Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No właśnie z stamtąd wróciłam ...od Sharlotki znaczy nie z Praktikera ;) ale chwalicie a nikt fotek nie wkleja

Lasche,

a pomachać choć łapką z okazji wizyty to nie łaska, co???

Ale fotki są przecież. A może będzie więcej, jak zrobię w sobotę znowu nalot:lol2:

Chciałam się przywitać :)

Do tej pory podczytywałam, podziwiałam i inspirowałam się. Jestem pod wrażeniem i Twoich pomysłów, koncepcji i Twojej Rodzinki:yes:

Skutek mojego podczytywania jest też taki, że planuję duże zmiany w moim domu bo jakoś tak mi się pozmieniało..;)

Ale ja tu chciałam na temat kuchni, jeśli mogę.

Z własnego doświadczenia - mam od roku - mogę polecić blat z drewna merbau. Mam olejowany, nie dość, że pięknie wygląda, to świetnie sprawdza się w użytkowaniu. Jest twardszy niż dąb. I pieknie wygląda przed i po (po olejowaniu ma taki cieplejszy, ciemniejszy kolor ), dla mnie oczywiście. Zakochana w nim jestem po prostu ;-)

ja tylko w temacie listw - bo ten temat akurat mnie boli:)

my tez mamy drewniane i też sami kładliśmy i skutek tego taki, że przy najbliższym przypływie gotówki będziemy je wymieniać na mdf-y. i za wymianę płacić stolarzowi:)

1. jak zaczęliśmy je kleić, to okazało że ściany są tak krzywe, a drewno tak mało elastyczne, że w niektórych miejscach w ogóle nie da się tych listew zamontować!

2. pomalowałam je akrylem, w dodatku matowym - nie nadaje się kompletnie

3. nie wiem jak Szanowny Małżonek to zrobił, ale jak wykańczał połączenia silikonem, to strasznie naciapał, a silicon brudzi się jeszcze bardziej niż farba, więc wygląda to masakrycznie.

Tak więc Lashe, za każdym razem jak będziesz odkurzać swoje listwy, to pocieszaj się że inni mają dużo gorzej:)

Białe fronty z drewnianym blatem... i dobrze. Będzie cudniście :)

Muszę o listwach też słówko rzec. My mamy z mdf-u, niestety, bo tanie były. Problem tylko z tym, że nam montaż nie idzie. Maszyna, którą mamy do ciącia narożników jest jakaś mało dokładna i nam kicha wychodzi. Sis, mam prośbę - zapytaj tatusia, plisss co to za maszyna, którą on używa. Nazwa, firma, jakieś wskazówki potrzebuję. W ogóle, to jestem trochę podłamana tymi listwami, na razie tak stoją sobie niezamontowane i mnie wkurzają...

Sharlotka kiedy ja machałam ale po cichutku ;)

Mada święta racja

Cynamonowa serdecznie witam ...rozgość się u nas :) i mam prośbę wkleiłabyś zdjęcie Twojego blatu?

Aricia :no:

Nihiru u nas zapaciane jak ta lala więc nie złość się na męża bo ciężko inaczej (sama sprawdzałam ...nie chcielibyście tego zobaczyć ;) ) najlepszy na akryl jest CIF i szmata ...niestety ...przede mną jeszcze szorowanie górnych listew ...coś nie mogę się zebrać ...o listwach na dole nie wspomnę ;)

Sis dowiem się wszystkich szczegółów :)

Siner a masz ;)

http://i3.fmix.pl/fmi1635/85a36cd9000eb7354ebe4b75/zdjecie.jpg

http://i3.fmix.pl/fmi2596/d7951b6e0011a2394ebe4b78/zdjecie.jpg

http://i2.fmix.pl/fmi1242/616dabe2000698914ebe4b81/zdjecie.jpg

a plan był na pierwszej stronie wątku ...ale dla przypomnienia

http://i496.photobucket.com/albums/rr323/lasche_2009/projekty%20i%20wizualizacje/kuchniaiminispiarkawidok3d.jpghttp://i496.photobucket.com/albums/rr323/lasche_2009/projekty%20i%20wizualizacje/kuchniaiminispiarka.jpg

fajna ta nadstawka, choć widzę że tak samo dokładnie zapaćkana farbą olejną jak i mój kredens. Będziesz miała dużo zajęcia latem:) (ale mnie się podobała ta robota)

trochę tylko te środkowe drzwiczki dziwnie wyglądają - takie schowane. czy to tak ma być?

z tego co widzę, nadstawka jest na tyle szeroka, że tylko koło okna się zmieści. czy w takim razie te witrynki koło okapu zostają czy raczej z nich zrezygnujesz?

No dobra ... pomęczę cię jeszcze trochę. Na planie widzę drzwi - będą? Wiem, że kiedyś coś pisałaś na ten temat ale znaleźć to prawie niewykonalne - co to jest to coś po lewej stronie? Szafa? Spiżarnia? Gdzie się będzie jadać na co dzień ? Co planujesz dać na ściany? Czy ta nadstawka i to na czym stoi jest kompletem ?

Czy ta druga nadstawka jest w podobnym stylu?

Aricia a że miotełka na listwy to se ne da zrobić ;) trza ścierą i dookoła pokoju :)

Nihiru hm... kiedy ja ją chyba w tym oleju zostawię ;) chciałam, żeby biały kolor połączył wszystko ...a to cofnięcie mnie się podoba ...zdaje się, że ta środkowa szybka jest po prostu nieotwierana ...nadstawki właśnie będą po obu stronach okna a z wiszących szafek koło okapu zrezygnuję

Siner chętnie odpowiem na Twoje pytania :) zdaję sobie sprawę, że przeczytanie całego wątku to wyzwanie (ja próbowałam kilka razy i nie dotrwałam do końca ;) ) drzwi będą podwójne a tuż za nimi jest stół i krzesła (załączałam zdjęcia kilka stron temu) ...i to jest miejsce do posiłków ...Po lewej stronie będzie mini pralnio - spiżarnia tzn z jednej strony pralka i półki na chemię a z drugiej półki na kuchenne niezbędniki i słoiki ...ściany zwykle zagospodarowuję po urządzeniu wnętrza ...ale czasem urzeknie mnie jakiś drobiazg więc kupuję z nadzieją, że się wpisze w obraz całości ...czasem się udaje ...a czasem nie ;) co do dołu kredensu to nie wiem, bo widoczna jest tylko nadstawka ...na razie drogę do niego tarasuje fortepian, który mój teść odrestaurowuje ;) a plan wyślij na mój adres wysyłam priv to wkleję

http://tinypic.pl/cgi-bin/dl.cgi/gj4afoyvtmxhh5o3gniskc65shlrz4njixewmzli6i/Blat%202.JPG

To zdjęcie mojego blatu (merbau), chociaż wydaje mi się w realu nieco ciemniejszy.Jaśniejszy kawałek dla porównania to ten sam blat przed. Olejowałam go dwukrotnie, dzień po dniu i..tyle. Tak wygląda po roku użytkowania (intensywnego:) ). I jak widać, zestawiony jest z białymi meblami, więc przyłączam się do głosów innych ;)

U mnie właściwie "złamana biel", tzn. meble i fronty Lidingo (Ikea). Blat kupowany w innym miejscu.

A nadstawki naprawdę mają potencjał:yes: