Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmiana układu okien balkonowych - zgoda ?

norti

Recommended Posts

Witam wszystkich serdecznie,

mam pytanie odnośnie zmiany układu okien (drzwi balkonowych) w mieszkaniu. Otóż budynek mieszkalny jest jeszcze w fazie "oddawania", natomiast architekt od wnętrz zaproponował super układ ścianek (dzięki któremu można stworzyć nowy pokój) - który wymaga jednak zamiany ramy okiennej z dwoma skrzydłami drzwiowymi (100 cm, w tym tylko jedno otwieralne), na ramę okienną o tych samych wymiarach, lecz mniejszych skrzydłach drzwiowych uchylno-otwieralnych i większym odstępie między nimi, bądź (lepsza wersja) na 2 niezależne okna balkonowe z mniejszymi skrzydłami drzwiowymi - łącznie o tych samych wymiarach co okno (drzwi) pierwotne. Czyli w każdym z wymienionych wariantów otwór w murze pozostaje bez zmian, lecz zmienia się układ okien (albo 2 mniejsze skrzydła drzwiowych w jednej ramie, albo 2 mniejsze skrzydła w oddzielnych ramach, oddzielonych od siebie ścianą (murkiem).

Tak więc mam pytanie do Was - Jak należałoby legalnie podejść do sprawy "na dziś" (czyli nie ma jeszcze aktów notarialnych). Na razie deweloper został powiadomiony o takiej chęci z mojej strony, ale nie otrzymałem odpowiedzi (ani pozytywnej ani negatywnej). Chciałbym jak najszybciej zmianę tą wykonać (z zewnątrz - od strony elewacji zmiana praktycznie nie będzie widoczna, gdyż otwór okienny pozostaje bez zmian, wysokość okien czy całkowita szerokość ramy okiennej (drzwiowej) również bez żadnych zmian). Czy muszę uzyskać jakieś pozwolenia, zgody, itp. ?

Czy w momencie podpisania aktu notarialnego podejście (dokumenty, formalności, itp.) do tej wymiany się zmienia ?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Pozdrawiam

Edytowane przez norti