Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KUCHNIA - kolor ścian, kolor farby do kuchni

merlin

Recommended Posts

• Odpowiedzi 150
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Myślę,że jeżeli wejdziesz w jaskrawe kolory, twoja kuchnia straci na elegancji i nowoczesności. Widzę, że takie miałaś założenie kuchnia nowoczesna z dodatkiem "naturalnych" materiałów czyli kamiennego blatu. Nie wiem czy to prawdziwy kamień czy imitacja, ale nie ważne. Mam kuchnię podobną , beżowy blat pasujący do płytek trawertynowych, podobne jasne na podłodze, meble dolne szafki zebrano pasiak, a górne dąb bielony ściany delikatna żółć z nieco ciemniejszą (dulux)ale nie ostrą. Fajna jest farba Cafe latte.

Liwia ma rację kolor farby Cafe latte jest fajny ale wtedy dancer twoja kuchnia bedzie wygladac jak na symulacji a chyba chcesz jakiejś malej zmiany.

z tego co pamiętam to masz poprzecierane kafelki na podłodze jakby postarzane co daje efekt rustykalności. najlepiej jak sam wybierzesz kolor i odcień farby bazując natym co masz juz w kuchni np na kafelkach czy to na podłodze czy scianie, poprostu wybierz któryś z cieplejszych odcieni które na nich wystepują i których jest najmniej a wtedy uzyskasz efekt zgrania całości o którym mówi Liwia.

poprzegladaj sobie kolory z innych gam duluxa. a jesli orange jednak Cię kusi to jaskrawe kolory niekoniecznie musza byc złe - bo dzis jaskrawy znaczy modny, nowoczesny, przy drewnie eleancki i na czasie. najnowsze projekty kuchni mają sciany wlasnie takie.

wejdz na galerie kuchni nowocesnych http://www.kolorowe-kuchnie.pl i szukaj inspiracji

Kolor orange widzialem w jednym ze studiow kuchennych. Wygladalo to ladnie i ciekawie, ale nie wiem czy z czasem ten intensywny kolor nie zaczalby mnie meczyc.

Przejrzalem czasopisma zwiazane z wnetrzami i zauwazylem, ze w wielu aranzacjach przy kolorach podobnych do moich, dominuje jasny, cieply kolor (beż, wanilia, zólty). Poniewaz cale mieszkanie mam pomalowane farbami Tikurrila i Levis, z ktorych jestem bardzo zadowolony, to szukałem w sklepie kolorów tych producentów. W rezultacie kupiłem farbę Tikurilla Y306. Pomalowałem fragment sciany i jest to kolor na pograniczu wanilii i zółci. W weekend bede malował sciany, a za kilka dni pojawia sie mebelki. Wowczas pokaze efekt.

Dziękuję wszystkim za pomoc. Pozdrawiam :)

Dancer

Tylko nie odcienie zieleni bo z brązowym to się zagryzą,najlepiej odcienie beżu,budyniowego(eckri) czy delikatnej pomarańczy lub ciepłego żółtego :D

popieram beże, wanilie, ecru-zółty nie wchodzi w grę-widzę to codziennie u mamy i pomimo całej lojalnosci-gryzie się chociaz to lekki zółty

• 2 weeks później...
arkadius, za mało napisałeś żeby cos poradzić. Najlepiej byłoby gdybyś wstawił zdjęcie wnętrza albo przynajmniej próbkę podłogi i koloru mebli. No i jakie te melbe ?? nowoczesne, rustykalne??? no i napiasz co lubisz: spokojne klimaty, ekstrawagancje? czy pomieszczenie duże, jasne, ciemne??? bo tak ogólnie doradzać to kiszka może wyjść

• 6 months później...
Potrzebuję pomocy. Nie mam koncepcji na kuchnię. Zamówiłam meble: fronty w kolorze jasnej wanilii, boki calvados ciemny (coś koło pomarańczy), do tego blat w kolorze bardzo ciemnej pomarańczy w czarne mazołki. Płytki na podłodze mam w kolorach brąz, cappucino, kakaowy takie mazane. Nie wiem na jaki kolor pomalować ściany Potrzebuję Wasze pomocy. Kuchnia jest słoneczna od południa. Proszę pomóżcie.