monikaa13 15.06.2010 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2010 Moniko, masz tyle trudnych kolorów drewna, że kuchnia do tego nawiązująca będzie koszmarną pomyłką... Wybierz coś gładkiego - może szarość nawiązującą do gresu? Pomysłu na blat nie mam Po co te wstawki z drugiego koloru gresu zrobiliście i czemu inny gres dominuje w przedpokoju, a inny w kuchni, skoro nie ma drzwi? No to już calkiem sie zaamalam. Wstawki dalam dlatego, zeby bylo ladniej I co tu teraz począć. Meble mam ze starego mieszkania na razie nie zamierzamy kupowac nowych i tak jest tylko szafka rtv i komoda. Dlatego ddalam zrobic meble wenge na korytarz by pasowaly do salonu i to pewnie byl blad, bo moze kiedys te z salonu się wymieni a z przedpokoju juz nie. Cala biala kuchnia odpada na pewno, zbyt czysta. Zresztą cięzko dobrac biay bo ten gres nie jest idealnie bialy tylko taki lekko brudny bialy ale przyznam, ze o bialym myslalam w polaczeniu z zieloonym (oliwkowym). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joliska 15.06.2010 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2010 Moniko, jedyny sposób, to wziąć reprezentatywne kawałki gresów i wyruszyć na szlak salonów mebli kuchennych i tak długo przykładać gresy do wzorników, aż dopasujesz połówki Mnie ta sztuczka udała się z meblami i panelami, uda się i Tobie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikaa13 15.06.2010 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2010 Po sklepach nie mam co chodzić, bo meble będa robione przez stolarza. Próbniki frontów mam ale zupenie na kolorach się nie znam i absolutnie nie widzę czy jakiś kolor pasuje do innego czy nie. Myślę, że zielony oliwkowy bardzo by pasowa tylko co dalej. Chcę dac supek w lakierze a szafki dolne normalne tylko jakie?? Drewniane, a może biale ale nie wiem czy mąż się zgodzi na biel. Mamy szarą lazienkę, szare kafle w przedpokoju, szara ogromniasta rogówka. Duzo tego szarego więc myśle ew. o szarym blacie ale szafki to chyba nie. Ech... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joliska 15.06.2010 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2010 Moniko, stolarz zrobi z tego, co wybierzesz - a w salonie próbki obejrzysz większe, w większym wyborze. Piszesz, że masz próbnik frontów - palety RAL też? Nie mieszałabym struktur frontów: albo całość w lakierze, albo półmacie, albo macie. zupenie na kolorach się nie znam i absolutnie nie widzę czy jakiś kolor pasuje do innego czy nie. Myślę, że zielony oliwkowy bardzo by pasowa Która część tej wypowiedzi jest prawdziwa? To jak z kłamcą z zagadki logicznej Skoro masz tyle szarości w domu (brawo!), kontynuuj ją, dzięki temu całość ma szansę być spójna. Optowałabym za białymi/szarymi meblami, a kolor możesz wprowadzić na ściany kuchni. A może tam masz jakieś płytki, które przemilczałaś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikaa13 15.06.2010 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2010 paleta Ral nie. To są fronty z firmy Magura, nie lakierowane. Lakierowanych próbników nie mam. Takie dostaam od stolarza. Frontów ponad 100 i żaden nie pasuje, większość drewniana. Szare lakierowane meble plus biao zielona fototapeta nad szafkami i na ścianie - super czy nie tylko znowu szary??? Nie wiem czy mąz się zgodzi. W kuchni na razie nie ma nic oprócz golych ścian. Będzie szafka wysoka 40cm lub nie, na pewno będzie slupek a potem już niskie i nie wiem czy jakieś wiszące będą ew. jakas mala, Pod stolem będą wlasnie te szare plytki w ksztalcie prostokata. No nie mam jak zrobic na razie zdjec. W kuchni beda tez przesuwne drzwi do spiżarni, zwykle, najtansze biale, bo chcialam na nie nakleic fototapete. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joliska 15.06.2010 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2010 Dużo tego...Wrzuć projekt kuchni i mieszkania, to może będzie łatwiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikaa13 15.06.2010 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2010 No wlasnie chcialam to zrobic. Na projekcie mieszkania wstepna wersja kuchni, już nieaktualna. Będzie tak jak jest na zdjęciach. Kolory przypadkowe. http://fotoforum.gazeta.pl/photo/4/vi/kg/qp4n/BaQDaPJCO9VRuz6DcX.jpg http://fotoforum.gazeta.pl/photo/4/vi/kg/qp4n/a6faYE6LrtaRyPC72X.jpg http://fotoforum.gazeta.pl/photo/4/vi/kg/qp4n/g3BzfiNaANHoElrjJX.jpg Troszkę jednak jest inaczej. Drzwi do spizarni beda pojedyncze 100cm. Zmywarka bedzie kolo slupka, a szuflady beda 90cm ale ogolnie tak to bedzie wygladalo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikaa13 15.06.2010 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2010 (edytowane) A tak w ogóle to najlepiej chyba by pasowal wenge z oliwkowym, co wy na to? Tylko, ze już nie chcialam wenge ale to moze bylby najlepszy pomysl w mojej sytuacji. Tu są wszystkie fronty z jakich mogę wybierac: http://www.magura.pl/?action=oferta,wzory_frontow http://www.magura.pl/?action=oferta,dekory http://www.magura.pl/?action=oferta,fronty_lakierowane http://www.magura.pl/?action=oferta,fronty_polyskowe Myslalam o takim http://www.magura.pl/file/typ4/104.jpg lub http://www.magura.pl/file/typ4/110.jpg Plus ten lakier zielono oliwkowy. Rozumiem, że nie bardzo ten pomys. Szare tez mają w lakierze jasne i ciemne tylko cos wybrać Edytowane 15 Czerwca 2010 przez monikaa13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darcy 15.06.2010 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2010 Monika, mnie się wydaje, że już zdecydowałaś (wenge + oliwka), a na forum szukasz potwierdzenia swojej decyzji. Trudno będzie Ci je zdobyć, bo - jak pisze Joliska - zrobisz sobie wnętrzarską katastrofę na własne życzenie. Ja poszłabym raczej w kierunku spacyfikowania ilości kolorów, faktur i odcieni drewna. Kuchnia z białymi frontami, gładkimi, jednolitymi, w połysku, bez widocznych uchwytów. Do tego blat np. z szarego granitu, aby nawiązać do gresu na podłodze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikaa13 15.06.2010 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2010 Ja wlasnie wenge nie chce ale wydaje mi się to sluszny kierunek dlatego piszę. Trochę obawiam się bialego gdyż nie wiem czy nie pogryzie się z biala podlogą, która clkiem biala nie jest. No i co z tym zielonym czy innnym kolorem. Chcialabym jakiś kolor dac by nie byloo zbyt nudno. Czy kolor tylko w dodatkach. Zawsze chcialam kuchnię 2 kolorowa tzn. tzn. dwa kolory mebli. Myslicie, że nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joliska 15.06.2010 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2010 Szybciutko, bo mam masę pracy poza komputerem NIE DLA FOLII! Z frontów lakierowanych - o ile monitor nie przekłamuje, a zdjęcie jest wiarygodne, wybrałabym coś z szarości z 2 lub 3 kolumny od lewej. Fronty proste, bez frezów itp. wątpliwych ozdób: Anse lub PBO. A czy nie rozważylibyście drzwi przesuwnych w kolorze mebli, żeby je optycznie ukryć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikaa13 15.06.2010 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2010 (edytowane) Poczekam do wieczora Rozważaliśmy ale...nie wiemy z czego będą meble więc najprościej bylo zamówić biale. Po drugie chcialam na te drzwi dac fototapetę, tak żeby je wlasnie ozdobic. Nie mam nic przeciwko widocznym drzwiom, a myślę, że te drewniane bylyby bardzo widoczne. O co chodzi z tą folią?? Dlaczego nie i co to jest. Jestem troche zielona w temacie, patrze raczej na kolor, a nie materia bo i tak nie wiem co lepsze. Lakier dac w caej kuchni czy nie? Czy przy malym dziecku nie zniszczy się. Co do frontów to jak najbardziej chcemy proste typ wlasnie pbo z aluminiowymi uchwytami, cokól aluminiowy