Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Głębokość kanalizacji zewn.

luka

Recommended Posts

Witam,

Mam pytanie odnośnie przepustu kanalizacyjnego do szamba. Sytuacja u mnie wygląda tak, że spód ławy jest na głębokości docelowo (po nadsypaniu) -0,96m, wierzch ławy na -0,56m (h ław = 40cm).

Głębokość przemarzania u mnie to 0,80m. Gdzie będzie lepiej poprowadzić przykanalik do szamba - pod ławą czy nad?

Oczywiście lektura forów (tego i innych) przynosi efekt - tyle ZA, ile PRZECIW. :)

Nad ławą rura będzie na głębokości ok -0,40m (jeśli użyję rury fi 160mm). Wtedy myślałem o jakiejś otulinie. Z czego ją najlepiej wykonać?

Pod ławą - wiadomo, trudniej, no i szambo trzeba będzie głębiej zakopać.

Poradźcie!

Witam,

Mam pytanie odnośnie przepustu kanalizacyjnego do szamba. Sytuacja u mnie wygląda tak, że spód ławy jest na głębokości docelowo (po nadsypaniu) -0,96m, wierzch ławy na -0,56m (h ław = 40cm).

Głębokość przemarzania u mnie to 0,80m. Gdzie będzie lepiej poprowadzić przykanalik do szamba - pod ławą czy nad?

Oczywiście lektura forów (tego i innych) przynosi efekt - tyle ZA, ile PRZECIW. :)

Nad ławą rura będzie na głębokości ok -0,40m (jeśli użyję rury fi 160mm). Wtedy myślałem o jakiejś otulinie. Z czego ją najlepiej wykonać?

Pod ławą - wiadomo, trudniej, no i szambo trzeba będzie głębiej zakopać.

Poradźcie!

Trudno , daj nad ławą.

Obsypać keramzytem.

a jak sobie Trociu poradziłeś z utwardzonymi powierzchniami wokół domu (chodnik, płyty)? Czy nie ma niebezpieczeństwa, że rura na tej głębokości zostanie uszkodzona podczas utwardzania podłoża pod ostateczne warstwy chodnika?

jeszcze sobie nie radziłem bo nie mam chodnika ani innych wykończeń dookoła domu. Przez te dwa lata jak mam rurę zakopaną, wszystko ładnie mi się ułożyło i już nie powinno być żadnego większego problemu z układaniem kolejnych warstw.