cyb 04.06.2010 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2010 (edytowane) Powoli przechodzi,my do układania parkietu, parkiet dębowy, bez ogrzewania podłogowego.I tutaj leciutki zonk, bo parkieciarz polecił jakiś klej kauczukowy - a czytam na forum i nie tylko i raczej kauczukowe nie są polecane, jeśli to ma leżeć X lat. Z drugiej strony polecany jest dosyć mocno uzin mk 73 jako sprawdzony klej.Więc mam zonk,a czy kupować uzin mk 73 czy szarpnąć się na jakiś poliuretanowy?poliuretanowy jednak wyraźnie droższy... Jakieś opinie na ten temat? Edytowane 4 Czerwca 2010 przez cyb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 04.06.2010 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2010 (edytowane) Powoli przechodzi,my do układania parkietu, parkiet dębowy, bez ogrzewania podłogowego. I tutaj leciutki zonk, bo parkieciarz polecił jakiś klej kauczukowy - a czytam na forum i nie tylko i raczej kauczukowe nie są polecane, jeśli to ma leżeć X lat. Z drugiej strony polecany jest dosyć mocno uzin mk 73 jako sprawdzony klej. Więc mam zonk,a czy kupować uzin mk 73 czy szarpnąć się na jakiś poliuretanowy? poliuretanowy jednak wyraźnie droższy... Jakieś opinie na ten temat? Klej Uzin MK 73 to pewna - lepsza odmiana kleju kauczukowego / jest produkowany na bazie żywic syntetycznych/. Jest polecany do montażu parkietu przy dosyć mocnych posadzkach, a przy słabszych po uprzednim wzmocnieniu posadzki gruntem Uzina PU 317. Jeśli chcesz się "szarpnąć" to zastosuj klej grupy MS /silanów modyfikowanych/, są odpowiednio plastyczne a ponadto nie wymagają gruntowania oraz ograniczają przenikanie wilgoci resztkowej z posadki w kierunku drewna. Polecam MS-y Wakolu lub Murexina, z tego co wiem Uzin nie posiada w swojej ofercie kleju MS. Przy montażu parkietów dębowych wystarczy dobry klej na bazie żywic syntetcznych / można go nazwać kauczukowym/. Należy wiedzieć, że oprócz kleju równie ważna jak nie najważniejsza jest jakość posadzki pod parkiet. Przy stosowaniu klejów syntetycznych dobrze jest sprawdzić kwasowość czy zasadowość betonu posadzki. Pozdrawiam. Edytowane 4 Czerwca 2010 przez Parkiet Uzupełnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 04.06.2010 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2010 ostrożnie z klejami MS-P czyli hybrydowymi. Stosowanie tych klejów powinno mieć miejsce tylko tam gdzie nie można zastosować kleju poliuretanowego 1 składnikowego.Poza tym nie rozsmarowanie warstwy około 1-2mm na powierzchni podłoża nie daje blokady przeciw wilgoci. Używanie szpachloi zębatej przez niedoświadczonego parkieciarz przy tym kleju nie gwarantuje, że blokada będzie sprawna. Klej jednoskładnikowy jak i dwu składnikowy poliuretanowy ma podobną właściwość. Nalęży również liczyć się z tym, że przy grubszej ilości kleju MS-P może dojść do wędrówki plastyfikatorów, które zabarwią krawędzie drewna pod lakierem. Kleje syntetyczne są tańsze a kleje dyspersyjne jeszcze tańsze. Parkiet wyklejony tymi klejami wymaga leżakowania około 3 tygodni. Czas ten jest potrzebny na odejście wody z drewna , która została wessana przez drewno z kleju dyspersyjnego, również kleje syntetyczne zawierają rozpuszczalniki, które powodują pęcznienie klepek. Tutaj również potrtzebny jest czas na odparowanie tych rozpuszczalników z drewna. Po takim czasie można cyklinować i lakierować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 01.05.2016 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2016 Dobry klej do parkietu, jaki wypróbowałem i mogę polecić to http://podlogi24.net/sika-klej-parkieciarski-sika-bond-t45,-wydajny-!!-pol-elastyczny,-1.skladnikowy-15kg-o_l_3722.html. Jest to też ulubiony klej parkieciarzy - wygodny w użyciu i niesamowicie wydajny. Cena też mnie zachęciła. Jednak to, co najważniejsze klej spełnia w 100% swoją funkcję! Nie podzielam zdania! Klej jest dobry jak wiele innych. Wydajność nie powinna być kojarzona z oszczędnością. Wyklejone powinno być 100% spodu klejonej deski lub parkietu, w innym przypadku żaden klej nie pomoże... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts