Jeje 05.02.2004 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2004 Dzień Dobry. Proszę o pilną pomoc i opinię. Czy Waszym zdaniem 31 tyś zł za robociznę za stan surowy otwarty; powierzchnia użytkowa 140 m, fundamenty wylewane, podłoga do wylewki, izolacje, ściana dwuwarstwowa, prosta konstrukcja więźby, dach dwuspadowy, deskowanie i nakrycie papą, kominy dwa, schody wewn. i zewnętrzne - typowy stan surowy prostego konstrukcyjnie budynku (w tym 4.6 k za dach). Ekipa o bardzo dobrej renomie, sprawdzałem u wielu źródeł, praktycznie wszyscy korzystający b. zadowoleni, miejscowy inspektor nadzoru (rzeczoznawca) polecał "w ciemno", sprawdzona wizualnie w trakcie budowy (na zaproszenie "właściciela ekipy"), ekipa jest miejscowa z miejscogdzie chcę budować, jest "rozrywana" i na moje miejsce czeka już inny inwestor - sprawdziłem, faktycznie. Decyzję muszę podjąć dzisiaj, please, co o tej cenie myślicie? Wasz - Jeje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ddkdarek 05.02.2004 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2004 Myślę, że nie powinieneś się za bardzo zastanawiać, jeżeli jak piszesz ekipa jest sprawdzona i robota jest dobrze wykonywana.Nie będę pisał ile ja dałem - ale duuużo więcej (większy domek).Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojto 05.02.2004 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2004 Sprawdzenie jest proste. Twoją chałpkę 5 ludzi powinna wybudować w ok 3 miesiące. czyli na jednego wypada ok 2 kzł /miesiąc . Jeśli są dobrzy to myślę że cena jest ok. Jakoś nie wierzę , ze pracownik na budowie który marnie zarabia będzie dobrze i wydajnie pracował. P.S. Tego tysiąca to dodali chyba na stargowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gość forum 05.02.2004 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2004 Budowlańcy zza wschodniej granicy zbudowaliby ten dom za 20 tyś.zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojto 05.02.2004 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2004 Dobra więc zadam pytanie:Kto zna bardzo dobrą i tanią ekipę zza wschodniej granicy?Mieszkam w Małopolsce.Zaczynam budowę z wiosną. Przypuszczam że nikt nie da polecenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jeje 05.02.2004 14:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2004 dzięki, dzięki, dzięki - aha jeszcze dochodzi duuuuży balkon, taki że właściciel ekipy zaczął rozmowę "z tym balkonem to będzie razem kosztowało...". Na jasny grom mi ten balkon, żona go potrzebuje bo "jest to jedyna rzecz która go (dom) upiększa". Jeżeli ekipa ze wschodu wziełaby 20 tys. zł to ja się nie będę chyba długo zastanawiał, pozdrawiam Jeje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renia 05.02.2004 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2004 Jak weźmiesz ekipę za 20.000 to na poprawki po nich wydasz 10.000 i dodatkowo zjesz masę nerwów. Jeśli ta ekipa jest polecana w ciemno, to ją bierz. Spisz tylko dobrą umowę, gdzie będą zastrzeżone terminy, dokładny wykaz robót do wykonania, kary umowne itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aśka S 05.02.2004 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2004 Bierz i to już! Właśnie dostaje wyceny od różnych firm i za podobny domek chcą ok. 50 tys! Jedyna niższa oferta ( 27 tys. )była od firmy typu " ja i śwagier" i to bez koparki i zagęszczania podłóg na gruncie. Ja chyba jakoś żle szukam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinF 05.02.2004 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2004 Często "tanio znaczy drogo" to się sprawdza. Nasza ekipa za stan surowy otwarty( z dachem) 28K dom 130 m2. A ludzie z okolicznej wioski (nie firma) chcieli 23K.Wniosek taki: lepiej dać nieco więcej, ale nie poprawiać za duuuużo więcej.Amen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 05.02.2004 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2004 Jeje, jeżeli ekipa jest "sprawdzona", to cena nie jest duża. Myślę, że ten 1 tys. z 31 tys. zł jest do urwania przez Ciebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 05.02.2004 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2004 proponuje tutaj tez sobie poczytac http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=7339pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszek T. 05.02.2004 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2004 Ja zacząłem w sierpniu. (Szczecin)ekipa jest jeszcze na placu budowy. Umowe spisałem na kwotę 13.000 zł na stan surowy otwarty + schody, scianki działowe. Myslałem ze się przyfarciło. Do dzisiaj dorzuciłem kolejne 3.000 zł, żeby chcieli mi to skończyć. Szok.Olewają robotę,ale już widać koniec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyszt17 05.02.2004 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2004 Cena ekipy zależy od rejonu kraju w którym budujemy. U mnie najdroższa ekipa z jaką rozmawiałem chciała coś ok 15000zł za stan surowy (bez dachu). Dach wyszedł drogo (dachówka) - robocizna 8000zł.Dom 115m2 pow. uż. też prosta bryła, dach z naczółkami.Ja robiłem systemem gospodarczym - miejscowy murarz, miejscowy pomocnik, plus bardzo duży wkład własny i wtedy z dachem zapłaciłem ok. 15000zł za wszystko.Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 05.02.2004 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2004 ja niestety jeszcze nie zbudoawlem domu ale w tym roku zaczynam i na razie zebralem takie kwoty: samodzeilny murarz sciana 3w z BK jakies 3,5 tys za kondygnacje, natomiast jest ekipa ktora robila u mijej znajomej i jej dom ok 130 m2 zrobili za 16.000 ale musiala poprawiac po nich dachowke co kosztowalo kolejna 3 tys. jak na razi enadal szukam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszek T. 05.02.2004 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2004 faktycznie cena zależy od regionu i pory roku.ja zacząłem w sierpniu i gdy chciałem zmienić ekipę to nie było już w pażdzierniku kogo wziąć. Wszyscy na siłe kończyli, a ci co byli wolni to wykorzystali to i się cenili. Musiałem zostać z paprakami i ich pilnować, kupa nerwów i pracy własnej. kończą mi dach,tzn.została obróbka komina, kalenica i rynna. Ale nie wiem czy ich nie pogonie i sam tego nie skończę. tylko z obróką komina miałbym proble. A może ktoś zna strone gdzie o tym można poczytać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 06.02.2004 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2004 Witam, 1 tyś. z 31 tyś wziął się z obliczeń właściciela ekipy - wyliczył odzielnie roboty ziemne, fundament, ścianki parteru poddasza itp i tak mu wyszło. Właśnie przygotowuję umowę i mam nadzieję że w tym tygodniu podpiszę. Ekipa jest z okolic W-wy. Wygląda wszystko profesjonalnie - mają dobre narzędzia. Na uwagi na temat jakosci odpowiada "Panie, przyjedź Pan sobie na budowę i zobacz" i rzeczywiście patrzyłem. Roboty ma tyle ze zasuwa też teraz (jakis klient po prostu wcisnął mu zimowy termin, rozmawiałem z nim, na pytanie czy drogo płaci i czy warto brać tę ekipę odpowiedział że on się w ogóle nie targował i wyraził duże zdziwienie że ma jeszcze terminy na 2004- pewnie stad ta robota zimą "brak terminu w 2004 r.).O ile prawdą jest że drogo nie znaczy dobrze, to jednak ja nawet za darmo nie wziąłbym ekipy ze wschodu, ekipy typu ja i śfagier, czy nawet tzw górali - dzisiaj są jutro ich nie ma. Wszystko moim zdanienm zależy od jakości roboty już wykonanej. Jak na pytanie o doswiadczenie majster odpowiada "O Panie ja to i kościoły budowałem i za granicą itp i bez żadnych konkretów do uzyskania (z mojego doświadczenia) to mozna sobie goscia darować. Lepiej zapłacić wiecej i mieć nadzieję, ze błędy i problemy nie będą chociaż strategiczne, dziekuje i pozdrawiam, jeje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jeje 06.02.2004 09:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2004 Gość u góry to Jeje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 06.02.2004 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2004 Ja zapłaciłam ca. 26 tys. z dachem dwuspadowym - dom 116 m2 + garaż. Jesłi ekipa jest taka dobra to bierz - zaoszczędzisz wiele nerwów i ciągłego latania na budowę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts