T i A 02.06.2010 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2010 Witam,muszę zrobić studnię głębinową co jest dla mnie nowością.Mam kilka pytań do użytkowników takich studni.-jakiej średnicy rura powinna być na potrzeby domku jednorodzinnego (4osoby),rozmawiałem z kilkoma wykonawcami i są różne wersje.-jakich sprawdzonych firm osprzętu szukać(pompa i co tam jeszcze potrzebne)-według jakich parametrów mam szukać sprzętuDodam,że woda jest na około 45-50m u sąsiada uliczkę dalej,wiec u mnie pewnie będzie podobnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
urgot 07.06.2010 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2010 Średnica rur przekłada się troszkę na wydajność studni - grubsza rura więcej wody, choć biorąc pod uwagę ilość wody jaką zużywa 4os rodzina to średnica nie ma znaczenia. Po drugie w rury fi zew 110mm niektóre pompy mieszczą się ledwo ledwo - bez stresu mieszczą się pompy 3" (tj grundfoss) ale te są drogie. Więc optymalną średnicą jest fi zew 125mm. Na temat pomp są różne opinie na pewno grundfoss caprari pedrollo ... Musisz odpowiedzieć sobie na pytanie czy chcesz kupić pompę z roczną gwarancją, która potencjalnie też może się zepsuć a kosztuje 3000pln czy pompę z dwuletnią gwarancją za 450zł. Pompę do studni dobiera studniarz więc zdaj się na jego opinie. Jeżeli woda będzie zażelaziona to pompa musi mieć większe ciśnienie. Ważną informacją będzie na pewno głębokość w studni do lustra wody. Ufff tak z grubsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T i A 07.06.2010 16:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2010 Super dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts