Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odnawianie starego parkietu bez cykliniarki

fok84

Recommended Posts

Witam!

Proszę Was o opinie czy jest możliwe odnowienie starego parkietu bez cykliniarki. Jest to pokój wielkości 3x4. Byłem kiedyś w jakimś markecie i pan powiedział, że można by to zrobić szlifierką taśmową, a później mimośrodową. Narzędzia doradził, by kupić te najtańsze, bo do takiej pracy wystarczą. Nie chce wypożyczać cykliniarki. Wolę coś kupić, żeby zostało na inną okazje.

Doradźcie czy jest możliwe takie odnowienie parkietu?

Jakie narzędzia najlepiej zakupić, firma itp?

Jaki jest schemat prac przy odnawianiu, co kolejno robić?

Pozdrawiam

Witam!

Proszę Was o opinie czy jest możliwe odnowienie starego parkietu bez cykliniarki. Jest to pokój wielkości 3x4. Byłem kiedyś w jakimś markecie i pan powiedział, że można by to zrobić szlifierką taśmową, a później mimośrodową. Narzędzia doradził, by kupić te najtańsze, bo do takiej pracy wystarczą. Nie chce wypożyczać cykliniarki. Wolę coś kupić, żeby zostało na inną okazje.

Doradźcie czy jest możliwe takie odnowienie parkietu?

Jakie narzędzia najlepiej zakupić, firma itp?

Jaki jest schemat prac przy odnawianiu, co kolejno robić?

Pozdrawiam

Jest możliwe. Ale nie może być mowy o jakości i estetyce wykonania. Po prostu może uda ci się zeszlifować lakier, chociaż w to wątpię. Zostaną plamy lakieru. Spróbuj.

kilka razy panowie rezygnowali z takiej przacy mając do zrobienia tylko korytarz 6-8m2. Po 3 dniach dali spokój. Zawołaj cykliniarza. 12m2 za 200 złotych wycyklinuje. Ty odkurzysz perfekcyjnie i polakierujesz.

Teoretycznie przy zastosowaniu odpowiedniej grubosci taśmy,szlifierką taśmową jesteś wstanie usunąć lakier z podłogi.Jednak z uwagi na małą powierzchnię ścierną oraz niemożliwość utrzymania jednakowego docisku w tego typu szlifierkach( zwłaszcza na takiej powierzchni), o estetyce wykonania raczej zapomnij.Prawdopodobnie zostaną ci smugi.Lepiej tak jak napisał jarekkur zdecydować się na cykliniarza lub wypożyczyć cykliniarkę.(jest to raczej najbardziej odpowiednie narzędzie do tego typu prac).

a masz na nim lakier?

Bo jak nie, to moja mama swego czasu skrobała żyletkami. Klepka po klepce. Wyszło ładniej, niż od cykliniarza, ale praca była, oj była.

Mój mąż cyklinował szlifierką, ale też bez lakieru.