Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Heitz AIR

hirek59

Recommended Posts

kbab

Fachowcem nie jestem, ale pompy basenowe są chyba optymalizowane dla innych warunków pracy.

Przykład:

WBR-9,5H-B1 moc znamionowa dla A24/W26

WBC-9,5H-B2/P moc znamionowa dla A7/W30

Basenowe na wyjściu mają też inne [wymagające większych przepływów] wymienniki.

Wymagany minimalny przepływ dla GZ:

WBR-9,5... to 2,7m3/h

WBC-9,5... to 1,63m3/h

Niektórzy mają problem z uzyskaniem właściwego przepływu już przy "zwykłych" PC [jeśli "przekombinowali" GZ].

Max. temp. na wyjściu:

WBR-9,5... to 40stopni

WBC-9,5... to 60stopni

Należy dodać, że praca przy parametrach granicznych nie jest zalecana. Operując parametrami PC należy zawsze pamiętać dla jakich warunków pracy zostały podane, inaczej można się nieżle wkopać.

Edytowane przez Zigobar

Ok, zwykle cena jest wypadkową części składowych urządzenia, zatem czy zamontowane części w obu typach uzasadniają różnicę w cenie?

W końcu zadzwoniłem do Hewalexu, pod nr wew 183 (specjaliści od pc) pracownik odpowiedział, że jedna jest powietrzna, a druga do basenu, ja mu na to, że obie są powietrzne, po chwili namysłu (coś tam pogrzebał w kompie) odpowiedział że tak jest, ale jeśli chodzi o szczegółowe informacje to przełączy mnie do specjalisty. Po kilku minutach muzyczki, potem zmiana melodii, kilka sygnałów i włączyła się poczta - zatem strata czasu i kasy - trochę info w Hewaleksie zawodzi, szkoda.

Edytowane przez kbab

kbab

Koszt podzespołów [znanych firm] do budowy PC g-w [z solidnymi, dużymi wymiennikami], zdolnej ogrzać przeciętny dom - to kilka tysięcy złotych. Oczywiście jest "drobny" problem - trzeba umieć ją zbudować. Możesz o tym poczytać na "Elektrodzie" w jednym z tematów. Tam grupa pasjonatów buduje PC własnoręcznie [niektórzy mają nielichą wiedzę].

A co do Hewalexa, to mają tam jednego doradcę od PC. Kiedyś też tam dzwoniłem i jak go w końcu zastałem, to uzyskałem od niego potrzebne informacje.

I jeszcze jedna uwaga - sprzedawane przez nich PC z serii WBC, o mocach poniżej 19,5kW nie mają sprężarek trójfazowych. A z rozruchem dużej sprężarki jednofazowej nie każda instalacja domowa sobie poradzi.

Proponuję na tym zakończyć lub przenieść się do odpowiedniego tematu.

Edytowane przez Zigobar

Panowie odbiegliście od tematu. Z tych postów nie otrzymałem żadnej wskazówki, ani opini na tamat pompy HEITZ AIR.

Antał

Może po prostu właściciel takowej jeszcze tu nie zajrzał. Ja mam podobną, ale innej firmy, o mocy 3,8kW i przepływie powietrza 800m3/h.

Jeśli nie chcesz wychładzać pomieszczeń to wlot i wylot powietrza musi być z zewnątrz, ewentualnie wlot ze strychu [jeśli tak Ci pasuje]. Ja mam z zewnątrz. Pamiętaj, że Twoja potrzebuje 450m3/h, przy długim doprowadzeniu daj większą średnicę rur, żeby nie zdławić przepływu. Co do hałasu to moja generuje 43dB i z piwnicy jej nie słychać, ale gdyby była w mieszkaniu za drzwiami, to raczej byłaby słyszalna. Twoja jest głośniejsza [przynajmnej tak piszą].

Niektórzy kombinują z doprowadzeniem do niej części powietrza z wentylacji. Ale opisywane efekty też są różne.

Edytowane przez Zigobar

Panowie odbiegliście od tematu. Z tych postów nie otrzymałem żadnej wskazówki, ani opini na tamat pompy HEITZ AIR.

hej. dobrze by było, abyś zrobił wlot z róznych miejsc.

garaż, stryszek - jak w twoim przypadku - , pralnia, kotłownia, ale tez wazne jest zeby wlot byl rowniez z dworu. połączyć wloty (sprowadzić do jednego kanału) i podpiąc do pompy.

wylot powietrza na zewnątrz i już.

NAJWAŻNIEJSZE JEST ŻEBYŚ NIE ZMIENIAŁ ŚREDNICY WLOTU I WYLOTU!! ABYŚ POMPY NIE DUSIŁ.

myśle ze pomogłem w razie czego pisz. jestem posiadaczem takowej pompy i cieszy sie u mnie duzym uznaniem.

specjalnie dla ciebie sie zalogowałem :)

pozdrawiam

Dzięki za fatygę i podpowiedż!! Myślę,że też będe z niej zadowolony. Mam możliwość zrobienia tak jak piszesz. Nawiasem pisząc też sie specalnie zalogowałem,żeby zadać pytania. Powietrzem z wylotu można niby latem chłodzić jakieś pomieszczenie. Zrobie wylot do nasłonecznionego pokoju z możliwością przekierowania na zewnątrz jesienią. Niestety efekty dopiero w przyszłym roku będę obserwował. Zimka sie zbliża brrrrr.....

• 2 weeks później...

Dawno tu nie zaglądałem, ale już nadrabiam zaległości :)

Moja pompa stoi sobie w kotłowni, która graniczy ścianą (wykonaną z pustaka ceramicznego maź 24cm) z salonem i wcale jej w salonie nie słychać.

Jeśli chodzi o wloty/wyloty to mam to zrobione w ten sposób że jeden jest w ścianie kotłownia/zewnętrze, drugi kotłownia/salon; gdyż przyświecała mi taka idea, że w lato czerpie powietrze z zewnątrz a wyrzut chłodnego powietrza jest do salonu, natomiast w okresie jesień i wiosna (kiedy już nie palę w piecu tylko przepalam w kominku) zmieniam miejscami rury spiro i pompa czerpie powietrze z salonu a chłodne wyrzuca na zewnątrz. I jest to całkiem fajne rozwiązanie.

Co do zużycia prądu - nie wypowiem się, gdyż tego nie sprawdzałem.

• 2 weeks później...
Mam dokładnie taką samą wizje jak kolega Artecki. Z poboru powietrza ze stryszka zrezygnowałem ponieważ nie mam podłogi i wełna jest odkryta. Wciągałaby mi pył na pewno i latem miałbym go w salonie..... Myśle ,że bede zadowolony z tego urządzenia.