Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płyta GK na drewnianej ścianie (stare budownictwo)

Recommended Posts

Witam.

Chce położyć suche tynki g-k w starym drewnianym domu. Sytuacja wygląda tak, że są to stare drewniane ściany (bale). Od wewnątrz chciałbym wykończyć ściany właśnie płytami gipsowymi. Wydaje mi się, że najkorzystniej było by postawić stelaż z profili bezpośrednio przy ścianie i do takiego stelaża montować płyty. Chciałem dowiedzieć się czy w takim wypadku, muszę zabezpieczyć jakoś starą ścianę drewnianą (folia paroizolacyjna itp.)? Ewentualnie gdybym chciał jeszcze ułożyć wełnę mineralną, czym zabezpieczyć wełnę od strony drewnianej ściany a czym od strony płyt gipsowych?

Z góry dziękuje za odpowiedź

Pozdrawiam

Dzięki za odpowiedź. Już znalazłem schemat stelażu okładzinowego. Mam tylko pytanie czy można go wykonać np. wtedy kiedy ściana jest nie równa, powiedzmy wychodzi 5 cm różnicy na całości, a chciałbym postawić gk prosto. Uwzględniając że profil UD30 byłby stabilnie zamontowany w podłodze i w stropie. Czy w tym wypadku mimo wszystko lepiej będzie postawić zwykły stelaż przedściankowy.

Rozumiem, że różnice między stelażem okładzinowym a przedściankowym to: niższa cena za materiały, i uzyskanie większej powierzchni pokoju ? Czy są jeszcze jakieś inne korzyści ?

Dołożę do tego tematu jeszcze jedno pytanie. Powiedzmy, że postawiłem ścianki działowe. Chce, żrobić sufit podwieszany tez gk. W jaki sposób przymocować profile UD30 do ściany wykonanej już z gk, żeby konstrukcja sufitu była stabilna. Może na na tyle długich wkrętach, żeby łapały drewnianą ścianę. Lub blachowkrętami przez płytę gk w pionowe profile ściany?

Dziękuje za zainteresowanie tematem.

Z góry dziękuję za pomoc

Edytowane przez Pelekga

• 1 year później...