Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jodła na wiezbe?

mundek 11

Recommended Posts

Jodła jest ok. Zaś jeżeli chodzi o obwód drzew, nie przejmuj się tym, tylko jak masz możliwość to tnij. Zaoszczędzisz sporo kasy, a w dobrym tartaku wykorzystają Twoje drzewka dobrze. Przecież oprócz płatwi i krokwi potrzeba jeszcze dużo łat i kontrłat. Myślę że tym co pozostanie dużo w piecu nie popalisz :).

a jakim prawem mój stary dom stoi nietknięty w górach gdzie chalny i w zimie do2 metrów sniegu i krokwia 14 na 10?

Wystarczy że dach masz stromy jak to w górach bywa i krokwie mogą mieć mniejsze przekroje. Dachxxaz ma rację, zmiana przekroju elementów więźby to nie to o czym może decydować tartak.

Projekt nie jest rzeczą"świętą". Widziałem dużo idiotycznych projektów, i kilka absolutnie niewykonalnych. Dlatego radziłbym Ci sprawdzić ten projekt w sieci (opinie osób które już wybudowały wg. niego), ewentualnie skonsultować go z innym projektantem. Projektanci też są tylko ludżmi i mylić się mogą.

ps.

(moim zdaniem)

Co metr pod dachówkę to jest trochę za dużo, ale z wymiarami krokwi mają rację :yes:

Zapytaj się w tartaku czy zrobią te zmiany na papierze i podpiszą że mają do tego prawo i biorą odpowiedzialność za zmiany przekroju elementów więźby[/QU

Ale już nie przesadzaj.oglądałem wiekszosc domów w okolicy które stoją już 30 lat i więcej i dłużej nie ma grubszej krokwi niż 14 na 10 i co metr rozlożone.Przecież jeszcze płatwie idą i podtrzymują dach, płatwie też są podmurowane.robiłem również na budowach i max 16 albo 18 dają już teraz.

tu nie chodzi o to czy się dach zawali czy nie, tylko o to że w razie gdyby się zawalił albo poleciał w siną dal nie ma się prawa do jakichkolwiek roszczeń od projektanta, gdy się cokolwiek zmieni w projekcie co może mieć wpływ na konstrukcję. Łącznie z takimi szczegółami, jak średnice prętów kotew murłat i ich rozstaw, albo założenie do nich właściwych podkładek wg normy.

Po bożemu, to uprawniony projektant powinien w dzienniku lub projekcie zamiennym zamieścić zamienne przekroje i rozwiązania elementów więźby i wtedy można zamawiać drewno wg specyfikacji choćby i 5/10.

BTW- widziałem popękane ściany kolankowe całego poddasza tylko od tego, że przekroje elementów więźby nie były takie jak na projekcie- zwiększone ugięcia płatwi spowodowały rozjechanie się ścian i bardzo kosztowną naprawę w pełni urządzonego (i to tak na wysokie C) domu. .

no i po to jest forum zeby doradzac.ja już z dekarzem (cieszącym sie dobrą opinią )ustaliłem 16*8cm co metr pod dachówke.cena 45-50 za metr(wiezba pokrycie rynny jedna lukarna).czy można taniej?Od razu zastrzegam że firma z bdb opinią.kilka dachów sam obejrzałem i nie ma do czego sie doczepic.

Skoro projekt nie jest rzeczą świętą to może budować bez projektu??? Wystarczyłyby tylko niekompetentne porady uzyskane na Forum! Życzę więcej zdrowego rozsądku. Pozdrawiam.

Pan jest kompetentny, więc Pana porada wystarczy:)

Aczkolwiek nie ta ostatnia... NAJLEPSZY DORADCO NA TYM FORUM!!!

ps.

Nie pozdrawiam:)

Andrzej Wilhelmi ma 100% racji mówiąc "Masz projekt, masz policzoną więźbę i traka ma być!!! Tartakowi nic do tego. To samo z rozstawem krokwi ma być taki jak w projekcie! "Jeżeli ktokolwiek inny niż konstruktor tego projektu radzi inaczej niż jest w projekcie to bierze na siebie odpowiedzialność prawną i nie ma racji.