luka 02.06.2010 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2010 Witam, Mam pytanie odnośnie przepustu kanalizacyjnego do szamba. Sytuacja u mnie wygląda tak, że spód ławy jest na głębokości docelowo (po nadsypaniu) -0,96m, wierzch ławy na -0,56m (h ław = 40cm). Głębokość przemarzania u mnie to 0,80m. Gdzie będzie lepiej poprowadzić przykanalik do szamba - pod ławą czy nad? Oczywiście lektura forów (tego i innych) przynosi efekt - tyle ZA, ile PRZECIW. Nad ławą rura będzie na głębokości ok -0,40m (jeśli użyję rury fi 160mm). Wtedy myślałem o jakiejś otulinie. Z czego ją najlepiej wykonać? Pod ławą - wiadomo, trudniej, no i szambo trzeba będzie głębiej zakopać. Poradźcie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luka 04.06.2010 21:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2010 podnosz zapytanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 05.06.2010 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2010 HejU mnie górna krawędź rury na wyjściu jest właśnie około 40cm pod poziomem terenu. Obecna zima przeszła bez problemu.Nie ma raczej konieczności kopać głębiej, bo w tej rurze woda przecież nie stoi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luka 05.06.2010 11:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2010 a jak sobie Trociu poradziłeś z utwardzonymi powierzchniami wokół domu (chodnik, płyty)? Czy nie ma niebezpieczeństwa, że rura na tej głębokości zostanie uszkodzona podczas utwardzania podłoża pod ostateczne warstwy chodnika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 05.06.2010 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2010 Witam, Mam pytanie odnośnie przepustu kanalizacyjnego do szamba. Sytuacja u mnie wygląda tak, że spód ławy jest na głębokości docelowo (po nadsypaniu) -0,96m, wierzch ławy na -0,56m (h ław = 40cm). Głębokość przemarzania u mnie to 0,80m. Gdzie będzie lepiej poprowadzić przykanalik do szamba - pod ławą czy nad? Oczywiście lektura forów (tego i innych) przynosi efekt - tyle ZA, ile PRZECIW. Nad ławą rura będzie na głębokości ok -0,40m (jeśli użyję rury fi 160mm). Wtedy myślałem o jakiejś otulinie. Z czego ją najlepiej wykonać? Pod ławą - wiadomo, trudniej, no i szambo trzeba będzie głębiej zakopać. Poradźcie! Trudno , daj nad ławą. Obsypać keramzytem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 05.06.2010 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2010 a jak sobie Trociu poradziłeś z utwardzonymi powierzchniami wokół domu (chodnik, płyty)? Czy nie ma niebezpieczeństwa, że rura na tej głębokości zostanie uszkodzona podczas utwardzania podłoża pod ostateczne warstwy chodnika? jeszcze sobie nie radziłem bo nie mam chodnika ani innych wykończeń dookoła domu. Przez te dwa lata jak mam rurę zakopaną, wszystko ładnie mi się ułożyło i już nie powinno być żadnego większego problemu z układaniem kolejnych warstw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magicc 05.06.2010 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2010 daj nad ławą. ja mam rurę na głębokości - 20 cm i jakoś nie zamarzła, a tej zimy mrozów nie brakowało. Woda tam nie stoi. Oprócz tego ogrzewana jest z reaktora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts