Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

a daj tez na forum, ciekawa jestem jak to wychodzi cenowo

W tym sezonie ( a my liczymy sezon od sierpnia do sierpnia ) licząc na dzień dzisiejszy ;) spaliliśmy już 4 tony eko groszku ( woda 400l, podłogówka i kaloryfery ) uważam ,że to i tak mało w porównaniu z gazem ( moja sąsiadka pali gazem i wyszło jej o 1500 zł więcej ,to już jest prawie 2 tony eko do przodu za tę różnicę ).

nie wiem po ile jest ekogroszek :) mozesz to przeliczyc na zlotowki? tzn pelny rok ile was kosztowal, bo rozumiem ze to co podajesz to nie jest pelny sezon

edit:

doliczylam sie ze 750zl za tone :D

czyli od sierpnia do dzis wydaliscie 4x750zl na grzanie?

Juszczakówka, gdyby nie anemostaty na górze to różnicy nie ma no i takie od razu planowaliśmy bo jest najtańsze i najlepiej ogrzewa nasz budynek, a otwartych kominków to ja nie lubię bo a) dom drewniany to nie najlepszy pomysł :lol2: i po drugie dioksyny mnie nie pociągają :D

Wszystkie ogrzewania są dobre, jeśli nie biją nas po kieszeni :cry: ostatnią zimę przegrzaliśmy...prądem. Rachunek jeszcze nie przyszedł.

nie wiem po ile jest ekogroszek :) mozesz to przeliczyc na zlotowki? tzn pelny rok ile was kosztowal, bo rozumiem ze to co podajesz to nie jest pelny sezon

edit:

doliczylam sie ze 750zl za tone :D

czyli od sierpnia do dzis wydaliscie 4x750zl na grzanie?

U nas jest ekogroszek za 710 zł ( pakowany, a luzem kosztuje 700 / t ) i od sierpnia do dzisiaj gdzie jeszcze nadal palimy tyle zeszło czyli 2840 zł i tak taniej jak za gaz, który koleżanka zapłaciła 4100 licząc od sierpnia do dzisiaj...... gdzie jak u niej siedziałam to jednym słowem było mi zimno :confused:

Juszczakówka..... a otwartych kominków to ja nie lubię bo a) dom drewniany to nie najlepszy pomysł :lol2: .....

Wszystkie ogrzewania są dobre, jeśli nie biją nas po kieszeni :cry: ostatnią zimę przegrzaliśmy...prądem. Rachunek jeszcze nie przyszedł.

A kto powiedział,że ja mam otwarty kominek :confused:;)....

Tu masz całkowitą rację i bardzo Wam współczuje jak przyjdzie rachunek za prąd :hug:

U nas takie ogrzewaniw nie wchodzi w grę sama powiedziałaś ,że musieliście dogrzewac prądem ( a zdecydowanie macie cieplej niż my na Podhalu ;) ) i nasze ogrzewanie jest na nasz klimat idealne ( my nie marzliśmy i nie dogrzewaliśmy się prądem ;) ).

Jednak niestety wszystkie ogrzewania BIJĄ NAS PO KIESZENI !!!!

ostatnią zimę przegrzaliśmy...prądem. Rachunek jeszcze nie przyszedł.

My cały czas grzejemy prądem, ale poprzez pompę ciepła. ;) Cały sezon grzewczy i ciepła woda wyniósł nas 1400 zł:lol2::lol2:

Dom ma ok. 200m2. Polecam ten sposób, trzeba trochę zainwestować na początku, ale szybko się zwraca.

Ogólnie niezależnie od źródła grzewczego, trzeba jak najlepiej docieplić dom, wstawić porządne okna i unikać mostków cieplnych. I pamiętać należy też o dobrym ociepleniu fundamentów zarówno od strony zewnetrznej jak i wewnętrznej i części górnej.

Wtedy rachunki mogą spaść do nawet 30%:cool:

te 1400 to wyjatkowo malo, to caly prad za jaki placicie czy masz rozdzial na prad do domu i ten na grzanie?

markoto, 1400 to już ze wszystkim (grzanie domu i ciepła woda). Takie rachunki są przy pompie ciepła;)

My budowaliśmy dom bliski pasywnemu- beton komórkowy typu Solbet Ideal 400, grubość 36cm, okna do domów pasywnych, oraz 20 cm styropianu na zewnątrz.

A kto powiedział,że ja mam otwarty kominek :confused:;)....

Tu masz całkowitą rację i bardzo Wam współczuje jak przyjdzie rachunek za prąd :hug:

U nas takie ogrzewaniw nie wchodzi w grę sama powiedziałaś ,że musieliście dogrzewac prądem ( a zdecydowanie macie cieplej niż my na Podhalu ;) ) i nasze ogrzewanie jest na nasz klimat idealne ( my nie marzliśmy i nie dogrzewaliśmy się prądem ;) ).

Jednak niestety wszystkie ogrzewania BIJĄ NAS PO KIESZENI !!!!

Juszczakówka ależ my nie DOGRZEWALIŚMY tylko ogrzewaliśy dom, bo ostatniej zimy - pierwszej w domu innej opcji nie było jak piec elektryczny, kominek nie był zrobiony bo to dopiero na wiosnę się stało :no: i dlatego. Pracowały tylko dwa grzejniki i dawały radę :) więc źle nie było ale to nie było dogrzewanie bo kominek nie był wystarczający :lol2: jest aż nadto. Broń boże złego słowa na nasz kominek nie powiem, sprawnie i wydajnie ogrzewa 170m, bo garaż i wiatrołap nie są ogrzewane dgp.

Tak zrozumiałam, że macie otwarty jakoś :lol2: