MAJA35 05.06.2010 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2010 Właśnie zamówiłam parkiet dębowy i właściciel firmy poleca nam klej ARTELIT . Nie znam się na chemii, więc chciałam zasięgnąć opinii fachowców , bo wiem ,że są tutaj tacy . Czy jest to dobry klej do tradycyjnego parkietu? Mają jeszcze lakier tej firmy.Pytanie drugie kto dokonuje pomiaru wilgotności podłoża i czy za to oddzielnie się płaci, czy powinno to być w ramach usługi parkieciarskiej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 05.06.2010 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2010 Właśnie zamówiłam parkiet dębowy i właściciel firmy poleca nam klej ARTELIT . Nie znam się na chemii, więc chciałam zasięgnąć opinii fachowców , bo wiem ,że są tutaj tacy . Czy jest to dobry klej do tradycyjnego parkietu? Mają jeszcze lakier tej firmy. Pytanie drugie kto dokonuje pomiaru wilgotności podłoża i czy za to oddzielnie się płaci, czy powinno to być w ramach usługi parkieciarskiej? SELENA oferuje dosyć dobry klej w profesjonalnym wydaniu RB 860, który nadaje się do klejenia mało i średniogabarytowych parkietów dębowych do posadzek betonowych twardych i średniotwardych. W przypadku posadzek słabszych Selena oferuje grunt rozpuszczalnikowy, pełniący funkcję wzmacniająco-uszczelniającą. Szanująca się firma wykonuje pomiary wilgotności posadzki oraz pomiary wytrzymałościowe w ramach swojej usługi. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebaruda 06.06.2010 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2010 ja bym polecjil ci klej sikaco do pomiarow wilgotnosci to jest ona wliczona w cene robocizny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 06.06.2010 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2010 ja bym polecjil ci klej sika co do pomiarow wilgotnosci to jest ona wliczona w cene robocizny w cenę robocizny jest wliczony tylko jeden pomiar. Również w cenę robocizny są w;liczone inne testy i badania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszek79 07.06.2010 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2010 Właśnie zamówiłam parkiet dębowy i właściciel firmy poleca nam klej ARTELIT . Nie znam się na chemii, więc chciałam zasięgnąć opinii fachowców , bo wiem ,że są tutaj tacy . Czy jest to dobry klej do tradycyjnego parkietu? Mają jeszcze lakier tej firmy. Pytanie drugie kto dokonuje pomiaru wilgotności podłoża i czy za to oddzielnie się płaci, czy powinno to być w ramach usługi parkieciarskiej? Witam Niedawno stałem przed podobnym problemem, z pomocą przyszli mi handlowcy z firmy DLH. Doradzili mi jakie drewno wybrać do swojego domu, jaka chemię oraz ekipę fachowców do zamontowania podłogi. Zdecydowałem się na dębinę, do zamontowania podłogi doradzili mi chemie z firmy Italprojekt, produkty marki Spartan. Fachowcy którzy montowali podłogę również zachwalali chemie która zakupiłem, pracowali na niej nie jedno krotnie. Natomiast jeżeli chodzi o pomiary, firma parkeciarska która montowała podłogę zrobiła je w komplecie z usługą instalowania parkietu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 07.06.2010 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2010 (edytowane) Witam Niedawno stałem przed podobnym problemem, z pomocą przyszli mi handlowcy z firmy DLH. Doradzili mi jakie drewno wybrać do swojego domu, jaka chemię oraz ekipę fachowców do zamontowania podłogi. Zdecydowałem się na dębinę, do zamontowania podłogi doradzili mi chemie z firmy Italprojekt, produkty marki Spartan. Fachowcy którzy montowali podłogę również zachwalali chemie która zakupiłem, pracowali na niej nie jedno krotnie. Natomiast jeżeli chodzi o pomiary, firma parkeciarska która montowała podłogę zrobiła je w komplecie z usługą instalowania parkietu. Pozdrawiam Jakie pomiary zrobiła firma parkieciarska. Mógłbyś podać z protokołu, który tobie zostawili. DLH handluje tylko tą chemią a więc będzie ona zawsze najlepsza. W rzeczy samej są one dobre. Najważniejsze w tym wszystkim jest przygotowanie podłoża, rodzaj kleju dobrany do gatunku i parametrów parkietu i podłoża a także ilość kleju potrzebna do całkowitego zwilżenia klejem spodu deszczułki. Edytowane 7 Czerwca 2010 przez jarekkur pomyłka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAJA35 08.06.2010 14:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2010 w cenę robocizny jest wliczony tylko jeden pomiar. Również w cenę robocizny są w;liczone inne testy i badania. Dziękuję wszystkim za rady i opinie Do jarekkur Jarku jakie badania i testy o , których piszesz powinny zostać wykonane przed rozpoczęciem układania parkietu, na co mam zwrócić uwagę u fachowców lub o co pytać. Czy polecasz ten kliej ARTELIT ( troche mnie niepokoi , gdyz sprzedawca powiedział nam, że tylko u niego mozna kupić ten klej , bo jest on dystrybutorem ) żeby niebyło sytuacji jak u Tomaszek79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebaruda 08.06.2010 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2010 http://www.sika.pl/construction/con-wood_floor_bonding/con-wfb_materials.htmja bym polecil jednak ten klejco do tego artelitu to jest to zwykly klej jakich wielehttp://www.ekwasek.pl/index.php?products=product&prod_id=761co do tych pomiarow to pomiar wilgotnosci jest to podstawa jak i podloza jak i parkietu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 08.06.2010 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2010 owszem sprzedawca może mieć rację, jeżeli jest to nie wielka miejscowość. Kleje Artelita są bardzo dobrymi klejami.Panowie powinni sprawdzić czy nie ma u ciebie tak zwanej twardzieli powierzchniowej ogólnie nazywane to jest mleczkiem cementowym. Sprawdza się młotkiem.Moga wykonać próbę klejową. Przyklejaja kawałek parkietu 5cmx5cm do podkładu (wylewki) i po wyschnięciu kleju odbijają młotkiem od podkładu. Jeżeli próbka odskoczy łatwo a na klocku nie będzie większych uszkodzeń to problem. lSpodnia część klepki powinna być obłozona podkładem minimum 2-3mm grubym, jeżeli grubość podkładu wyniosi maksimum 0,5mm to masz problem. Próba higroskopijna odbić delikatnie fragment powierzchni podkładu i oczyścić. Następnie na odkryte miejsce nalać trochę wody 5ml i równiez obok na nie odbitą powierzchnię. Zmierzyc czas wsiąkania wody jeżeli na nie odbitym miejscu jest oon dłuższy niż 20-30sekund to mamy do czynienia ze słabo chłonnym podkładem gdy czas przekroczy minutę lub więcej to podkład jest niechłonny (uwaga na grunty pod klej). W miejscu odkrytym woda zniknie szybciej, jeżeli natychmiast to mamy piaskownicę, jeżeli potrwa to 5-10sekund to jest dobrze. Warstwę wierzchnia w takim przypadku należy usunąć!!! nie tylko przeszlifować. Generalnie w takim przypadku mówimy o marnej jakości podkładzie . Następna sprawa to pomiar CM. Bardzo ważna sprawa potrzebny do niej fachowiec wiedzący co mierzy i czego szuka.Musisz wiedzieć z jakiego cementu wykonano podkład i jak ajest jego wilgotnośc równoważna. 