Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KUCHNIA - kolor ścian, kolor farby do kuchni

merlin

Recommended Posts

Monika, przyłączam się do dziewczyn. Masz za dużo odcieni drewna:yes:

Niepotrzebnie połączyłaś dwa kolory kafelków.

No cóż.. ciężko to jakoś do kupy zgrać. Chyba dobrze,że kuchnie masz oddzieloną od pokoju. Widać, że podoba Ci się kolor oliwkowy;) Zrezygnuj, będzie masakra.

Nie wiem jak wyglądają na żywo te Twoje kafelki, ani ten front kuchenny, ale jeżeli już chcesz to drewno to może połączysz je z białymi szafkami górnymi i do tego grafitowy lub biały blat.

Ja wykorzystałam wszystkie próbki, które wstawiłaś i zrobiłam taką poglądową wizualizację kolorystyczną, żebyś widziała jak to wygląda.

Nie wiem jak wyglądają na żywo te Twoje kafelki, ani ten front kuchenny, ale jeżeli już chcesz to drewno to może połączysz je z białymi szafkami górnymi i do tego grafitowy lub biały blat. Ściany w jaśniutkie szare (prawie białe)

http://foto0.m.onet.pl/_m/fb97ae4f05584bcaf6eaeabe36c95a94,10,19,0.jpg

Tych białych płytek na podłodze prawie wcale nie widać

Edytowane przez Magda 34

• Odpowiedzi 150
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tylko 2 kolory drewna mam, no oprócz pokoju dziecka.

Szafek górnych będzie może jedna lub wcale, nie wiem jak to wyjdzie. Jak widać na projekcie nie ma za bardzo gdzie ich wcisnąć dlatego chciałam słupek zrobić w innym kolorze niż dolne szafki. Oliwka czy zielony wydaje się być fajnym połączeniem z szarym, hmm.

Co do oliwki to nie jest tak, że bardzo mi się podoba. Jestem otwarta praktycznie na wszystkie kolory. Podoba mi się bordo ale mam w łazience, podoba mi się fiolet, czarny, biały, szary, oliwkowy też, zielony mniej, granatowy. Nie podoba mi się zółty i niebieski :)

Nie jestem zdecydowana też na ten front akurat, pomyślałam tylko, że mogłby pasować i do podłogi i do wenge i do oliwki, którą sobie wcześniej wymyśliłam.

Nieśmialo podepnę się pod wątek i skopiuję to, co napisalam w moim, do ktorego nikt nie zajrzal.

Mam na calym parterze woodentic brown i teraz stanęłam na tym ze nie wiem, jakie meble, jaki stół....Drzwi montowane wkrótce: vasco averio, kolor wiśnia: http://www.drzwivasco.pl/Kolekcja_dr...eiro_Line.aspx Już żałuję, ze nie zdecydowalam się na jasne drzwi, ale cóż...W każdym razie mają być zblizone kolorystycznie do podlogi..... ale im więcej się przyglądam, tym bardziej wiem, ze drzwi będą mialy czerwonawy odcień... Kuchnia otwarta na salon: biala z polyskiem, szary blat, grafitowy zlew i płyta, biala lodowka (ktorą musimy okleic, bo okazalo się, ze jej biel jest inna niż mebli.... już popelnilam wątek o matach na lodowkę, ktoś podpiwiedzial oklejenie lodowki folią taką jak reklamy na samochodach), jasnoszara roleta, matowe biale szklo zamiast plytek. I teraz: muszę zamowic stół, krzesła, jakies inne meble do salonu i przedpokoju, naroznik, stolik kawowy. Chcemy te meble w większosci zrobić na zamowienie, więc mam spory wybor kolorystyki. Boję się jednak, ze wprowadzę kolejny kolor. drewna i będzie źle, bo szczerze mowiąc myslalam o wprowadzeniu jasnych mebli: np. dąb mleczny, orzech kalifornia, capri poprzeczne (probki nieco jasniejsze są niż na stronie) http://www.pfleiderer.pl/page,506.html Doradźcie coś, proszę. Mogę zrobic zdjęcia jak bedą te drzwi, moze to nieco rozjasni moj problem (co prawda jeszcze zdjęć nie potrafię zamieszczać).

• 5 weeks później...
Ja bym dała kolor ścian jasny - jakiś taki jak najjaśniejszy kolor na płytkach podłogowych.. ew. jakieś cappucino, ale nie za ciemne. No, a żeby ożywić kuchnię poszłabym w jakiś żywy pomarańcz (skoro i ten kolor występuje na blacie i frontach). Jakoś nie jestem zwolenniczką zbyt wielkiej ilości kolorów w jednym pomieszczeniu. Jak się potem wprowadzisz i jakiś kwiatek w kuchni postawisz albo inne rzeczy to będzie żywiej :)

• 1 month później...

Moja kuchnia jest b. mala-niecale 4m2. Jestem w trakcie jej remontu, jak i calego mieszkania.

Dzisiaj bylismy zamowic meble na wymiar i pojawil sie problem doborow kolorow.

Nadmienie, ze ze wzgl. na koszta meble beda w calosci z plyty meblowej.Styl nowoczesny.

Blaty zostaly wybrane w kolorze aluminium, do tego korpusy mebli o podobnym kolorze-platynowy szary,cokol aluminiowy.

Fronty mialy byc biale, ale biel przy laminacie kiepsko wyglada, zreszta zrobilo mi sie zbyt laboratoryjnie.

Jasny szary- mimo iz mi sie podoba-odpadl, bo zbyt duzo mam juz szarosci-lazienka bedzie w tych kolorach, szafki na przedpokoju zrobimy na zamowienie z tej samej plyty co korpusy mebli w kuchni(kuchnia otwarta na przedpokoj i wydaje mi sie to ladnym elem. laczacym).

Wanilia odpadla, bo za zolta.

Wstepnie wybralam bez . Ale boje sie, ze bedzie wygladal jak brudna biel(na zdjeciu 3- bez odnosnika z biela tak to wlasnie wyglada).

Co myslicie o moim wyborze? A moze ktos ma jakies inne ciekawe propozycje?

Na podlodze sa panele-zalaczam zdjecie(nr 1- ten ciemniejszy panel).

Okna i parapet biale Pcv.

Sciana ma byc pomalowana na jasniutki szary(3 kolor na 4 zdjeciu).

Kafle duze 60x60 miedzy szafkami. I tu kompletnie nie wiem jakie wybrac-w kolorze

blatu czy bezowe jak fronty?

Kuchenka bedzie wolnostojaca w srebrnym kolorze.

Lodowka jeszcze nie kupiona-wstepnie myslalam o szarej, ale dzis wpadla mi w oko taka bezowa Sharpa(na zywo nie widzialam) i widze do niej szara rame. Oczywiscie jesli zostana bezowe fronty.

Uff...straszny mam problem z tymi kolorkami. Dlatego licze na wasza pomoc.

CIMG8002..jpg

CIMG8101..jpg

CIMG8104..jpg

CIMG8095..jpg

lodowka-sharp-sj&#45.jpg

Edytowane przez moriam

tyle na forum znawcow tematu i nikt nie pomoze?

a ja jutro musze zamowic meble!

dolaczam projekt kuchni-niezupelnie zgodny z prawda, bo okna ciagna sie przez cala sciane, na wysokosci ok 1.40 od podlogi.

w projekcie wiele rzeczy ulegnie zmianie.

Prfalka bedzie zabudowana, w prawym rogu bedzie zlemozmywak. Korpusy szafek, jak pisalam, beda szare.

Okap dam wyzej, zeby zgadzal sie z wysokoscia gornej szafki, a wszystkie uchwyty beda horyzontalne.

czy jeszcze cos zmienic?

pilnie prosze o pomoc

Mzsyko Monika1c..jpg

Mzsyko Monika1b..jpg

Mzsyko Monika1a..jpg

Edytowane przez moriam

A może zamiast burego beżu wybierz lekki łososiowy albo brzoskwiniowy, ożywiłby trochę pomieszczenie. Bo szarości i ciemne deski na podłodze plus małe pomieszczenie może być trochę przytłaczające. Jesli chcesz poczytać (choć pewnie przerzuciłaś już całe tomy ;) ) o rozwiązaniach do małej kuchni może znajdziesz coś tutaj : http://www.centrum-nieruchomosci.waw.pl/ciemna-ciasna-kuchnia-i-rozwiazania-podnoszace-jej-funkcjonalnosc

dziekuje za podpowiedzi i wypowiedzi.

Kolory zostaly. Platynowa szarosc i jasny bez.

Teraz dylematow ciag dalszy.:)

Wymyslilam, by fronty szafek, byly zrobione tak, by widac bylo szara rame przy kazdym elemencie, czyli takie troche mniejsze. Moze wygladac ciekawie:)

No i teraz mam zagwostke-jakie uchwyty do tego. Najlepiej bez uchwytow, ale nie chce generowac dodatkowych kosztow na pull systemy.

Jakie beda najmniej rzucac sie w oczy? takie kryte w bokach szafek nie dosc, ze drogie, to wydaja mi sie niewygodne.

Czas na decyzje do poniedzialku. Pomozcie.

I czy zostawiac obudowe lodowki?

• 1 month później...

Jako, że moja kuchnia dobiega końca mam pytanie również dotyczące ścian.

Podłoga biały polerowany gres, plus gres matowy grafit. Meble biały poler, uchwyty aluminiowe. Blat szary. Lampy białe. Na ścianie, nad blatem... nie wiadomo jeszcze co :D Co dać nad blat i jakim kolorem pomalować resztę, by nie wyszło mdło. Chcę dodać jakiś kolor ale nie wiem jaki. Czerwonego wolałabym uniknąć z racji, że w łazience jest.