Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do WM24L PLUSZCZ

Recommended Posts

• Odpowiedzi 50
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

czy macie już ekipę budowlana i ewentualne oszacowanie całkowitych kosztów kogoś, kto wybudował Pluszcza?

I czy przy okazji możemy się uśmiechnąć o namiary na ten serwis ofertowy:) Z góry serdeczne dzięki!

Pozdrawiamy słonecznie

Edytowane przez oxys

WITAM,

Ekipę budowlaną mamy z gór:) zobaczymy jak chłopaki się z piszą. Co do kosztów to niestety ale nie mamy takiej informacji, kiedyś chyba pytaliśmy o to użytkownika waldeson , który już wybudował Pluszcza, ale nie mogę znaleźć tego maila i nie pamiętam kwoty.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?124626-PLUSZCZ-domek-Waldas%C3%B3w-i-kota-Tupeta

a co do serwisu do korzystaliśmy http://www.oferteo.pl/

Pozdrawiam serdecznie

• 3 weeks później...

Witajcie,

widzę że tempo budowy odpowiednie i latem już będziecie grillować na działce przy postawionym domku:)

Ja miałem ambitny plan zrobić przed zimą może nawet tynki i wylewki, ale sami wiecie że terminy się sypią jeśli czeka się na PnB w Krzeszowicach;)

Myśleliście już nad jakimiś oknami do domku?

Witam odpowiadam jako mąż inwestorki ;)

My już grilujemy :) sami wybudowaliśmy gril, przetrwał zimę to i może przetrwa budowlańców hehe

Właśnie wyceniamy okna w znanych firmach i tych polecanych na białej liście, zobaczymy co będzie

Życzymy cierpliwości do Krzeszowic i pozdrawiamy :)

• 2 months później...

Oooo, znowu ktoś wybrał Pluszcza :)

To nasz fawory. Nie mamy jeszcze projektu w ręku, więc mam kilka pytań dodatkowych:

Jakie macie zmiany w projekcie? A w szczególności:

1. w projekcie garaż jest niżej od reszty domu?

2. co ze stropem nad garażem? u Waldasa na fotkach strop jest na tej samej wysokości.

3. wysokość ścianki kolankowej oryginalna?

I takie nieśmiałe pytanie na koniec... istnieje możliwość zobaczyć domek w realu? ;)

Witam,

poniżej odpowiedzi na interesujące kwestie:

ad.1 garaż jest na tej samej wysokościt, faktycznie niżej od części mieszkalnej jest dach garażu i chyba dobrze, bo tak byłby to jeden długi klocek :);

ad. 2 strop nad garażem jest na tej samej wysokości, co w części mieszkalnej,

ad.3 my podnosimy ściankę kolankową o 1 pustak

A budujemy się w kujawsko-pomorskim. Zapraszamy

Witam, Przepraszam za późną odpowiedź ale budowa trochę mnie pochłonęła i nie było czasu na forum :( wstyd ;)

Ad.1,2 - u nas w adaptacji i realizacji (dwie kompletnie różne rzeczy hehe) podłoga w garażu jest niżej o ok 40 cm i to samo jest na piętrze z pomieszczeniem nad garażem

Ad.3 my ścianki kolankowe "zaokrąliliśmy" do całości bloczka żeby uniknąć niepotrzebnego docinania, oczywiści w górę

Budujemy się w okolicach Krakowa. Zapraszamy :)

• 4 weeks później...

Witajcie

Trochę zainspirowały mnie Wasze relacje i zdjęcia z budowy - jak będę na etapie budowy to również postaram się takie relacje zamieszczać.

Mam pytanie do conq czy można obejrzeć Waszą budowę?

Moja sytuacja jest taka: Jestem na etapie wyboru projektu. Odpowiada mi układ funkcjonalny tego domku, ilość pomieszczeń i usytuowanie klatki schodowej od północy. Razem z żoną rozważamy zakup tego projektu w wersji wjazdu do garażu od zachodu, bo nasza działeczka ma drogę dojazdową od tej właśnie strony. Jest tylko jedna, ale dosyć dla nas istotna wada tego domu - projekt nie jest energooszczędny. Alternatywą dla "Pluszcza" jest energooszczędny projekt "Berlin III" z pracowni Lipińscy, jednak układ funkcjonalny niezbyt nam leży.

