Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KUCHNIA - kolor ścian, kolor farby do kuchni

merlin

Recommended Posts

Moniko,

masz tyle trudnych kolorów drewna, że kuchnia do tego nawiązująca będzie koszmarną pomyłką... Wybierz coś gładkiego - może szarość nawiązującą do gresu? Pomysłu na blat nie mam :( Po co te wstawki z drugiego koloru gresu zrobiliście i czemu inny gres dominuje w przedpokoju, a inny w kuchni, skoro nie ma drzwi?

No to już calkiem sie zaamalam. Wstawki dalam dlatego, zeby bylo ladniej :D I co tu teraz począć. Meble mam ze starego mieszkania na razie nie zamierzamy kupowac nowych i tak jest tylko szafka rtv i komoda. Dlatego ddalam zrobic meble wenge na korytarz by pasowaly do salonu i to pewnie byl blad, bo moze kiedys te z salonu się wymieni a z przedpokoju juz nie.

Cala biala kuchnia odpada na pewno, zbyt czysta. Zresztą cięzko dobrac biay bo ten gres nie jest idealnie bialy tylko taki lekko brudny bialy ale przyznam, ze o bialym myslalam w polaczeniu z zieloonym (oliwkowym).

• Odpowiedzi 150
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Moniko,

jedyny sposób, to wziąć reprezentatywne kawałki gresów i wyruszyć na szlak salonów mebli kuchennych i tak długo przykładać gresy do wzorników, aż dopasujesz połówki :)

Mnie ta sztuczka udała się z meblami i panelami, uda się i Tobie!

Po sklepach nie mam co chodzić, bo meble będa robione przez stolarza. Próbniki frontów mam ale zupenie na kolorach się nie znam i absolutnie nie widzę czy jakiś kolor pasuje do innego czy nie. Myślę, że zielony oliwkowy bardzo by pasowa tylko co dalej. Chcę dac supek w lakierze a szafki dolne normalne tylko jakie?? Drewniane, a może biale ale nie wiem czy mąż się zgodzi na biel. Mamy szarą lazienkę, szare kafle w przedpokoju, szara ogromniasta rogówka. Duzo tego szarego więc myśle ew. o szarym blacie ale szafki to chyba nie. Ech...

Moniko,

stolarz zrobi z tego, co wybierzesz - a w salonie próbki obejrzysz większe, w większym wyborze. Piszesz, że masz próbnik frontów - palety RAL też?

Nie mieszałabym struktur frontów: albo całość w lakierze, albo półmacie, albo macie.

zupenie na kolorach się nie znam i absolutnie nie widzę czy jakiś kolor pasuje do innego czy nie. Myślę, że zielony oliwkowy bardzo by pasowa

Która część tej wypowiedzi jest prawdziwa? To jak z kłamcą z zagadki logicznej :)

Skoro masz tyle szarości w domu (brawo!), kontynuuj ją, dzięki temu całość ma szansę być spójna. Optowałabym za białymi/szarymi meblami, a kolor możesz wprowadzić na ściany kuchni. A może tam masz jakieś płytki, które przemilczałaś?

paleta Ral nie. To są fronty z firmy Magura, nie lakierowane. Lakierowanych próbników nie mam. Takie dostaam od stolarza. Frontów ponad 100 i żaden nie pasuje, większość drewniana.

Szare lakierowane meble plus biao zielona fototapeta nad szafkami i na ścianie - super czy nie :) tylko znowu szary??? Nie wiem czy mąz się zgodzi. W kuchni na razie nie ma nic oprócz golych ścian. Będzie szafka wysoka 40cm lub nie, na pewno będzie slupek a potem już niskie i nie wiem czy jakieś wiszące będą ew. jakas mala, Pod stolem będą wlasnie te szare plytki w ksztalcie prostokata.

No nie mam jak zrobic na razie zdjec.

W kuchni beda tez przesuwne drzwi do spiżarni, zwykle, najtansze biale, bo chcialam na nie nakleic fototapete.

No wlasnie chcialam to zrobic.

Na projekcie mieszkania wstepna wersja kuchni, już nieaktualna. Będzie tak jak jest na zdjęciach. Kolory przypadkowe.

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/4/vi/kg/qp4n/BaQDaPJCO9VRuz6DcX.jpg

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/4/vi/kg/qp4n/a6faYE6LrtaRyPC72X.jpg

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/4/vi/kg/qp4n/g3BzfiNaANHoElrjJX.jpg

Troszkę jednak jest inaczej. Drzwi do spizarni beda pojedyncze 100cm. Zmywarka bedzie kolo slupka, a szuflady beda 90cm ale ogolnie tak to bedzie wygladalo.

A tak w ogóle to najlepiej chyba by pasowal wenge z oliwkowym, co wy na to? Tylko, ze już nie chcialam wenge ale to moze bylby najlepszy pomysl w mojej sytuacji.

Tu są wszystkie fronty z jakich mogę wybierac:

http://www.magura.pl/?action=oferta,wzory_frontow

http://www.magura.pl/?action=oferta,dekory

http://www.magura.pl/?action=oferta,fronty_lakierowane

http://www.magura.pl/?action=oferta,fronty_polyskowe

Myslalam o takim

http://www.magura.pl/file/typ4/104.jpg

lub

http://www.magura.pl/file/typ4/110.jpg

Plus ten lakier zielono oliwkowy. Rozumiem, że nie bardzo ten pomys. Szare tez mają w lakierze jasne i ciemne tylko cos wybrać :)

Edytowane przez monikaa13

Monika, mnie się wydaje, że już zdecydowałaś (wenge + oliwka), a na forum szukasz potwierdzenia swojej decyzji. Trudno będzie Ci je zdobyć, bo - jak pisze Joliska - zrobisz sobie wnętrzarską katastrofę na własne życzenie. Ja poszłabym raczej w kierunku spacyfikowania ilości kolorów, faktur i odcieni drewna. Kuchnia z białymi frontami, gładkimi, jednolitymi, w połysku, bez widocznych uchwytów. Do tego blat np. z szarego granitu, aby nawiązać do gresu na podłodze.

:) Ja wlasnie wenge nie chce ale wydaje mi się to sluszny kierunek dlatego piszę. Trochę obawiam się bialego gdyż nie wiem czy nie pogryzie się z biala podlogą, która clkiem biala nie jest. No i co z tym zielonym czy innnym kolorem. Chcialabym jakiś kolor dac by nie byloo zbyt nudno. Czy kolor tylko w dodatkach. Zawsze chcialam kuchnię 2 kolorowa tzn. tzn. dwa kolory mebli. Myslicie, że nie?

Szybciutko, bo mam masę pracy poza komputerem :)

NIE DLA FOLII!

Z frontów lakierowanych - o ile monitor nie przekłamuje, a zdjęcie jest wiarygodne, wybrałabym coś z szarości z 2 lub 3 kolumny od lewej. Fronty proste, bez frezów itp. wątpliwych ozdób: Anse lub PBO. A czy nie rozważylibyście drzwi przesuwnych w kolorze mebli, żeby je optycznie ukryć?

Poczekam do wieczora :)

Rozważaliśmy ale...nie wiemy z czego będą meble więc najprościej bylo zamówić biale. Po drugie chcialam na te drzwi dac fototapetę, tak żeby je wlasnie ozdobic. Nie mam nic przeciwko widocznym drzwiom, a myślę, że te drewniane bylyby bardzo widoczne.

O co chodzi z tą folią?? Dlaczego nie i co to jest. Jestem troche zielona w temacie, patrze raczej na kolor, a nie materia bo i tak nie wiem co lepsze. Lakier dac w caej kuchni czy nie? Czy przy malym dziecku nie zniszczy się.

Co do frontów to jak najbardziej chcemy proste typ wlasnie pbo z aluminiowymi uchwytami, cokól aluminiowy i nad szafki tez może plyta aluminiowa albo fototapeta albo coś zupelnie innego.

Nie możemy też sobie pozwolić na wszystko co jest dostępne, gdyz mamy trochę ograniczone fundusze.

Dziękuję bardzo za odpowiedzi i czekam na dalsze.

Edytowane przez monikaa13

Folia złazi :) Z decyzją, co nad szafki, się wstrzymaj, aż kuchnia będzie zamontowana - jestem zwolenniczką i propagatorką farby nad blatem :) Kuchnię zrobiłabym całą w lakierze (korpus z płyty). To się nie niszczy bardziej niż inny materiał, łatwo w razie katastrofy zaszpachlować i polakierować uszkodzenie, czyści się błyskawicznie, pięknie odbija światło, doświetlając wnętrze. Coś jeszcze? ;)

No :)

A co z bokami szafek i caym tym stelażem, może to i korpusy, chodzi o caą resztę oprócz drzwi. Z czego to, jaki kolor? Jeżeli szafki szare to blat tez szary. Jasno szare szafki np. i ciemno szary blat podobny do kafli. Do tego zieleń lub aluminium nad szafki powiedzmy. Co myślisz.

Z tym co nad szafki oczywiście poczekam do czasu zrobionej kuchni.

Super, że mi odpowiadasz. Czytaam Twoje odp. w watku o tym nieszczęsnym salonie i byly bardzo konkretne. Teraz widze, że i mój watek jest dość slaby. No może nie tyle wątek co wnętrze :0

Korpusy (niewidoczne, czyli półki i plecy) robi się zasadniczo z płyty, wybierz kolor, jaki pasuje do mebli, czyli biały lub szary. Widoczne boki szafek zrobiłabym z tego samego materiału, co fronty, bo wygląda to elegancko zwłaszcza przy lakierowanych frontach. Blat dałabym w innym kolorze niż fronty, może uda Ci się dopasować go do koloru ciemnego gresu? Ładnie by się to połączyło: fronty w kolorze jasnych żyłek na białym gresie, a blat w kolorze ciemnego gresu. Wtedy jest szansa, że podłoga znajdzie stylistyczne uzasadnienie :)

Ale boki też lakierowane??? Hmm a tak się robi? Na razie sobie tego nie wyobrażam. Pewnie drożej wyjdzie, zobaczymy.

Wszystko to jest do przegadania z mężem.

I jeszcze pytanie. Szara podloga w przedpokoju, troche w kuchni, szara kanapa w pokoju, lazienka szara i szare meble kuchenne - czy nie za dużo tego????????

Dokładnie!!! Misz-masz faktury i koloru i sama się wplątałaś w te kolory i faktury na tyle, że nie wiesz jaką kuchnie zrobić!!!

PS. 2 Czy ja doczekam się takiej chwili, żeby nie przeczytać w pisanych na tym forum postach wyrazów "wenge" i "merbau"? ;)

Doczekasz się, a wtedy nie będziesz chciała widzieć słowa np. palisander :)