barek 02.06.2010 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2010 WitamZamierzam kupić gotowy letniskowy domek gospodarczy (25 m²) postawić go na działce i wyposażyć w media.Mam pytanie dotyczące przyłączy elektrycznych wodnych i kanalizacyjnych od strony domku oraz przepustów w domu drewnianym.Jak w praktyce je wykonać (chodzi głównie o wyprowadzenie z domku)? Czy przyłącza wody kanalizacji i prądu muszą być rozdzielone? Czy można je wykonać we własnym zakresie bez projektów i uprawnionych fachowców? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciej74 02.06.2010 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2010 jeśli chodzi o elektro to jak masz mieć licznik to trzeba do tego fachowca co ma papiery i w sumie to się tyczy skrzynki bezpiecznikowej instalację możesz wykonać sam zresztą to jest ta sama papirulogia co byś budował dom a jeśli chodzi o wodę to u mnie w gminie przy podłączeniu do głównej nitki miał być przedstawiciel ale w efekcie sam się wgryzłem w rurę i telefonicznie potwierdziłem podpięcie po dwóch miesiącach przyszedł pan i zaplombował mi dopiero licznik czyli wodę możesz wykonać sam do miejsca przyłącza.O kanalizie to nie wiem bo mam szambo .Nie wiem co znaczy rozdzielenie lub złączenie tych że przyłączy co do projektów to elektro na pewno będzie naniesione na mapę a reszta nie wiem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barek 03.06.2010 05:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2010 SprecyzujęDomek gospodarczy do25 m2 buduję na zgłoszenie i bez projektu. Licznik prądowy będzie w ogrodzeniu. Woda ze studni głębinowej i szambo.Nie będę miał fundamentów, domek posadowiony na bloczkach. Czy żeby wprowadzić do domku wodę od hydroforu w studni, prąd od ogrodzenia i odprowadzić do szamba ścieki poprostu wycinam w podłodze dziurę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciej74 03.06.2010 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2010 po prostu wycinasz dziurę jeśli twoja studnia szambo jest na twojej działce to można bez projektu musisz pamiętać o dobrym zaizolowaniu wody bo w miejscu wejścia do domku lubi przymarzać dobrze jest puścić kabel grzewczy by później nie chuchać na zimno . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts