardziej wiarygodne są opinie osób, które te panele układają a zwłaszcza użytkują. Ja zdecydowałam się na tego producenta po miesięcznym wertowaniu opinii ze sklepów jak i moich znajomych, którzy posiadają u siebie Balterio. Nikt z nich nie żałuje wydanych pieniędzy. Jeśli jednak się obawiasz to kup panele firm z podobnej półki cenowej. Myślę, że będziesz zadowolona :) Edytowane przez agathas

• Odpowiedzi 951
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kupiłam panele Balterio Tradition Quattro - Dąb Yellowstone. Układać się będą za parę dni. Szukałam paneli przez około miesiąc. Zaczynałam od kwoty około 50 zł/m2 ale jak wgryzłam się w temat to stwierdziłam z mężem, że nie warto oszczędzać. Nie stać mnie na deskę - no i to cyklinowanie :no:. Mam obecnie klepkę dębową i nie chcę więcej odnawiać parkietu. Stąd decyzja, żeby kupić panele ale dobre jakościowo. O trzeszczeniu Balterio słyszałam ale posłuchałam znajomych, którzy takowe użytkują i nic takiego się nie dzieje. W sklepach, które sprzedają Balterio twierdzili, że może być to wina braku dedykowanego do tych paneli podkładu, niewłaściwego ich ułożenia lub braku równej podłogi. Uczciwie powiem, że wachałam się i chciałam kupić QS ale nie podobały mi się kolory. Stąd wybór padł na Balterio. Podkład to Premium Wood Sound - podkład Balterio wynegocjowany na 17zł/m2. Z tego co wiem Balterio ma 6 swoich podkładów. Dobry sprzedawca wypyta się o wszystkie szczegóły Twojej podłogi zanim sprzeda Ci podkład. Ja takiego znalazłam i mam nadzieję, że nic trzeszczeć nie będzie :D. Przecież jest cała masa ludzi zadowolonych z tych paneli...:yes:

Kupiłam panele Balterio Tradition Quattro - Dąb Yellowstone. Układać się będą za parę dni. Szukałam paneli przez około miesiąc. Zaczynałam od kwoty około 50 zł/m2 ale jak wgryzłam się w temat to stwierdziłam z mężem, że nie warto oszczędzać. Nie stać mnie na deskę - no i to cyklinowanie :no:. Mam obecnie klepkę dębową i nie chcę więcej odnawiać parkietu. Stąd decyzja, żeby kupić panele ale dobre jakościowo. O trzeszczeniu Balterio słyszałam ale posłuchałam znajomych, którzy takowe użytkują i nic takiego się nie dzieje. W sklepach, które sprzedają Balterio twierdzili, że może być to wina braku dedykowanego do tych paneli podkładu, niewłaściwego ich ułożenia lub braku równej podłogi. Uczciwie powiem, że wachałam się i chciałam kupić QS ale nie podobały mi się kolory. Stąd wybór padł na Balterio. Podkład to Premium Wood Sound - podkład Balterio wynegocjowany na 17zł/m2. Z tego co wiem Balterio ma 6 swoich podkładów. Dobry sprzedawca wypyta się o wszystkie szczegóły Twojej podłogi zanim sprzeda Ci podkład. Ja takiego znalazłam i mam nadzieję, że nic trzeszczeć nie będzie :D. Przecież jest cała masa ludzi zadowolonych z tych paneli...:yes:

To moja sytuacja jest identyczna, też wybrałam panele z kolekcji TQ :), tylko Dąb Cottage. I również zastanawiam się nad QS, ale muszę jeszcze obejrzeć. Natomiast pierwszy raz słyszę o tym podkładzie, aktualnie na stronie Balterio są 3, ale poszukałam w sieci i jest dostępny ten, o którym piszesz, może to jakiś starszy? Ty masz ogrzewanie podłogowe?

Flawia znalazłam na forum wypowiedź forumowicza Wikula7. Przejdź do wątku Budowa - wymiana doświadczeń, następnie podłogi, schody, taras i temat podkład pod panele - strona 33. Sorry ale nie umiem odesłać Cię prościej :oops:. Może moderator mógłby. .;)

Bardzo dobrze mi wytłumaczyłaś, idę :)

Dzięki :)

Edit: Przeczytałam, co Wikula napisał. Ja od początku miałam zamiar kupić podkład firmowy, układać ma autoryzowana przez Balterio ekipa, więc może rzeczywiście nie ma się co przejmować ;)

Edytowane przez Flawia

Ogrzewania podłogowego nie mam, bo jest to mieszkanie stan surowy ;). Nie wiem, czy jest to podkład stary czy nowy. W sklepie powiedziano mi, że Balterio ma 6 dedykowanych podkładów. Gdzieś tam w sieci je znalazłam ale niestety nie pamiętam strony. No i skoro w sklepie polecali właśnie ten i ma on dobre parametry - to już nie szukałam innego. No i cena OK :D. Jeśli piszesz, że panele ma układać autoryzowana przez Balterio ekipa - to nic innego tylko układać i cieszyć się. Masz najlepsze czynniki wpływające na późniejszą i ewentualną gwarancję :).

• 3 weeks później...
Ja osobiście nie mam paneli w przedpokoju, ale zawsze możecie z mężem poszukać produktów o klasie ścieralności AC5 :) Z tego co gadałam z fachowcem, którym u mnie w domu zajmował się układaniem parkietu, dobrym wyborem może być także deska. Powodzenia w wyborze!

Jeżeli miałyby być to panele do przedpokoju, to balterio z serii grandeur, ponieważ do takiej podłogi przymierzamy się w pokoju dziennym. Klasa ścieralności swoją drogą, natomiast jak wyglądają panele po sezonie zimowym, gdzie błoto i śnieg?

panele na zaczaski są dobre ale musi być bardzo ruwne podłoże

znowu panele na klej nie wymagają tak ruwnego podłoża

Z panelami klejonymi jest jednak mimo wszystko więcej roboty, osobiście skłaniałbym się do tych na zatrzaski. Co do nierównego podłoża to jak podłożysz pod spód piankę to sporo Ci to ułatwi.

2 lata temu też głowiliśmy się nad wyborem paneli. Naczytałem się o tym, że tylko te min. 60 zł/m2 są ok a reszta dziadostwo. Niestety nie było mnie stać na takie panele.

Położyliśmy panele kronopol platinum z 4 stronną fugą i... to jest rewelacja. Panele są cudowne. Nie tylko wyglądają jak deski, ale sprawują się cudnie. Dodam, że mamy je nawet w kuchni. Uszczerbek jest w 1 miejscu przez cały ten czas, jak monterowi od kuchenki gazowej spadł bodajże klucz francuski zrobiło się mikroskopijne wgniecienie.

Moim zdaniem panele średniej półki cenowej nieszczególnie odstają od tych droższych, a za te 10-15 lat i tak będa do wymiany...

• 2 weeks później...

Ja mam i bardzo polecam podłogi z balticwood. W salonie, jadalni i kuchni mam dokładnie tą : http://balticwood.pl/pol/products/view/207

Nie powiem że dokonałam idealnego wyboru, bo jednak jak ktoś jak w moim wypadku nie lubi codziennie jechać na przysłowiowej "szmacie" to będzie żałował koloru bo jednak wymaga ekstremalnej pielęgnacji. Ale podłoga sama w sobie świetna, twarda, mocna polecam :)

Nie, nie wiesz co to znaczy cyklinowanie podłóg w zamieszkanym domu. Na forum mozna znalezc sporo informacji jak wyglada taka operacja i czym sie konczy. To raz, a dwa, u moich rodziców panele Witex leżą juz prawie dobre 15 lat, bez widocznych śladów zużycia. U mojej siostry 10 lat ( pies , dwojka malych dzieci, ogrod, piach na butach, etc) Montaz paneli jest w cenie ( roznica VAT 8% a 23%), duuuuuzo mniej pracochlonny niz układanie parkietu. A chemia ? ze co ???? No tak, przy parkietach, te rozpuszczalniki, lakiery, kleje, oleje, etc...jest troche tego. Panele sa duzo bardziej przyjazne od strony chemicznej. tu sie zgodze.

Aha, nawet jesli uszkodzisz panel ( zazwyczaj najtanszy, marketowy za 20PLN o kiepskiej jakosci) to i tak w banalny sposob mozna go wymienic, nawet samemu, nawet jesli jest na srodku pomieszczenia. Panele znowu na plus

U moich rodziców takie panele leżą już 17 lat i nadal są ok. Za to parkiet (Ikl, dąb) musiałbyć juz cyklinowany i odnawiany po 12latach. Także panele potrafią być znacznie trwalsze niż drewno. Drewno na schodach też wygląda już na zmęczone.

Z innej beczki, bo zaczynam się rozglądać za panelami do swojego domu (ogrzewanie podł).Wiem, że Balterio warto się zainteresować, czy jest coś podobnego cenowo i jakościowo ?

Listone colorado - mam je w obecnym mieszkaniu. Tydzień po ich połozeniu robiłam urodziny i było ok 12 osób - chodzili boso, bez butów i pantofli (gorąco było wtedy jak diabli),krzesła i inne meble miałam podklejone filcem. Na następny dzień przy myciu podłogi zauważyłam, że podłoga jest już porysowana.

Jak to się stało - nie wiem.