Mam jeszcze jedno pytanie o schody, mianowicie czy po wykonaniu są one wygodne jeśli chodzi o rozmiar stopni i ogólnie?.

Pozdrawiam serdecznie.

widzę pielgrzymki do Pluszcza ;)

My byliśmy wczoraj. Właściciele bardzo mili a domek przeuroczy! Na żywo nie dostarcza żadnych rozczarowań. Miło odbyć taką "podróż w przyszłość", do takiego samego domku, tak samo w lustrzanym odbiciu.

Galeriaart muszę wspomnieć że conq&MMS też zrobili u siebie wjazd do garażu od zachodu i podrasowali jego energooszczędność.

Witam,

Co do odwiedzin to poszło na PW

Co do energooszczędności to nam zdecydowanie na tym zależało

Bryła budynku i rozkład pomieszczeń przy odpowiednim usytuowaniu na działce względem południa jest jak najbardziej korzystna

Dodatkowo:

- zmieniliśmy materiał z silki (w projekcie) na ytong

- zwiększyliśmy grubość styropianu na ścianie z 12 do 15cm (pierwotnie był plan 20 ale to by zmieniło jednak bryłę domu a grafitowy jednak za drogi)

- zwiększyliśmy grubość styropianu na podłodze z 10 do 20cm

- zwiększyliśmy grubość wełny na poddaszu z 17 do 20+5cm

- założyliśmy okna z pakietem trzyszybowym U0,6

Jedynie nie realizujemy wentylacji z rekuperatorem tylko grawitacyjną ponieważ kilku speców przy tej kubaturze domu nam to odradzało

Co do lokalizacji to wjazd mamy ud wschodu i tamże garaż :)

Schody są jednak wąskie (czytaj jednoosobowe) no ale w zasadzie służą jedynie do komunikacji :)

Spokojnie :) są wygodne choć jak na razie betonowe

Pozdrawiam

bajcik - dzięki za odwiedziny, cieszę się że się podobał domek, powodzenia w realizacji :)

Macie na poddaszu ścianki murowane zamiast lekkich

1. Czy nie wynikły z tego dodatkowe problemy?

2. Strop był dodatkowo wzmacniany?

3. W projekcie ścianka pomiędzy sypialniami 13 i 14 nie wypada dokładnie nad ścianką pomiędzy gabinecikiem(5) a salonem (4). Jest jakieś 70cm przesunięcia. Jak jest u was?

Zdecydowaliśmy się na zmianę na ścianki murowane po przeanalizowaniu plusów i minusów po konsultacji z budowlańcami

1. to raczej uprościło, wykonanie instalacji, tynkowanie i tp.

2. u nas w strop poszło więcej stali ale nie z tego względu tylko z pazerności kierbuda heh. tak że celowo nie był wzmacniany

3. my ściankę między gabinetem a salonem przesuwaliśmy o 30cm powiększając salon ale nie muszą być "nad sobą" bo są działowe i nie przenoszą obciążeń

pozdrawiamy

• 1 month później...

Witam,

My zrezygnowaliśmy z okien dachowych na rzecz jednego dużego okna trójkątnego aczkolwiek uważam, że dwa okna dachowe to za mało i muszą być 4.

http://www.empikfoto.pl/albumy44/56861/1048482/previews/37547764_pa280175.jpg

http://www.empikfoto.pl/albumy44/56861/1048482/previews/37547999_okno.jpg

Dzięki za szybką odpowiedź i zdjęcia

A co do okien dachowych interesuje mnie jeszcze czy zamawialiście na http://www.oknadachowe.net/ bo na razie wychodzi mi tam najtaniej

I jeszcze jedno pytanko czym macie obłożone kominy? Zaczynamy walczyć z myślą ładniejsze czy tańsze. Pojawia się też pytanie od razu lepsze czy gorsze

ach te wybory

Pozdrawiam