Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Żabek kąt własny ... chyba niezbyt ciasny :)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 652
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

mea masz jakis pomysł na skarpe przy tarasie ? też mam podobną z 2 stron i juz szukam w googlach inspiracji na nią

oj mam mam !!!

musze jechac nakrasc ciotce z ogrodu skalniaki /kradzione zawsze najlepiej rosna!!/ ogolnie chce ja ustabilizowac i wylozyc agrowloknina, na to jakies krzewy plozace i skalniaki w kilku kolorach zieleni :) do tego musowo ciosane wapienie!! te wapienie wlasnie maja byc glowna atrakcja tej skarpy !! /tylko jeszcze nie mam pomyslu skad je nakrasc :) kilka wypraw na jure chyba sie szykuje :D/

acha kompozycje roslin mi kuzynka podobiera bo sie na tym swietnie zna :D

Edytowane przez mea

ogolnie chce ja ustabilizowac i wylozyc agrowloknina

Do stabilizacji skarpy polecam BIOWŁÓKNINĘ:

http://www.muzimershop.pl/p216,biowloknina-trawa-na-wlokninie-2-2m-x-50mb-110m2-super-produkt.html

Nie wiem czy widzialas jaka ja mam gigantyczna skarpe przy ogrodzeniu (ok 2m wysokosci i jakies 40-50mb dlugosci) - bez biowlokniny zjezdzalaby jak glupia, a i zadna trawa by tam nie wyrosla :) A z biowloknina juz po 2m-cach pokryla sie trawa i jest mocna jak cholera (minely dwa sezony zimowe i nic nie zjechalo).

Jakbys (Ty albo queene) byla kiedys nia zainteresowana to daj cynk - ja bym jeszcze troche jej potrzebowal ale nie az cala rolke, a kupic ja mozna tylko w calosci (110m2) :)

pozdr.

Adam fajne toto...ale to tylko trawka może na tym rosnąć ? nie da sie np dziury zrobic i krzaka w toto wsadzic ?

Mozna! Pewnie, ze mozna :) To jest wloknina z nitek bawelny. Da sie ja przeciac nozyczkami, nozem, czy skubnac ostrym szpadlem :)

Na skarpie trzeba najpierw ulozyc ~5cm jako-takiego humusu (ja mialem wymieszany z glina - nie kupowalem nic specjalnego), na to polozyc luzno wloknine i przysypac 3-4cm humusem. Calosc dobrze uwalowac (ochroni to przed erozja wodna w poczatkowym okresie, a pozatym ladnie sie skarpa wyrownuje :) Aczkolwiek krzaki sadzilbym dopiero po miesiacu, czy dwoch jak juz trawa wyrosnie na te pare cm - bo chodzenie po takim uwalcowanym i niezakorzenionym terenie poprostu robi w nim dziury :)

Ja planuje

Ty planujesz

On planuje

My planujemy... w gramatyce ten czas nazywa sie czasem STRACONYM !!!

No to ja potrace troche czasu ... ale zaplanuje jakies kilka najblizszych miesiecy !!

1. dach i dzialowki -> zakonczenie na polowe marca !!

2. okna, drzwi i brama garazowa - kolo polowy marca

3 wchodzimy z instalacja elektryczna - ok poczatku marca kucie i rozrysowanie, po zamknieciu kable

4. wod-kan - kwiecien

5. wentylacja /instalacja/ i odkurzacz - kwiecien

6 przylacza - jak pogoda pozwoli to w drugiej polowie marca

7. swieta i dlugi weekend - koniec kwietnia i poczatek maja

8. Tynki - poczatek lub polowa maja

9. Podlogowka - druga polowa maja

10. wylewki czerwiec

11. wakacje - druga polowa czerwca

12. kafelki - koniec czerwca poczatek lipca

c.d.n ...

realne mozliwosci wprowadzenia sie - pazdziernik!!!!

Edytowane przez mea

A ja wierzę, że wprowadzicie sie szybciej. Grunt to dobra organizacja.

Moi znajomi budowę zaczynali na wiosnę. Dopiero pod koniec maja mieli postawione móry... I co...

Pod koniec listopada juz mieszkali u siebie.

Moj sasiad wbil (a raczej firma ktora mu to robila) lopate w czerwcu, a mieszkal lekko ponad 3 miesiace pozniej - w pazdzierniku :D