darroo 31.05.2010 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2010 Witam i mam pytanko. Sprawa wygląda tak : Dom parterowy nie podpiwniczony ,ściany z BK 24 cm . Ściany nośne są wysunięte o 5 cm na zewnątrz względem ścian fundamentowych więc stoi na nich tylko 19 cm (taki ząbek) ,mamy za parę dni wylewać strop teriva i tu moje pytanie: Czy tak postawione ściany nośne nie stwarzają zagrożenia zawaleniem się przy zalewaniu stropu? Murarze spartolili sprawę z tego co mierzyliśmy to uciekło im na ścianach fundamentowych 10 cm i wysuneli sobie ściany nośne parteru po 5 cm z każdej strony i wymiar zachowali ale co ze stabilnością tych ścian przy większym obciążeniu? Tak to jest jak nikt nie pilnuje (fachowców), kierownika z tego co wiem od początku budowy nie było a kolega na co dzień pracuje za granicą (to jego budowa). Dodam że ściany parteru były stawiane na zaprawie klejowej ,na szczęście co do tych ścian to nie ma zastrzeżeń. Z góry dzięki za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 01.06.2010 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2010 Nie ma obaw. Takie wysunięcie jest dopuszczalne.Strop można spokojnie zalewać.Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darroo 01.06.2010 13:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2010 Tak też myślałem ,dzięki za szybką odpowiedz. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
helixwroclaw2005 04.06.2010 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2010 darroo powiększyli Ci metraż domu i o tym nie wiedziałeś? Takie rozwiązanie w przesunięciu lica ściany do lica fundamentu jest często stosowane w granicach 3-5cm. Są projekty, które taki przesunięcia przewidują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamrw 04.06.2010 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2010 darroo powiększyli Ci metraż domu i o tym nie wiedziałeś? Takie rozwiązanie w przesunięciu lica ściany do lica fundamentu jest często stosowane w granicach 3-5cm. Są projekty, które taki przesunięcia przewidują. Jak na moje zrozumienie problemu, to metraż pozostał ten sam, a zmniejszył się obwód fundamentów (zrobili za małe fundamenty, a powierzchnię ratowali wychodząc poza ich obrys) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darroo 04.06.2010 15:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2010 darroo powiększyli Ci metraż domu i o tym nie wiedziałeś? Takie rozwiązanie w przesunięciu lica ściany do lica fundamentu jest często stosowane w granicach 3-5cm. Są projekty, które taki przesunięcia przewidują. Nie powiększyli, metraż jest zachowany zgodnie z projektem, wcześniej przy murowaniu ścian fundamentowych z bloczków uciekło murarzom aż 10 cm do wewnątrz budynku i dla tego zrobili ten ząb przy murowaniu parteru i teraz jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
helixwroclaw2005 04.06.2010 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2010 darroo o ile miałeś "24" w projekcie adamrw tak to jest z pierwszym domem a potem przy kolejnych to już jakoś lżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts