Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

co mozna zrobic z tynkiem cem-wap bez gladzi?

kurt76

Recommended Posts

Witam

Jestem na etapie wyboru tynkow, wnetrze wyobrazamy sobie troche w stylu "retro".

Mamy juz belki stropowe odkryte, meble VOX Art-Deco do sypialni ( http://tinyurl.com/3yucmso ), troche staroci w tym stylu, detale bedziemy uzgadniac pozniej.

Na scianach bedzie dosc sporo piaskowca, w kuchni biala plytka, wszedzie drewno podlogowe, wstawki tapetowe.

I w tym momencie tynk gipsowy, badz gladz gipsowa, absolutnie nie pasuje mi do tematu. Sprawia wrazenie pewnego rodzaju "plastykowosci".

Chcialbym zrobic tynki cem-wap, z bardzo drobnego zwirku frakcjonowanego, dokladna zacierka, niewykluczam jakis uszlachetniaczy, ale BEZ GIPSU.

Co polecacie, od czego zaczac?

Edytowane przez kurt76

W moim domu właśnie jest kładziony ręcznie tynk cementowo-wapienny. Tynkarz sprowadził specjalny piasek. Tynki będą tylko zagruntowane i pomalowane.

Ostatnie dwa mieszkania miałam gipsowane, ale bardziej z potrzeby (paskudne tynki) niż z wyboru. Dlatego długo szukałam fachowca, który wykona ładne tynki i udało się.

Czesc cyma

Moglabys podac wiecej szczegolow nt. specjalnego piasku i techniki nakladania/zacierania?

Bede wdzieczny.

Właśnie wróciłam z budowy.

Majster niestety za wiele nie chce zdradzać, bo z tego żyje.

Piasek jest bardzo drobnego uziarnienia, jasny. Tynk kładziony trójwarstwowo, typowo - pierwsze zarzucenie, na drugi dzień pozostałe dwie warstwy. Ostatnia warstwa zacierana jak jest mocno podeschnięta. Tynk jest bardzo gładki, jasny, a jednocześnie ma ładną fakturę. Tynkowanie jest bardzo pracochłonne. W ciągu 7 dni zrobił około 180m2.

Napisałam też na priv.