ewadora 26.02.2011 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2011 serio na priv porozmawialismy i jestem za Tym jaką mi przedstawiła - żadna ironia ANse a to jakiś straszliwy patent ,ze nie możesz nam go teraz ujawnić? Poza tym piszesz o tym jakby to był jakiś standard w prawidłowym montowaniu płyt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANSE72 26.02.2011 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2011 Aneta- dzięki. Właśnie dziś wspominałam ten wynalazek. Moi rodzice kiedyś specjalnie to to sprowadzili - wtedy jeszcze z ZSRR . Ja niestety gotuje zwykle duże ilości mleka - spora rodzinka, chłopaki lubią pic mleko i kupuje od znajomego rolnika 4-5 litrów na raz. Coby nie zepsuło się trzeba za każdym razem po przyniesieniu zagotować. Nie wiem czy znajdę tak duży podwójny garnek ,a nawet jeśli to gotowanie tym sposobem zajmie chyba ogromną ilość czasu. Obecnie opracowałam sobie standard- a mam zwykłą kuchenkę gazową - 18 minut na timerze - spoko- a potem już siedzę i pilnuję.Ale niestety zdarzy się że coś mnie nagle oderwie i nie wrócę na czas . Dlatego drążę temat. Jak taka ilość wykipi - to przynajmniej pół litra mam na kuchence . Dziwi mnie ,że nie wymyślono do tej pory płyty indukcyjnej zrobionej na wzór starych gazowych - takich zagłębionych do środka.Pewnie kłopot ze zrobieniem takiej formy ze szkła. A może zrobiono a ja nie znalazłam? pomyślę coś nad tym co piszesz , ale tak na pierwszy atak czujnik z termometrem - daj mi czas to odpisze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANSE72 26.02.2011 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2011 ANse a to jakiś straszliwy patent ,ze nie możesz nam go teraz ujawnić? Poza tym piszesz o tym jakby to był jakiś standard w prawidłowym montowaniu płyt nie pisze ze to jest standard lecz , sposob na inne umieszczenie płyty mas zna priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrufka 26.02.2011 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2011 A ja już obtłukłam i uśrupałam w co najmniej 3 miejscach, nawet nie wiem kiedy, co i jak. Płyta Electrolux. Trzeba wziąć pod uwagę że do płyty indukcyjnej (nie mylić ze zwykłą elektryczną) są bardzo ciężkie garnki. Płytę mam naprawioną jakąś żywicą, działa bez zastrzeżeń ale z bliska wygląda kiepsko. Duża szkoda. Niemniej zgadzam się, że modele bez ramek są raczej ładniejsze. Doczyszczam natomiast bez problemu, specjalnym środkiem do płyt ceramicznych bodajże Beckmann. Powierzchnia wygląda jak nowa (eksploatowana intensywnie od ponad 3 lat). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witu102 26.02.2011 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2011 ja użytkuje płytę ceramiczną z ramką..wnioski są takie, że po pierwsze ramka jako osobny element po pewnym czasie lubi odstawać od blatu, a dodatkowo jako znakomity przewodnik ciepła po intensywnym gotowaniu staje się gorąca na całym obwodzie...następną kupuje bez ramki zdecydowanie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati25 27.02.2011 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 bez! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sziva 27.02.2011 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 My mamy płytę bez ramki i przez 1,5 roku nic się nie obtłukło. Płyta ma fazowanie po obwodzie (Teka IR641). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ola_gda 27.02.2011 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 Trzeba wziąć pod uwagę że do płyty indukcyjnej (nie mylić ze zwykłą elektryczną) są bardzo ciężkie garnki. A to nieprawda, zależy jakie kupisz garnki. My mamy z Ikei, nie są cięższe niż garnki do innych typów płyt a nawet są lżejsze niż garnki do kuchenek gazowych, te takie emaliowane. Płytę mamy Electroluxa, bez ramki. Nie mam żadnych zastrzeżeń. Poprzednio użytkowałam płytę z ramką, ale ta ramka taka niewielka, że jeśli coś więcej niż kilka kropli się wylało to i tak wychodziło na blat. Na indukcji dużo szybciej zagotujesz mleko niż na gazie, więc może wystarczy, że będziesz przez ten czas stała w pobliżu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewadora 27.02.2011 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 Na indukcji dużo szybciej zagotujesz mleko niż na gazie, więc może wystarczy, że będziesz przez ten czas stała w pobliżu Właśnie sobie czytałam o płytach indukcyjnych i to mnie trochę pociesza- większa szybkość gotowania niż na gazie - i jeszcze coś. Znalazłam kuchenkę ,która ma funkcje wyłączenia przy wykipieniu potrawy np. Mastercook IDE64ZS. Pewnie ją kupię. Jak mleko zacznie kipieć - to ona się wyłączy i mleko przestanie kipieć ,więc wylać powinno się niedużo. A może nie ? bo z drugiej strony garnki do indukcji mają grube dno wiec akumulują ciepło i pomimo wyłączenia kuchenki mleko może nadal kipieć :? Pomimo wszystko przekonaliście mnie- płyta będzie bez ramki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikaa13 27.02.2011 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 Można jeszcze nie gotować mleka i wtedy nie będzie problemu z jego kipieniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANSE72 27.02.2011 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 Właśnie sobie czytałam o płytach indukcyjnych i to mnie trochę pociesza- większa szybkość gotowania niż na gazie - i jeszcze coś. Znalazłam kuchenkę ,która ma funkcje wyłączenia przy wykipieniu potrawy np. Mastercook IDE64ZS. Pewnie ją kupię. Jak mleko zacznie kipieć - to ona się wyłączy i mleko przestanie kipieć ,więc wylać powinno się niedużo. A może nie ? bo z drugiej strony garnki do indukcji mają grube dno wiec akumulują ciepło i pomimo wyłączenia kuchenki mleko może nadal kipieć :? Pomimo wszystko przekonaliście mnie- płyta będzie bez ramki jak już wcześniej napisałem daj mi trochę czasu a coś wymyśle na to mleko , n pierwszą falę to jak napisałem czujnik termostat i sygnalizotor dzwiękowy można by było to wykonać w najprościej , w sposób rurka z kaski zawieszana na garnku jak grzałka , kwaska aby kontakt ż żywnością był ,,, wykonczony przewodem hermetykiem czyjnik http://sklep.avt.pl/p/pl/47147/termostat+elektroniczny+-+zestaw+do+samodzielnego+montazu.html może być cyfrowy , lub analogowy większa mozliwośc temperatury następnie to podłączone do sterowania kuchenki lub oddzielnie . jako sygnalizator moze być wykończone ładną zabudową , ustawienie termostatu pomniejszona o kilka stopni przed wrzeniem wody która znajduje się w mleku , . co bedzie nam sygnalizować . . Toporna sprawa ale może ktoś to w taki sposób wymyśli w produkcji lub uprości samym wykonaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewadora 28.02.2011 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 Można jeszcze nie gotować mleka i wtedy nie będzie problemu z jego kipieniem Nie da się - tak jak powiedziałam wszystkie moje dzieciaki przepadają za mlekiem . Ja zresztą też. Dzisiejszy przykład? Zachciało mi się mleka, a że surowe to trzeba przegotować . Aby było szybciej nalałam troszkę i gaz na full. Postoje ze 3-4 minutki i będzie - pomyślałam. W tym momencie krzyk z ostatniego pokoju.Pędzę , a tam jedna z córeczek popchnęła drugą, guz na głowie i trzeba pocieszać. Efekt- oczywiście całe mleko wylądowało na kuchence Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewadora 28.02.2011 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 jak już wcześniej napisałem daj mi trochę czasu a coś wymyśle na to mleko ,.......... Dobrze kombinujesz . Coś czytałam,że czujniki temperatury potraw to niektóre piekarniki mają .Może kiedyś i do płyt indukcyjnych dodadzą takie cudo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneta s 28.02.2011 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 Ewadora fajnie, ze Masz takie swojskie mleczko ale faktycznie takiego mega garnka z podwojnym dnem to nie znajdziesz:no:. Ja mysle ze i kuchenki z zaglebieniem jak gazowka nie bedzie bo to przeciez jest najwieksza ich zaleta, ze sa zupelnie plaskie:yes: No coz pozostaje Ci pilnowanie mleka, moze powinnas go zagotowywac hurtowo wieczorem jak Dzieciaczki w lozkach:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ilona Agata 28.02.2011 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 No coz pozostaje Ci pilnowanie mleka, moze powinnas go zagotowywac hurtowo wieczorem jak Dzieciaczki w lozkach:D Zgadzam się . Nie pozostaje nic innego, jak stać nad garnkiem i obserwować. Myślę, że z czasem "nauczysz" się swojej indukcji, bo działa troszkę inaczej niż zwykłe płytki. Po pierwsze szybciej się zagotowuje (więc na pewno nie będziesz na to tracić tyle czasu, ile dotychczas), po drugie można zgadnąć, że zaraz zacznie "wrzeć", bo u mnie co prawda mało czasu potrzeba, żeby pojawiły się pierwsze bąbelki (takie delikatne pyrkanie), ale do ostatecznego zagotowania trzeba trochę odczekać. Po trzecie (to już dotyczy gotowania innych potraw) indukcję można bardzo szybko "uspokoić" - dlatego najlepiej pomału zmniejszać moc, bo jak z 9 przejdzie się na 5, to płytka się praktycznie wyłącza, a potrawa wewnątrz garnka "uspokaja" (dlatego trzeba stopniowo z 9 na 7, potem 5, itp.). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika_Gdynia 28.02.2011 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 ja ja mam pytanie czy macie silikon między brzegiem płyty a blatem . Ja mam płytę bez ramki i nie mam silikonu . Denerwuje mnie ze tam łatwo gromadzą się drobne śmieci np okruszki, które trudno usunąc. Wczesniej miałam płytę z ramką i tego problemu nie było. Zastanawiam sie czy można by zasilikonowac płytę bezbarwnym silikonem. Robi sie tak ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikaa13 28.02.2011 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 ja ja mam pytanie czy macie silikon między brzegiem płyty a blatem . Ja mam płytę bez ramki i nie mam silikonu . Denerwuje mnie ze tam łatwo gromadzą się drobne śmieci np okruszki, które trudno usunąc. Wczesniej miałam płytę z ramką i tego problemu nie było. Zastanawiam sie czy można by zasilikonowac płytę bezbarwnym silikonem. Robi sie tak ??? Wierz mi, przy silikonie będzie brudziło się jeszcze bardziej, wszak silikon lepki jest! Oczywiście ja nie mam silikonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ola_gda 28.02.2011 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 Znalazłam kuchenkę ,która ma funkcje wyłączenia przy wykipieniu potrawy np. Kiedyś miałam mega - wykip jeszcze wtedy uczyłam się indukcji i bardzo dużo wody mi wykipiało, wtedy też płyta mi się wyłączyła. Ale to naprawdę dużo musi się na płytę wylać, żeby się wyłączyła. Przynajmniej tak jest u nas w Electroluxie. Silikon lepki? Mamy dookoła zlewu i między blatem a ścianą i nic się nie klei nie brudzi się też. Ale dookoła płyty nie widzieliśmy potrzeby, jak na razie nic się nie brudzi i nie osadza. "Brudne" sprawy robimy na blacie obok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikaa13 28.02.2011 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 A moja Teka wyłącza się nawet jak przetrze się włączniki mokrą szmatką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewadora 28.02.2011 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 A moja Teka wyłącza się nawet jak przetrze się włączniki mokrą szmatką. Właśnie to chyba zależy od modelu. Bo ten o którym pisałam , to ktoś nawet w opiniach o nim zaliczył jako duży minus ,ze się wyłącza za często - przy zalaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.