Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom z garażem dwustanowiskowym na działkę szer. 21m. Może M75a?

Recommended Posts

Witajcie,

Szukamy z żoną projektu domu z garażem dwustanowiskowym na działkę o szerokości 21m (długość 41m).

Wjazd na działkę od północy, szukamy czegoś o powierzchni 150-200m + garaż. Skłaniamy się ku klasycznej bryle, ale ze współczesną elewacją i dużymi oknami. Odpadają wszelkie dworki, kolumny i baszty ;) Fajnie byłoby, gdyby na parterze było miejsce na gabinet (ale się przy tym nie upieramy) i łazienkę z prysznicem (koniecznie).

Czy wpadło Wam coś ciekawego w oko co spełnia te kryteria?

Obecnie najbardziej podoba nam się projekt M75a - Promień słońca - czy może ktoś go już buduje?

http://projekty.muratordom.pl/projekt?grupa=1&IdProjektu=1589&IdKolekcji=&frm_search=1&id_grupy=0&symbol=M75a&typ_budynku_dom=brak_dom&typ_budynku_garaz=brak_garaz&x=0&y=0&nr=0

Podoba nam się również "Dom w hebe" z Archonu, ale obawiamy się o koszty realizacji skomplikowanego dachu (3 wykusze).

http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-hebe/m4b7bdb68d8a42,2209

Pozdrawiam

Jacek

• 2 weeks później...

Mam podobny problem - działka około 21 metrów szerokości z wjazdem od północnego zachodu. Na razie na "krótkiej liście" umieściłem Delikatnego 131b (lustrzane odbicie) z Muratora i projekt Neapol II z pracowni Lipińscy (również w odbiciu lustrzanym). W tym drugim projekcie żeby się zmieścić na 21 metrach trzeba zlikwidować wejście gospodarcze i wszystkie okienka od strony łazienki.

Pozdrawiam

Qbrak

My swego czasu wybieraliśmy projekt , aby się zmieścił na 20 metrach (tak aby ewentualnie 5 metrów zostawić na dojazd na tył działki.

Wśród faworytów były następujące projekty ( koniecznie z garażem dwustanowiskowym i dodatkowym pokojem na dole):

APIS 3 z domeny

Dom w świetliku 2 z archonu

Delikatny z muratora

stanęło na DOGODNYM C148a Z MURATORA.

POZDRAWIAM

ANIA

a

O Dogodnym też myślałem. W porównaniu do Delikatnego ma większą kuchnię. Jak na razie Delikatny wygrywa lepszym wpasowaniem w "nasze" strony świata i zadaszonym tarasem. Oba projekty to stodółki... ale całkiem ładne stodółki.

Pozdrawiam

Qbrak

• 1 year później...

Szukamy z żoną projektu domu z garażem dwustanowiskowym na działkę o szerokości 21m (długość 41m).

Wjazd na działkę od północy, szukamy czegoś o powierzchni 150-200m + garaż. Skłaniamy się ku klasycznej bryle, ale ze współczesną elewacją i dużymi oknami. Odpadają wszelkie dworki, kolumny i baszty ;) Fajnie byłoby, gdyby na parterze było miejsce na gabinet (ale się przy tym nie upieramy) i łazienkę z prysznicem (koniecznie).

Czy wpadło Wam coś ciekawego w oko co spełnia te kryteria?

Jest taki dom;

To APIS3

mielismy podobny problem,ale dom juz stoi

• 5 weeks później...

Witam. Oglądałem projekt Apis - chyba wolę "stodółki" niż domy z dachem czterospadowym. Za to znalazłem w kolekcji Muratora podobny do Delikatnego projekt: Funkcjonalny C210 - z tej samej pracowni co Delikatny. Brak pokoju na dole jest dla mnie do przełknięcia, ale garaż ciut chyba za mały... po zaparkowaniu auta może być problem z rowerami czy ustawieniem ewentualnych regałów.

Pozdrawiam

Qbrak

Funkcjonalny c210 ma 35stopni nachylanie połaci , nie wiem czy to dobrze,spójrz na powierzchnię użytkową i po podłodze na poddaszu (duże różnice).NIe wiem co by było gdyby zrobić mu 40stopni?Rozkład ma dość fajny.NIe ma kuchni w salonie przynajmniej.

Na działce węższej niż 21m można spokojnie zmieścić dom z 2 stanowiskowym garażem np taki

http://www.domywstylu.pl/projekty/jednorodzinne_z_uzytkowym_poddaszem/brzoza_2/

Są wirtualne spacery można pooglądać

Popytaj o ten kąt dachu w c210 funkcjonalny.Dość fajny projekt tylko nie wiem jak w praktyce dwuspadowy dach o kącie 35stopni.Sam jestem ciekawy ,bo może bym go poszerzył o 0.5m ,wtedy zwiększyłaby się szerokość garażu (i dobrze) oraz salonu i trochę góra.Wiem ,że lepiej znależść gotowy niż poszerzać ale trudno,znależść nie mogę (moja działka ma 19m).Może nawet dogadałbym się z architektem i zrobił na jego podstawie indywidualny.Chciałbym też zmiany elewacji na coś bardziej nowoczesnego.NIe wiem czy to będzie ten bo jeszcze żonie nie pokazałem (szukaliśmy raczej parterówki) ale jest taki,że utkwił mi w głowie.

Jest jeszcze coś takiego

http://projekty.muratordom.pl/projekt_dzisiejszy,2223,1,0.htm

Podobna powierzchnia ,pokój na dole i dwustanowiskowy garaż,przez to wcięcie na wejście ciekawsza elewacja dla mnie.

Obydwa spełniają większość kryteriów - dach dwuspadowy,brak pokoi z samymi połaciówkami ,bo każdy ma balkon albo okno balkonowe w ścianie szczytowej,brak wejścia z wiatrołapu wprost na kanapę w salonie,kuchnia nie w salonie,schody nie w salonie,wiatrołap większy niż 2 metry kwadratowe.

W c210 małe pom gosp i garaż i troszkę może salon(stąd na pewno 0.5m wszerz,co nie załatwi sprawy pom gosp i tak).Na górze potrzebuję trzech pokoi ,są cztery ,więc może by z jednego garderobę z pralnia zrobił albo coś jak.

Tylko w obu wypadkach ten dach 35stopni i po podłodze 18m ,a użytkowej 10.Z kolei zwiększenie kąta nachylenia dachu spowoduje wzrost użytkowej i się zrobi ze 140 pewnie ze 160.Do tego w tym drugim (Dzisiejszy ) dojdzie garaż i 200m gotowe i 0.5mln od razu

Też pytanie czy nie wystarczy jednostanowiskowy a z boku dokleić nowoczesną wiatę ,toszkę jakimś płotkiem ażurowym obudować ,jakiś bluszcz puścić i wystarczy.Widziałem to na żywo i bardzo fajnie wyglądało.Garaż to metr chałupy jak każdy inny.NIe ma tylko mebli i obrazka na ścianie.Choć może być :)

Edytowane przez tomek131