i nad szafki tez może plyta aluminiowa albo fototapeta albo coś zupelnie innego. Nie możemy też sobie pozwolić na wszystko co jest dostępne, gdyz mamy trochę ograniczone fundusze. Dziękuję bardzo za odpowiedzi i czekam na dalsze. Edytowane 15 Czerwca 2010 przez monikaa13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joliska 15.06.2010 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2010 Folia złazi Z decyzją, co nad szafki, się wstrzymaj, aż kuchnia będzie zamontowana - jestem zwolenniczką i propagatorką farby nad blatem Kuchnię zrobiłabym całą w lakierze (korpus z płyty). To się nie niszczy bardziej niż inny materiał, łatwo w razie katastrofy zaszpachlować i polakierować uszkodzenie, czyści się błyskawicznie, pięknie odbija światło, doświetlając wnętrze. Coś jeszcze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikaa13 15.06.2010 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2010 No A co z bokami szafek i caym tym stelażem, może to i korpusy, chodzi o caą resztę oprócz drzwi. Z czego to, jaki kolor? Jeżeli szafki szare to blat tez szary. Jasno szare szafki np. i ciemno szary blat podobny do kafli. Do tego zieleń lub aluminium nad szafki powiedzmy. Co myślisz. Z tym co nad szafki oczywiście poczekam do czasu zrobionej kuchni. Super, że mi odpowiadasz. Czytaam Twoje odp. w watku o tym nieszczęsnym salonie i byly bardzo konkretne. Teraz widze, że i mój watek jest dość slaby. No może nie tyle wątek co wnętrze :0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joliska 15.06.2010 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2010 Korpusy (niewidoczne, czyli półki i plecy) robi się zasadniczo z płyty, wybierz kolor, jaki pasuje do mebli, czyli biały lub szary. Widoczne boki szafek zrobiłabym z tego samego materiału, co fronty, bo wygląda to elegancko zwłaszcza przy lakierowanych frontach. Blat dałabym w innym kolorze niż fronty, może uda Ci się dopasować go do koloru ciemnego gresu? Ładnie by się to połączyło: fronty w kolorze jasnych żyłek na białym gresie, a blat w kolorze ciemnego gresu. Wtedy jest szansa, że podłoga znajdzie stylistyczne uzasadnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikaa13 15.06.2010 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2010 Ale boki też lakierowane??? Hmm a tak się robi? Na razie sobie tego nie wyobrażam. Pewnie drożej wyjdzie, zobaczymy. Wszystko to jest do przegadania z mężem. I jeszcze pytanie. Szara podloga w przedpokoju, troche w kuchni, szara kanapa w pokoju, lazienka szara i szare meble kuchenne - czy nie za dużo tego???????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joliska 15.06.2010 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2010 Wyjdzie ciut drożej, ale warto Dla mnie bieli i szarości nigdy nie jest zbyt dużo Ale to chyba widać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minkapinka 15.06.2010 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2010 Dokładnie!!! Misz-masz faktury i koloru i sama się wplątałaś w te kolory i faktury na tyle, że nie wiesz jaką kuchnie zrobić!!! PS. 2 Czy ja doczekam się takiej chwili, żeby nie przeczytać w pisanych na tym forum postach wyrazów "wenge" i "merbau"? Doczekasz się, a wtedy nie będziesz chciała widzieć słowa np. palisander Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaksie 15.06.2010 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2010 Ja mam prawie wszystko w szarościach plus biel i drewno i nadal jestem zachwycona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikaa13 15.06.2010 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2010 No właśnie plus drewno, a tu drewna nie każą w kuchni kłaść. Co do mebli kuchennych to radzicie dać wszystkie w jednym kolorze tak? Czy ew. słupek i górna szafka, jak będzie, może być w innym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts