Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka pompa do ogrodu - woda podskórna

hote

Recommended Posts

Witam, mam na ogrodzie taką pompę - za cholerę nie działa (działa przez chwilę jak wleje wody).

Fi rurki co wchodzi w ziemię to 1,6 cala (4,1cm). Poskórniak na głębokości 6-8metrów. Zapotrzebowanie - ogród 500m2.

Jaką kupić i jaką metodę podłączenia/ochrony w zimę wybrać?

pompa.jpg

Witam, mam na ogrodzie taką pompę - za cholerę nie działa (działa przez chwilę jak wleje wody).

Fi rurki co wchodzi w ziemię to 1,6 cala (4,1cm). Poskórniak na głębokości 6-8metrów. Zapotrzebowanie - ogród 500m2.

Jaką kupić i jaką metodę podłączenia/ochrony w zimę wybrać?

1.6 cala ? Albo 5/4" albo 6/4". Chyba że to jakaś amerykańska pompa (z UNRY?)

Kup zawór zwrotny i nypel.

Na rurze zamontuj zawór, na zaworze nypel, na nyplu pompę. Powinno działać.

Na zimę odkręć pompę (dla ułatwienia demontażu możesz założyć holender). Jeżeli nie zdemontujesz pompy, to Ci ją rozwali :(

Edytowane przez free_shop

a jak podłączyć pompę pod taki patent??

bo odkręcic tego ni cholery nie idzie.

Rurę przeciąć i nagwintować oba końce. Wstawić zawór zwrotny i gotowe. Gwintownicę można wypożyczyć.

Wyjdzie chyba taniej niż kombinacje z kołnierzami, rurkami itp.

Jeżeli WD40 i coca cola nic nie dają, można też spróbować podgrzać kołnierz (opalarką, palnikiem, kuchenką gazową...) i wtedy powinien się odkręcić.

Edytowane przez free_shop

• 2 weeks później...

odkopałem i będę robił sam (hydraulik trzepnął kwotę z sufitu).... znalazłem, że na rurze jest złączka vide photo:

http://img441.imageshack.us/img441/3838/ruraf.jpg

1. w którą stronę to kręcić?

2. może odkręcę... a jak nie...

3. to jak się gwintuje - pożyczę sobie gwintownicę...

4. chcę puścić rurę do domu (w ziemi głęboko) i w domu pompa - jaki rodzaj rurki polecacie i czym ją łączyć?