Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

skórzana kurtka z lumpów

Recommended Posts

Hmmm....u mnie jest jedna pralnia chemiczna z bodaj 30-letnim dośw. właścicieli. Każą zamki, guziki, wszywki usunąć przed czyszczeniem. Ale jak zaniosłam piękny czarny płaszcz po mamie, to pani powiedziała, że guzików nie trzeba odcinać, bo wtedy były inne tworzywa i nic im nie bedzie. Może najpierw spróbuj "wydusić" w domu. Ja kupuję często ciuchy dla dzieci, takie na budowę /choć czasem trafiaja sie super ciuszki/ i nie mam problemów z usunięciem zapachu. Ze skórą nie wiem, ale fakt, że jak swój zamsz dałam do mniejszej czyt. tańszej pralni, to już jej nie ubrałam :(

kilkanaście lat temu jak miałam totalny odlot na punkcie Indian, kupiłam sobie w Niemczech zamszową kurtkę z frędzlami. Pamiętem, że dostałam do niej taki spray do odświeżania i czyszczenia zamszu. Zastanawiam się czy nie byłby dobry spray do zamszowych butów.

Aga, spróbuj na mało widocznym kawałku tą piankę http://www.hurtszewski.com/product_info.php?products_id=2182, buty zamszowe czyści rewelacyjnie :) tylko nie pryskaj bezposrednio na skórę, bo stwardnieje (skóry nie wolno moczyć!!!!!!!!!!!!!!! )

jak przeczytałam kurtka z lumpów, to mi się....lump praski przypomniał :)

a co do zapachu najlepiej wywiesić na dwór i niech wisi. najczęściej wietrzeje, choć miałam jedną spódnicę, której nic nie pomogło - ani pranie ani wietrzenie ani perfumy. Czym oni to prali! Musiałam ją wywalić a żal mi bylo okrutnie, bo nowa z metką była. Kurtke można zdjąć w pomieszczeniu, ze spódnicą gorzej. trudno lumpem pachnieć w pracy :)

Ewka, ja wchodząc teraz w posty też pomyślałam o Lumpie;)

a myslisz,ze ja tu wlazłam bo znam się na zamszu :o

myślałam,że jakąś kurtkę z Lumpa zerwałaś i Cie pozwała albo co :rotfl::rotfl: