Egon 02.06.2010 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2010 W projekcie mam folię Budfol, ale w składzie budowlanym facet proponował raczej papę termozgrzewalną. Taka papa widnieje również na filmiku instruktarzowym Xelli (będę budował z Ytonga). Z drugiej strony folia wychodzi dużo taniej, bo ok. 2,50 zł/m2, papa 6,70 zł/m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krychlis 02.06.2010 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2010 Witam, Ja w projekcie miałem papę termozgrzewalną i taką też zastosowałem. Zupełnie nie mam zaufania do folii - łatwiej ją przedziurawić, rozerwać. Na Twoim miejscu dałbym papę. Tylko pamiętaj, żeby wypuścić zakładki do środka domu - zakładki te połączysz z izolacją poziomą na chudym betonie. Ale jedno jest (prawie) pewne, jeśli stawiasz ściany zanim wylejesz chudy beton, to murarze na pewno te zakładki pozrywają, zapaskudzą zaprawą, itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Croolick 03.06.2010 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2010 Tylko papa termozgrzewalna. Dobra wytrzyma starcie z budowlańcami i co najważniejsze nie ma potem problemu z łaczeniem izolacji na chudziaku.Palnik i do roboty! - szybko pewnie i przyjemnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 04.06.2010 05:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2010 Zupełnie nie mam zaufania do folii - łatwiej ją przedziurawić, rozerwać Jak byś miał taką folię (do izolacji poz. fundamentów) w ręku to byś takich głupot nie pisał. Na pewno wytrzyma dłużej niż papa! Pamiętajcie że papa to zazwyczaj tektura nasączona smołą. A niektóre smoły rozpuszczają styropian. Ja dałem 2x folia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Croolick 04.06.2010 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2010 Jak byś miał taką folię (do izolacji poz. fundamentów) w ręku to byś takich głupot nie pisał. Na pewno wytrzyma dłużej niż papa! Pamiętajcie że papa to zazwyczaj tektura nasączona smołą. A niektóre smoły rozpuszczają styropian. Ja dałem 2x folia Wytrzymałość zarówno papy jak i foli jest wystarczająca. Folia owszem ale na wyższe kondygnacje n.p pod murłatę ale w przypadku podłogi na gruncie folia to porażka i kłopot. Piszemy tutaj o papach termozgrzewalnych (!) na osnowie z welonu szklanego lub włókniny poliestrowej grubości od 3mm w górę, modyfikowanych SBS-em. Tektura , smoła i rozpuszczanie styropianu to opowieści z mchu i paproci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 04.06.2010 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2010 ale w przypadku podłogi na gruncie folia to porażka i kłopot. ... a dlaczego mianowicie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Croolick 04.06.2010 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2010 ... a dlaczego mianowicie?? Dlatego, że jest problem prawidłowego t.j szczelnego połączenia folii z papą na chudziaku. Przygrzać się nie da więc trzeba smarować i kleić czyli ani dobrze ani pewnie ani szybko ani tanio. Tylko proszę nie pisać, że można jako izolacje p/wilgociową na gruncie dać folię budowlaną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rpilski 04.06.2010 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2010 Dałem papę termozgrzewalną - aby móc ją później zgrzać (szczelność) z warstwą papy będącą izolacją przeciwwilgociową pod wylewką. Poza tym mam duże wątpliwości, czy folia przeżyłaby starcie z moimi budowlańcami (upuszczone - nawet małe - kawałki bloczków, zaprawa, kawałki drewna itd.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 04.06.2010 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2010 Przy tej ilości rur jakie były kładzione u mnie na chudziaku papa termozgrzewalna i tak byłaby dziurawiona co chwilę. Jedynie dysperbit był w stanie (w miarę szczelnie ) odizolować wszystkie zakamarki. I na to folia.Papy w pomieszczeniach mieszkalnych bym nie dał z obawy o wyziewy, ale może przesadzam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 04.06.2010 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2010 Papa za 6,7 to byle co, bez SBS-u , weż ją w rękę to się przekonasz już lepsza folia. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 04.06.2010 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2010 Jak byś miał taką folię (do izolacji poz. fundamentów) w ręku to byś takich głupot nie pisał. Na pewno wytrzyma dłużej niż papa! Pamiętajcie że papa to zazwyczaj tektura nasączona smołą. A niektóre smoły rozpuszczają styropian. Ja dałem 2x folia ad te głupoty... czy uważasz Pantografie że uznanie kogoś inaczejuważającego za głuptaka rozwiązuje problem zwycięstwa prawdy ??? przy okazji - na temat - oczywiście że papa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 04.06.2010 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2010 Pantograf, wyjdż spod strzechy. Dobra termozgrzewalna nie ma nic wspólnego z dawną papą bitumiczną czy asfaltową. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 07.06.2010 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2010 Nikogo nie nazwałem głuptakiem Betonie drogi. Miałem w reku papę i folię którą się umieszcza między fundamentami i ścianą. Papę udało mi się rozerwać w "reku" , ale temu kto rozerwie taka folię od razu stawiam dwa piwa. Co do papy w domu to zacytuję Wam pewien post: „mam zrobioną pozioma izolacje , izolbet k następnia papa isolbet, folia, styropian i wylewka. Po 4 latach mieszkania dał sie odczuwać zapach lepiku z zostawionych przerw dylatacyjnych miedzy ścianami a wylewką. Nie wiem co mam robić. ????????? Proszę pomózcie.” Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rpilski 07.06.2010 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2010 Nie jest jasne: a) jaką konkretnie papę ten cytowany "ktoś" dał (nie chodzi o producenta, tylko o rodzaj papy)b) co śmierdziało: - papa - izolbet k - jeszcze coś innego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 07.06.2010 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2010 Dobrej papy z SBS-em nie rozerwiesz , choćby przed Tobą stała skrzynka Żywca. Nic z niej nie czuć. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 07.06.2010 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2010 znalazłem ten wątek:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?158144-mam-problem-z-izolacj%C4%85-poziom%C4%85-budynku&highlight=izolbet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts