Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Studnia głębinowa-kilka pytań

T i A

Recommended Posts

Witam,muszę zrobić studnię głębinową co jest dla mnie nowością.Mam kilka pytań do użytkowników takich studni.

-jakiej średnicy rura powinna być na potrzeby domku jednorodzinnego (4osoby),rozmawiałem z kilkoma wykonawcami i są różne wersje.

-jakich sprawdzonych firm osprzętu szukać(pompa i co tam jeszcze potrzebne)

-według jakich parametrów mam szukać sprzętu

Dodam,że woda jest na około 45-50m u sąsiada uliczkę dalej,wiec u mnie pewnie będzie podobnie.

Średnica rur przekłada się troszkę na wydajność studni - grubsza rura więcej wody, choć biorąc pod uwagę ilość wody jaką zużywa 4os rodzina to średnica nie ma znaczenia. Po drugie w rury fi zew 110mm niektóre pompy mieszczą się ledwo ledwo - bez stresu mieszczą się pompy 3" (tj grundfoss) ale te są drogie. Więc optymalną średnicą jest fi zew 125mm. Na temat pomp są różne opinie na pewno grundfoss caprari pedrollo ... Musisz odpowiedzieć sobie na pytanie czy chcesz kupić pompę z roczną gwarancją, która potencjalnie też może się zepsuć a kosztuje 3000pln czy pompę z dwuletnią gwarancją za 450zł. Pompę do studni dobiera studniarz więc zdaj się na jego opinie. Jeżeli woda będzie zażelaziona to pompa musi mieć większe ciśnienie. Ważną informacją będzie na pewno głębokość w studni do lustra wody. Ufff tak z grubsza.