mundek 11 02.06.2010 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2010 Witam i prosze o odpowiedz czy jodła w końcu nadaje sie na wiezbe czy nie bo różnie piszą.Mam 16 drzew do sciecia o obwodzie od 80 do 120cm zastanawiam sie czy opłaca sie wycinac z tego czy nie?Piec mam na drewno takze odpady sie wykorzysta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DACxxxAZ 02.06.2010 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2010 Witam, Tak,jodła nadaje się do wykonania więźby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mundek 11 02.06.2010 18:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2010 a co sądzisz o obwodzie?czy z tego bedzie wiecej jak jedna krokwia 16 na 8? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DACxxxAZ 02.06.2010 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2010 Niestety ale nie potrafie odpowiedzieć na to pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nocturne 03.06.2010 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2010 Jodła jest ok. Zaś jeżeli chodzi o obwód drzew, nie przejmuj się tym, tylko jak masz możliwość to tnij. Zaoszczędzisz sporo kasy, a w dobrym tartaku wykorzystają Twoje drzewka dobrze. Przecież oprócz płatwi i krokwi potrzeba jeszcze dużo łat i kontrłat. Myślę że tym co pozostanie dużo w piecu nie popalisz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mundek 11 04.06.2010 11:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2010 w projekcie mam krokwie 20x8cm na tartaku mówią że nie potrzeba takich że większość robią 16x8 i że to wystarczy co metr.nie wiem jeszcze czy będzie dachówka czy blachodachówka.Co myslicie o tych wymiarach krokwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DACxxxAZ 04.06.2010 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2010 Jakim prawem tartak zmienia przekroje krokwi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mundek 11 04.06.2010 20:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2010 a jakim prawem mój stary dom stoi nietknięty w górach gdzie chalny i w zimie do2 metrów sniegu i krokwia 14 na 10? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 05.06.2010 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2010 a jakim prawem mój stary dom stoi nietknięty w górach gdzie chalny i w zimie do2 metrów sniegu i krokwia 14 na 10? Wystarczy że dach masz stromy jak to w górach bywa i krokwie mogą mieć mniejsze przekroje. Dachxxaz ma rację, zmiana przekroju elementów więźby to nie to o czym może decydować tartak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 05.06.2010 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2010 Mundek jak wiesz to po co się pytasz? Masz projekt, masz policzoną więźbę i traka ma być!!! Tartakowi nic do tego. To samo z rozstawem krokwi ma być taki jak w projekcie! Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nocturne 05.06.2010 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2010 Projekt nie jest rzeczą"świętą". Widziałem dużo idiotycznych projektów, i kilka absolutnie niewykonalnych. Dlatego radziłbym Ci sprawdzić ten projekt w sieci (opinie osób które już wybudowały wg. niego), ewentualnie skonsultować go z innym projektantem. Projektanci też są tylko ludżmi i mylić się mogą. ps. (moim zdaniem) Co metr pod dachówkę to jest trochę za dużo, ale z wymiarami krokwi mają rację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 06.06.2010 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2010 Skoro projekt nie jest rzeczą świętą to może budować bez projektu??? Wystarczyłyby tylko niekompetentne porady uzyskane na Forum! Życzę więcej zdrowego rozsądku. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DACxxxAZ 07.06.2010 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2010 Zapytaj się w tartaku czy zrobią te zmiany na papierze i podpiszą że mają do tego prawo i biorą odpowiedzialność za zmiany przekroju elementów więźby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mundek 11 08.06.2010 06:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2010 Zapytaj się w tartaku czy zrobią te zmiany na papierze i podpiszą że mają do tego prawo i biorą odpowiedzialność za zmiany przekroju elementów więźby[/QU Ale już nie przesadzaj.oglądałem wiekszosc domów w okolicy które stoją już 30 lat i więcej i dłużej nie ma grubszej krokwi niż 14 na 10 i co metr rozlożone.Przecież jeszcze płatwie idą i podtrzymują dach, płatwie też są podmurowane.robiłem również na budowach i max 16 albo 18 dają już teraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DACxxxAZ 08.06.2010 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2010 niedawno miałem więźby z krokwiami 22x6 i 20x8 i 12x6. Jak bym chciał zastosować do tych wszystkich więźb np. twój przekrój 14x10 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek9000 09.06.2010 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2010 tu nie chodzi o to czy się dach zawali czy nie, tylko o to że w razie gdyby się zawalił albo poleciał w siną dal nie ma się prawa do jakichkolwiek roszczeń od projektanta, gdy się cokolwiek zmieni w projekcie co może mieć wpływ na konstrukcję. Łącznie z takimi szczegółami, jak średnice prętów kotew murłat i ich rozstaw, albo założenie do nich właściwych podkładek wg normy. Po bożemu, to uprawniony projektant powinien w dzienniku lub projekcie zamiennym zamieścić zamienne przekroje i rozwiązania elementów więźby i wtedy można zamawiać drewno wg specyfikacji choćby i 5/10. BTW- widziałem popękane ściany kolankowe całego poddasza tylko od tego, że przekroje elementów więźby nie były takie jak na projekcie- zwiększone ugięcia płatwi spowodowały rozjechanie się ścian i bardzo kosztowną naprawę w pełni urządzonego (i to tak na wysokie C) domu. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mundek 11 09.06.2010 20:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2010 no i po to jest forum zeby doradzac.ja już z dekarzem (cieszącym sie dobrą opinią )ustaliłem 16*8cm co metr pod dachówke.cena 45-50 za metr(wiezba pokrycie rynny jedna lukarna).czy można taniej?Od razu zastrzegam że firma z bdb opinią.kilka dachów sam obejrzałem i nie ma do czego sie doczepic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 09.06.2010 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2010 A rób se co chcesz i nie zawracaj d... głowy. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nocturne 11.06.2010 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2010 Skoro projekt nie jest rzeczą świętą to może budować bez projektu??? Wystarczyłyby tylko niekompetentne porady uzyskane na Forum! Życzę więcej zdrowego rozsądku. Pozdrawiam. Pan jest kompetentny, więc Pana porada wystarczy:) Aczkolwiek nie ta ostatnia... NAJLEPSZY DORADCO NA TYM FORUM!!! ps. Nie pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
docent56 12.06.2010 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2010 Andrzej Wilhelmi ma 100% racji mówiąc "Masz projekt, masz policzoną więźbę i traka ma być!!! Tartakowi nic do tego. To samo z rozstawem krokwi ma być taki jak w projekcie! "Jeżeli ktokolwiek inny niż konstruktor tego projektu radzi inaczej niż jest w projekcie to bierze na siebie odpowiedzialność prawną i nie ma racji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts