Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jeżeli kończysz układanie przy wyższym ogniomurze, to i tak musisz mieć tam obróbkę z taśmy lub blachy.W takim przypadku spokojnie można dociąć dachówkę tarczą diamętową (nie będzie i tak widoczna). Natomiast jeżeli kryjesz z dachówkami tzw. krajnymi to nie wiem w czym tkwi Twój problem.

To jest proste, o ile się wie jak się do tego zabrać :)

Napisz dokładnie o co Ci chodzi.

ps.

co znaczy płaski dach- mały kąt nachylenia, czy może równą połać dachu(bez lukarn, bawolich oczu itd)

Dach ma jednostronny spadek, boki tak jak pisałem skrajnymi a czy są skrajne na szczyt tego dachu coś w rodzaju pulpitowej ale z boczkiem w dwu przypadkach tak aby pary jak i lewy róg był ładnie obrobiony. Coś w zamian gąsiora.

Kalenicowa stosuje się do krycia kalenicy dachu pulpitowego (jednospadowego). Dachówki kalenicowo-szczytowe umożliwiają połączenie krawędzi pulpitowej ze szczytami dachu. Gdy lewa krawędź dachówki styka się z elementami wystającymi ponad dach oraz oknami dachowymi stosuje się dachówkę zamykającą.

Ale czy karpiówka taka jest bo jakoś nie mogę znaleźć

Edytowane przez Larix1

Nie spotkałem się z takimi dachówkami, i bardzo wątpię czy takowe istnieją.

Ja odciąłbym bok z innej dachówki, przyciął odpowiednio z długości, i przykleił na jakimś kleju do płytek do boku dolnej dachówki.

Na góre obróbka taśma (nie polecam), bądż z blachy, i po problemie.

Musisz tak ustawić dachówki aby ostatni rząd, na którym leżą pulpitowe zaczynał się 1/4. Położysz na niej pulpitową licując się z krawędzią i będzie wszystko OK. Pozdrawiam.
Musisz tak ustawić dachówki aby ostatni rząd, na którym leżą pulpitowe zaczynał się 1/4. Położysz na niej pulpitową licując się z krawędzią i będzie wszystko OK. Pozdrawiam.

A jak panie Andrzeju niby ma to zrobić? Zaczynamy układanie od krajnej, i kończymy również krajną. To nie klocki lego.

To ma wyjść ładnie bez żadnych kombinacji.

Pozdrawiam

Tak mi się wydaje, że nieuważnie przeczytałeś ten wątek albo nie wiesz o czym piszę. Pozdrawiam.

Istotnie, -nie wiem o czym piszesz:(.

1. Pomijając te klocki lego: Andrzej Wilhelmi -'Musisz tak ustawić dachówki aby ostatni rząd, na którym leżą pulpitowe zaczynał się 1/4."

2. Jak napisał Larix1: "ale nie bardzo jest pulpitowo boczna." - i tu ma Larix1 problem, ponieważ takowej nie ma

3.Andrzej Wilhelmi- "Położysz na niej pulpitową licując się z krawędzią"- a z boku przy gerlandzie też będzie wszystko ok? -chyba nie.

4. Niemniej najbardziej prawdopodobne jest to, że nieuważnie przeczytałem ten wątek :bash:i przepraszam... "NAJLEPSZEGO DORADCE NA TYM FORUM!!!"

Pozdrawiam:D

Teraz to ja nie rozumiem za co mnie przepraszasz? Z boku będzie wszystko OK choć nie wiem co to jest "gerland". Pozdrawiam.