Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

płyta indukcyjna z ramką czy bez?

paryska

Recommended Posts

• Odpowiedzi 76
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tak męczę, bo ja znalazłam tylko cytaty w stylu:

"Indukcyjne płyty grzewcze są coraz tańsze i weszliśmy w okres, kiedy ich kupno stało naprawdę opłacalne. Choć ich ceny zaczynają się w granicach 2500 złotych, to koszt w porównaniu z płytą ceramiczną czy gazową zwróci się bardzo szybko." - http://plyta-indukcyjna.pl/

Jakie 2500 zł? Artykuł chyba dość stary.

Szukałam, nie mogę znaleźć, dlatego poprosiłam o źródło, bo ja znajduję opinie wręcz odwrotne od Twoich.

najwidoczniej , nie wiem co piszę . Ale wystarczy przeliczyć koszt zużycia prądu w kWh w stosunku do ilości użytkowania i porównać koszty

i podkręslę ze równeiż jest to brana firma siemens

Edytowane przez ANSE72

• 5 months później...
ramka jest bezcenna, ja zniszczylem jedna plyte bez ramki - uderzylem przypadkowo z kant szyby i pekla, kupilem druga pyte bez ramki (bo z ramka byly za drogie) i kupilem dodatkowo ramke. Teraz nie ma szans uszkodzic. To nie prawda ze pod ranka gromadzi sie brud. Wystarczy zamontowac na silikonie bezbarwnym - silikon wlasciwie polozony jest niewidoczny i nie pozwala by woda czy brud dostaly sie pomiedzy plyte - ramke - blat. Ramke kupilem naprawde tanio - maja na kazdy wymiar, napisz na pywatny - dam namiar gdzie kupilem.

• 4 weeks później...

No własnie- WYKIPI. Mieszkam 3 MIESIĄCE I JUZ KLIKA X musiałam robić GENERALNE SPRZĄTANIE SZUFLAD POD PŁYTĄ BO MLEKO WCIEKA POD KAŻDA SZCZELINĘ- A W SZUFLADACH MAM DO TEGO MATY ANTYPOŚLIZGOWE - I TAM TEZ JEST PEŁNO MLEKA PO TAKIM INCYDENCIE. Nie MÓWIĄC O MLEKU POD LISTWĄ MASKUJĄCĄ nóżki SZAFKI - ZDEJMOWANIE TYCH LISTEW I PONOWNY MONTAŻ JEST STRASZNIE UPIERDLIWE :(.

Sorki za przypadkowego Caps locka.

A mi tam co chwilę coś kipi, bo nigdy nie mam czasu i włączam na full, żeby szybciej było :) Nigdy nie zdarzyło się, żeby przeciekło do szuflady!

Jak wykipi to poprostu wycieram i już.

A co do brzegów płyty i ew. ich stłuczenia to jak ktoś się tego boi to niech kupi sobie płytę z szybą szlifowaną - mieliśmy taką w poprzednim mieszkaniu. Nie ma możliwości jej uszkodzenia gdyż nic nie wystaje ponad blat.

u mnie kipi regularnie, taki już mój los:) ale do szuflady nie przecieka, nie mam wokół silikonu tylko taką piankową podklejkę bo płyta na kamieniu czasmi chrzęściła. ale mam pytanie trochę z innej beczki. podobno pod płytą w szufladach nie powinno się trzymać sztućców. wiecie coś o tym?

misiakulka ja mam sztućce częściowo pod płytą i chyba nic się z nimi nie dzieje, od roku. A powinnam się martwić? Innego wyjścia nie mam. Dajcie znać, jeśli to faktycznie niedobrze.

Przy okazji mam jeszcze jedno pytanie - czy płytę, tą bez ramki, przyklejoną i zabezpieczoną silikonem bezbarwnym można odkleić i - nie wiem - zamocować inaczej, z możliwością czyszczenia tej przestrzeni między płytą a blatem? U nas być może nie jest to dobrze zrobione, bo jasne okruszki bardzo widać w miejscu, gdzie jest silikon, a blat i płyta są czarne. Boję się, że podczas wypychania ich stamtąd część okruszków i brudu wciskam w sam silikon. Nie mówiąc już o tym jak to czyszczenie jest upierdliwe:)

• 3 weeks później...
Ja mam płytę cała w ramie i jestem bardzo zadowolona w niczym mi to nie przeszkadza nawet uważam to za ozdobę ! super są pełne pola grzania wiec nie martwię się jakiej wielkości mam garnek .http://www.magicsale24.de/pics/aeg/78001k-mn/aeg_78001k-mn_2.jpg