monikaa13 28.02.2011 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 Właśnie to chyba zależy od modelu. Bo ten o którym pisałam , to ktoś nawet w opiniach o nim zaliczył jako duży minus ,ze się wyłącza za często - przy zalaniu No właśnie. Nie jest to jakiś wielki minus ale nieraz denerwuje. Włącza się jakis błąd i koniec, trzeba przetrzeć suchą i chwilę odczekać. Mi to aż tak nie przeszkadza, mało gotuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANSE72 28.02.2011 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 No właśnie. Nie jest to jakiś wielki minus ale nieraz denerwuje. Włącza się jakis błąd i koniec, trzeba przetrzeć suchą i chwilę odczekać. Mi to aż tak nie przeszkadza, mało gotuję podaj mi symbol tej Teki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikaa13 01.03.2011 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 podaj mi symbol tej Teki Teka Basic Slider 60 i4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewadora 05.03.2011 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 Rozmawiałam dziś z koleżanką .Ma Whirlpoola od pół roku - i niestety obtłuczony już brzeg płyty - czyli znowu zmieniam front- jednak będzie z ramką. Może ktoś zna producenta ,który te ramki robi dobrze - montuje bezszczelinowo z płytą- aby brud tam nie nawłaził? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANSE72 05.03.2011 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 Rozmawiałam dziś z koleżanką .Ma Whirlpoola od pół roku - i niestety obtłuczony już brzeg płyty - czyli znowu zmieniam front- jednak będzie z ramką. Może ktoś zna producenta ,który te ramki robi dobrze - montuje bezszczelinowo z płytą- aby brud tam nie nawłaził? EWADORA NIE ROZUMIEM tego ze chcesz płytę z ramką od producenta , który te ramki robi dobrze i montuje bez szczelinowo ? Raczej ? ramki które sa osadzane na płytach ceramicznych maja zaoblenie ze względu na profilowanie materiału , Jeżeli chcesz to mieć wykonane , aby nie powstawał miedzy płytą a blatem brud - wykonaj to jak opisałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikaa13 05.03.2011 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 Rozmawiałam dziś z koleżanką .Ma Whirlpoola od pół roku - i niestety obtłuczony już brzeg płyty - czyli znowu zmieniam front- jednak będzie z ramką. Może ktoś zna producenta ,który te ramki robi dobrze - montuje bezszczelinowo z płytą- aby brud tam nie nawłaził? Źle rozumujesz i podejmujesz złą decyzję ale i to twój domi zrobisz jak będziesz chciała. Tak jak pisałam mieliśmy 3,5 roku płyte bez ramki. Wcześniej tą płytę mieli właściciele mieszkania, które kupiliśmy (nie wiem jak długo). Nic się z tą płytą nie działo!!! Teraz mamy oczywiście też bez ramki, innej opcji nie braliśmy w ogóle pod uwagę. Użytkujemy pół roku i nie mam pojęcia jak można by ją uszkodzić???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANSE72 05.03.2011 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 Teka Basic Slider 60 i4 MONIKA przeczytaj instrukcję sprzętu , znajdziesz tam wskazujący błąd o czym pisałaś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewadora 05.03.2011 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 To już naprawdę sama nie wiem. A może po prostu twoją płytę obsługiwali tylko dorośli - i ostrożnie się z nią obchodzili? Ja mam 4 dzieci z czego 2 próbuje samodzielnie kucharzyć.Koleżanka mówi że też nie wie jak to się stało.Pewnie dzieciak - ale teraz się nie przyzna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANSE72 05.03.2011 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 To już naprawdę sama nie wiem. A może po prostu twoją płytę obsługiwali tylko dorośli - i ostrożnie się z nią obchodzili? Ja mam 4 dzieci z czego 2 próbuje samodzielnie kucharzyć.Koleżanka mówi że też nie wie jak to się stało.Pewnie dzieciak - ale teraz się nie przyzna a czy napewno ma indukcję??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikaa13 05.03.2011 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 To już naprawdę sama nie wiem. A może po prostu twoją płytę obsługiwali tylko dorośli - i ostrożnie się z nią obchodzili? Ja mam 4 dzieci z czego 2 próbuje samodzielnie kucharzyć.Koleżanka mówi że też nie wie jak to się stało.Pewnie dzieciak - ale teraz się nie przyzna No u mnie płytę obsługują dorośli Dziecko ma dopiero 4 lata ale i tak zaryzykowałabym. Według mnie duże znaczenie ma szkło z jakiego wykonana jest płyta. W starym mieliśmy Amicę z szybą jakiejś niemieckiej firmy - była świetna. Teraz mamy Tekę z szybą innej firmy i według mnie jest gorsza (chodzi akurat o czyszczenie - nie stłuczenie ) AHA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ja tak piszę i piszę, a nie dopisałam, że w starym mieszkaniu mieliśmy elektryczną, a teraz mamy indukcyjną ale nie wiem czy to jakieś znaczenie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANSE72 05.03.2011 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 No u mnie płytę obsługują dorośli Dziecko ma dopiero 4 lata ale i tak zaryzykowałabym. Według mnie duże znaczenie ma szkło z jakiego wykonana jest płyta. W starym mieliśmy Amicę z szybą jakiejś niemieckiej firmy - była świetna. Teraz mamy Tekę z szybą innej firmy i według mnie jest gorsza (chodzi akurat o czyszczenie - nie stłuczenie ) AHA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ja tak piszę i piszę, a nie dopisałam, że w starym mieszkaniu mieliśmy elektryczną, a teraz mamy indukcyjną ale nie wiem czy to jakieś znaczenie ma. ma znaczenie Płyty indukcyjne sa mniej narażone na różnorodne uszkodzenia jest inną grupa szkła stosowana , A CZY SA TANSZE W UŻYTKOWANIU TO NIE. przeliczając koszty wszystkiego , nie kalkuluje się płyty indukcyjne j JEŻELI chodzi o koszty . Natomiast jeżeli chodzi o jakośc w gotowaniu jak UTRZYMANIE W CZYSTOŚCI i mniejsze ryzyko uszkdzeń to spewnościa TAK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewadora 05.03.2011 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 a czy napewno ma indukcję??? na sto procent Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ilona Agata 05.03.2011 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 ma znaczenie Płyty indukcyjne sa mniej narażone na różnorodne uszkodzenia jest inną grupa szkła stosowana , A CZY SA TANSZE W UŻYTKOWANIU TO NIE. przeliczając koszty wszystkiego , nie kalkuluje się płyty indukcyjne j JEŻELI chodzi o koszty . Natomiast jeżeli chodzi o jakośc w gotowaniu jak UTRZYMANIE W CZYSTOŚCI i mniejsze ryzyko uszkdzeń to spewnościa TAK To dziwne, bo ja wszędzie czytam, że czas gotowania na płycie indukcyjnej skraca się o 30%, poza tym płyta nagrzewa się tylko w miejscu garnka i automatycznie wyłącza zaraz po jego zdjęciu, więc już samo to wydaje się generować oszczędności. ANSE72, czy mógłbyś podać źródło swoich informacji, bo chętnie o tym poczytam? Natomiast jeżeli chodzi o utrzymanie czystości, jest wręcz odwrotnie. W starym mieszkaniu miałam zwykłą płytkę elektryczną i tak jak stwierdziła Monika - szyba była grubsza i jakby lepsza. Łatwiej się ją również czyściło. Przez szybę na płytce indukcyjnej widzę cały mechanizm, który znajduje się pod spodem, jest więc naprawdę cienka - płyta firmy Siemens. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikaa13 05.03.2011 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 A to mnie zdziwiłaś. Ja nic takiego nie widzę, tzn. żadnych mechanizmów, szyba nie przepuszcza ale według mnie jest gorszej jakości niż ta w elektrycznej. Moim zdaniem też łatwiej się ją czyściło niż tą indukcyjną. Mówimy oczywiście o zwykłym przecieraniu szmatką, nie o czyszczeniu płyty mocno zabrudzonej z zaschniętym mlekiem bo tu akurat indukcja nie ma sobie równych - fakt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANSE72 05.03.2011 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 Ilona nie będę pisał z jakiego źródła , lecz czytaj o czym pisałem cytat :: A CZY SA TANSZE W UŻYTKOWANIU TO NIE. przeliczając koszty wszystkiego , nie kalkuluje się płyty indukcyjne j JEŻELI chodzi o koszty -- widzisz Ilona przeliczając koszty samej płyty , jak i dodatków jakie stanowią < Garnki >. w stosunku do zuzycia kosztów energii , czas pichcenia w stosunku do płyt ceramicznych jest szybszy , poniewaz jest to inne rozwiązanie samego pola grzewczego , ni9e będe pisał jak i co , Poniewaz w Tym [poście nic to nie da . A WARTO SIĘ ZAGŁĘBIC W TEMAT . to ze widzisz pole grzewcze w swojej płycie - jest spowodowane inowacją jakimi sa płyty indukcyjne ,a odpornośc na uszkodzenie , uszkodzenie pod wpływem uderzeń jak i ciężaru wiąze się z inna grupą szkła < ceramiki> Tłumacząc temat czyszczenia płyty indukcyjnej w stosunku do ceramicznej z spiralnym polem grzewczym jest prosta ,, płyty indukcyjne po wykipieniu potraw , nie przywieraja , jak w płytach ceramicznych spiralnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikaa13 05.03.2011 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 Tłumacząc temat czyszczenia płyty indukcyjnej w stosunku do ceramicznej z spiralnym polem grzewczym jest prosta ,, płyty indukcyjne po wykipieniu potraw , nie przywieraja , jak w płytach ceramicznych spiralnych Nie przywierają to oczywiście plus i to duży. Jednak nie wiem czemu jak wytarłam płytę Amica elektryczną mokrą czy wilgotną ścierką to lśniła. Jak wytrę Tekę indukcyjną to zostają mazy i muszę naprawdę się na trudzić, żeby to usunąć i by lśniło jak tamta. Nie mam pojęcia dlaczego tak jest. Moim zdaniem to wina gorszej szyby ale nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ilona Agata 05.03.2011 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 Zależy jak długo będziesz płytę użytkować - jeśli wiele lat, to sądzę, że koszt się zwróci. Indukcje nie są już takie drogie jak jeszcze chociażby rok temu - spokojnie można coś znaleźć za ok. 1 500 zł. Jeżeli natomiast chodzi o koszt garnków, to te na indukcję nie są znowu takie dużo droższe. Poza tym ja użytkuję garnki zakupione wiele lat temu, bo już wtedy były do indukcji przystosowane i mam wrażenie, że niedługo innych nie będzie na rynku. Dlatego chciałam poznać źródło, dokładne obliczenia (czy były robione rok/dwa lata temu, gdy płyta była droższa x2, więc oczywiście dłużej zwracałby się jej koszt), jakie garnki były brane pod uwagę (teraz garnki na indukcję można kupić nawet w Ikea), itp. Jeżeli chodzi o czyszczenie, to zdecydowanie gorzej się czyści właśnie na sucho - zostają mazy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANSE72 05.03.2011 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 w przeliczeniu 40 letnim koszty się zwrócą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ilona Agata 05.03.2011 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 w przeliczeniu 40 letnim koszty się zwrócą Źródło ANSE, bo naprawdę mnie to interesuje, lub jeśli obliczenia są Twoje - mógłbyś je pokrótce przedstawić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ilona Agata 05.03.2011 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 Tak męczę, bo ja znalazłam tylko cytaty w stylu: "Indukcyjne płyty grzewcze są coraz tańsze i weszliśmy w okres, kiedy ich kupno stało naprawdę opłacalne. Choć ich ceny zaczynają się w granicach 2500 złotych, to koszt w porównaniu z płytą ceramiczną czy gazową zwróci się bardzo szybko." - http://plyta-indukcyjna.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.