Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Folia czy papa na izloację poziomą fundamentów?

Recommended Posts

W projekcie mam folię Budfol, ale w składzie budowlanym facet proponował raczej papę termozgrzewalną. Taka papa widnieje również na filmiku instruktarzowym Xelli (będę budował z Ytonga). Z drugiej strony folia wychodzi dużo taniej, bo ok. 2,50 zł/m2, papa 6,70 zł/m2.

Witam,

Ja w projekcie miałem papę termozgrzewalną i taką też zastosowałem. Zupełnie nie mam zaufania do folii - łatwiej ją przedziurawić, rozerwać. Na Twoim miejscu dałbym papę. Tylko pamiętaj, żeby wypuścić zakładki do środka domu - zakładki te połączysz z izolacją poziomą na chudym betonie. Ale jedno jest (prawie) pewne, jeśli stawiasz ściany zanim wylejesz chudy beton, to murarze na pewno te zakładki pozrywają, zapaskudzą zaprawą, itp.

Zupełnie nie mam zaufania do folii - łatwiej ją przedziurawić, rozerwać

Jak byś miał taką folię (do izolacji poz. fundamentów) w ręku to byś takich głupot nie pisał. Na pewno wytrzyma dłużej niż papa!

Pamiętajcie że papa to zazwyczaj tektura nasączona smołą. A niektóre smoły rozpuszczają styropian.

Ja dałem 2x folia

Jak byś miał taką folię (do izolacji poz. fundamentów) w ręku to byś takich głupot nie pisał. Na pewno wytrzyma dłużej niż papa!

Pamiętajcie że papa to zazwyczaj tektura nasączona smołą. A niektóre smoły rozpuszczają styropian.

Ja dałem 2x folia

Wytrzymałość zarówno papy jak i foli jest wystarczająca. Folia owszem ale na wyższe kondygnacje n.p pod murłatę ale w przypadku podłogi na gruncie folia to porażka i kłopot.

Piszemy tutaj o papach termozgrzewalnych (!) na osnowie z welonu szklanego lub włókniny poliestrowej grubości od 3mm w górę, modyfikowanych SBS-em.

Tektura , smoła i rozpuszczanie styropianu to opowieści z mchu i paproci.

... a dlaczego mianowicie??

Dlatego, że jest problem prawidłowego t.j szczelnego połączenia folii z papą na chudziaku. Przygrzać się nie da więc trzeba smarować i kleić czyli ani dobrze ani pewnie ani szybko ani tanio.

Tylko proszę nie pisać, że można jako izolacje p/wilgociową na gruncie dać folię budowlaną.

Dałem papę termozgrzewalną - aby móc ją później zgrzać (szczelność) z warstwą papy będącą izolacją przeciwwilgociową pod wylewką. Poza tym mam duże wątpliwości, czy folia przeżyłaby starcie z moimi budowlańcami (upuszczone - nawet małe - kawałki bloczków, zaprawa, kawałki drewna itd.)

Przy tej ilości rur jakie były kładzione u mnie na chudziaku papa termozgrzewalna i tak byłaby dziurawiona co chwilę. Jedynie dysperbit był w stanie (w miarę szczelnie ) odizolować wszystkie zakamarki. I na to folia.

Papy w pomieszczeniach mieszkalnych bym nie dał z obawy o wyziewy, ale może przesadzam.

Ja dałem 2x folia

ad te głupoty...

czy uważasz Pantografie że uznanie kogoś inaczejuważającego za głuptaka rozwiązuje problem

zwycięstwa prawdy ???

przy okazji - na temat - oczywiście że papa...

Nikogo nie nazwałem głuptakiem Betonie drogi.

Miałem w reku papę i folię którą się umieszcza między fundamentami i ścianą. Papę udało mi się rozerwać w "reku" , ale temu kto rozerwie taka folię od razu stawiam dwa piwa.

Co do papy w domu to zacytuję Wam pewien post:

„mam zrobioną pozioma izolacje , izolbet k następnia papa isolbet, folia, styropian i wylewka. Po 4 latach mieszkania dał sie odczuwać zapach lepiku z zostawionych przerw dylatacyjnych miedzy ścianami a wylewką. Nie wiem co mam robić. ????????? Proszę pomózcie.”