2% to o wiele za dużo. Pomiar wykonuje się na próbce pobranej z samego dołu podkładu, 50gramów po odsypaniu kamyków piasku. Wynik powinien byc 1.4CM jeżeli nie znasz cementu. Jeżeli chcesz wiedzieć co tam jest naprawdę musisz stać nad nimi i pytać. Relacjonuj na forum swoje wątpliwości i spostrzeżenia. Wszystkie opisane próby i testy wraz pomiarami awilgoci muszą być naniesione do protokołu i tobie przekazany. Żądaj! Muszą sprawdzić również łatą 2 metrową równoiść wylewki. Powinni sprawdzić powierzchniowo wilgotność przyrządem wstępnym aby wyszukać mokre miwjsca w podkładzie. a potem dopiero CM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 08.06.2010 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2010 owszem sprzedawca może mieć rację, jeżeli jest to nie wielka miejscowość. Kleje Artelita są bardzo dobrymi klejami. Panowie powinni sprawdzić czy nie ma u ciebie tak zwanej twardzieli powierzchniowej ogólnie nazywane to jest mleczkiem cementowym. Sprawdza się młotkiem. Moga wykonać próbę klejową. Przyklejaja kawałek parkietu 5cmx5cm do podkładu (wylewki) i po wyschnięciu kleju odbijają młotkiem od podkładu. Jeżeli próbka odskoczy łatwo a na klocku nie będzie większych uszkodzeń to problem. lSpodnia część klepki powinna być obłozona podkładem minimum 2-3mm grubym, jeżeli grubość podkładu wyniosi maksimum 0,5mm to masz problem. Próba higroskopijna odbić delikatnie fragment powierzchni podkładu i oczyścić. Następnie na odkryte miejsce nalać trochę wody 5ml i równiez obok na nie odbitą powierzchnię. Zmierzyc czas wsiąkania wody jeżeli na nie odbitym miejscu jest oon dłuższy niż 20-30sekund to mamy do czynienia ze słabo chłonnym podkładem gdy czas przekroczy minutę lub więcej to podkład jest niechłonny (uwaga na grunty pod klej). W miejscu odkrytym woda zniknie szybciej, jeżeli natychmiast to mamy piaskownicę, jeżeli potrwa to 5-10sekund to jest dobrze. Warstwę wierzchnia w takim przypadku należy usunąć!!! nie tylko przeszlifować. Generalnie w takim przypadku mówimy o marnej jakości podkładzie . Następna sprawa to pomiar CM. Bardzo ważna sprawa potrzebny do niej fachowiec wiedzący co mierzy i czego szuka. Musisz wiedzieć z jakiego cementu wykonano podkład i jak ajest jego wilgotnośc równoważna. 2% to o wiele za dużo. Pomiar wykonuje się na próbce pobranej z samego dołu podkładu, 50gramów po odsypaniu kamyków piasku. Wynik powinien byc 1.4CM jeżeli nie znasz cementu. Jeżeli chcesz wiedzieć co tam jest naprawdę musisz stać nad nimi i pytać. Relacjonuj na forum swoje wątpliwości i spostrzeżenia. Wszystkie opisane próby i testy wraz pomiarami awilgoci muszą być naniesione do protokołu i tobie przekazany. Żądaj! Muszą sprawdzić również łatą 2 metrową równoiść wylewki. Powinni sprawdzić powierzchniowo wilgotność przyrządem wstępnym aby wyszukać mokre miwjsca w podkładzie. a potem dopiero CM. Jarekkur, czy zdajesz sobie sprawę, że swoimi jak najbardziej fachowymi poradami wyeliminujesz z rynku część parkieciarzy................. na szczęście tę mniej fachową część. W mało komfortowej sytuacji stawiasz tych, którzy nie zaglądają na Forum, przy czym to już ich problem. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAJA35 10.06.2010 14:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2010 owszem sprzedawca może mieć rację, jeżeli jest to nie wielka miejscowość. Kleje Artelita są bardzo dobrymi klejami. Panowie powinni sprawdzić czy nie ma u ciebie tak zwanej twardzieli powierzchniowej ogólnie nazywane to jest mleczkiem cementowym. Sprawdza się młotkiem. Moga wykonać próbę klejową. Przyklejaja kawałek parkietu 5cmx5cm do podkładu (wylewki) i po wyschnięciu kleju odbijają młotkiem od podkładu. Jeżeli próbka odskoczy łatwo a na klocku nie będzie większych uszkodzeń to problem. lSpodnia część klepki powinna być obłozona podkładem minimum 2-3mm grubym, jeżeli grubość podkładu wyniosi maksimum 0,5mm to masz problem. Próba higroskopijna odbić delikatnie fragment powierzchni podkładu i oczyścić. Następnie na odkryte miejsce nalać trochę wody 5ml i równiez obok na nie odbitą powierzchnię. Zmierzyc czas wsiąkania wody jeżeli na nie odbitym miejscu jest oon dłuższy niż 20-30sekund to mamy do czynienia ze słabo chłonnym podkładem gdy czas przekroczy minutę lub więcej to podkład jest niechłonny (uwaga na grunty pod klej). W miejscu odkrytym woda zniknie szybciej, jeżeli natychmiast to mamy piaskownicę, jeżeli potrwa to 5-10sekund to jest dobrze. Warstwę wierzchnia w takim przypadku należy usunąć!!! nie tylko przeszlifować. Generalnie w takim przypadku mówimy o marnej jakości podkładzie . Następna sprawa to pomiar CM. Bardzo ważna sprawa potrzebny do niej fachowiec wiedzący co mierzy i czego szuka. Musisz wiedzieć z jakiego cementu wykonano podkład i jak ajest jego wilgotnośc równoważna. 2% to o wiele za dużo. Pomiar wykonuje się na próbce pobranej z samego dołu podkładu, 50gramów po odsypaniu kamyków piasku. Wynik powinien byc 1.4CM jeżeli nie znasz cementu. Jeżeli chcesz wiedzieć co tam jest naprawdę musisz stać nad nimi i pytać. Relacjonuj na forum swoje wątpliwości i spostrzeżenia. Wszystkie opisane próby i testy wraz pomiarami awilgoci muszą być naniesione do protokołu i tobie przekazany. Żądaj! Muszą sprawdzić również łatą 2 metrową równoiść wylewki. Powinni sprawdzić powierzchniowo wilgotność przyrządem wstępnym aby wyszukać mokre miwjsca w podkładzie. a potem dopiero CM. Dziękuję Jarkukur za odpowiedź i ważne informacje, które bardzo rozświetliły mi w głowie. Mam głeboką nadzieję, że fachowcy , którzy mają wykonać u mnie położenie parkietu są profesjonalistami w tym co robią i nie trzeba będzie stac im nad głową. Ja przerobiłam już kilka firm w czasie swojej budowy i ostroznie podchodzę do wielu tematów. Mam salon 42m2 i chciałabym aby wyglądał jak go sobie wymarzyłam. Postaram się na bieżąco relacjonować z postępu prac. Mamy za kilka dnia obejrzeć prace wykonane przez tych fachowców. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAJA35 10.06.2010 14:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2010 Jarekkur, czy zdajesz sobie sprawę, że swoimi jak najbardziej fachowymi poradami wyeliminujesz z rynku część parkieciarzy................. na szczęście tę mniej fachową część. W mało komfortowej sytuacji stawiasz tych, którzy nie zaglądają na Forum, przy czym to już ich problem. Pozdrawiam. Parkitkomplex , Ja na tym forum widziałm już nie jeden źle wykonany parkiet i oby mnie to nie dotknęło. Uważam, że to co robi Jarekkur czy inni, fachowcy , którzy znają się na tym i mogą podzielić się z nami wiedzą jest bardzo cenne i chwała im za to. A to, że patrzymy na recę, fachowcom nie jest niczym złym , w końcu to my im płacimy a nie odwrotnie. Obyśmy mieli jak najmniej takich sytuacji czego sobie i wszystkim życzę. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 10.06.2010 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2010 Parkitkomplex , Ja na tym forum widziałm już nie jeden źle wykonany parkiet i oby mnie to nie dotknęło. Uważam, że to co robi Jarekkur czy inni, fachowcy , którzy znają się na tym i mogą podzielić się z nami wiedzą jest bardzo cenne i chwała im za to. A to, że patrzymy na recę, fachowcom nie jest niczym złym , w końcu to my im płacimy a nie odwrotnie. Obyśmy mieli jak najmniej takich sytuacji czego sobie i wszystkim życzę. pozdrawiam Myślę, żę opatrznie odczytałaś mój post. Ja też widziałem wiele podłóg żle wykonanych /swego czasu również własnych/ i wiem że trzeba mieć sporo wiedzy i jeszcze więcej doświadczenia aby porządnie wykonać podłogę z drewna. Jarekkur należy do grupy profesjonalistów, którzy wiedzą co, jak i dlaczego i jeszcze w dodatku o tym piszą. Nie służy to "paprakom". I to miałem na myśli pisząc o eliminacji z rynku niektórych niereformowalnych pseudofachowców. Sam staram się na miarę swoich doświadczeń doradzać innym. Gdyby nie było pytających to moja obecność na tym forum nie miała by sensu. Sądzę, że jeśli sama zauważysz spore dysproporcje między poradami Jarekkura a sposobem podejścia do pracy Twoich fachowców, to ich wyeliminujesz ze "swojego rynku". Życzę Ci aby było inaczej. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azusa 07.02.2011 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 Spróbuję odświeżyć wątek. Planuję położyć w salonie na ogrzewaniu podłogowym FinishParkiet merbau. Sprzedawca polecił mi do tego klej Artelit RB 860. To jest to klej rozpuszczalnikowy,ale na specyfikacji technicznej jest informacja, że nadaje się do klejenia parkietu na podłogówce. Tymczasem czytałam, że na podłogówkę powinno się stosować kleje poliuretanowe dwuskładnikowe lub jednoskładnikowe. Czy zatem dla bezpieczeństwa powinnam wziąć inny klej? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 07.02.2011 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 Spróbuję odświeżyć wątek. Planuję położyć w salonie na ogrzewaniu podłogowym FinishParkiet merbau. Sprzedawca polecił mi do tego klej Artelit RB 860. To jest to klej rozpuszczalnikowy,ale na specyfikacji technicznej jest informacja, że nadaje się do klejenia parkietu na podłogówce. Tymczasem czytałam, że na podłogówkę powinno się stosować kleje poliuretanowe dwuskładnikowe lub jednoskładnikowe. Czy zatem dla bezpieczeństwa powinnam wziąć inny klej? Pozdrawiam Klej dobiera się do materiałów, które będziemy kleić. RB 860 do klejenia Finishparkietu nadaje się nawet na ogrzewaniu podłogowym. Czy ten klej nadaje się do przyklejenia do Twojego podkładu, tego nie wiadomo, ponieważ nie znamy jego jakości. Moim zdaniem do klejenia elementów warstwowych na ogrzewane podkłady średniej i wysokiej jakości najlepiej nadają się kleje silanowe (MS) ewentualnie elastyczne kleje poliuretanowe jednoskładnikowe. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azusa 07.02.2011 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 Dziękuję za odpowiedź. Pomiar ma się odbyć jakiś tydzień po zakończeniu wszystkich "mokrych" prac wykończeniowych w domu. Zastanawiam się teraz, jakie właściwości mojego podkładu mogą wpłynąć na wybór kleju. Wiem, że teoretycznie fachowiec, który przyjdzie na pomiar, powinien to wszystko wiedzieć, ale ja już zauważyłam, że jak się samemu wszystko dopilnuje, to się potem spokojniej śpi. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 07.02.2011 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 Dziękuję za odpowiedź. Pomiar ma się odbyć jakiś tydzień po zakończeniu wszystkich "mokrych" prac wykończeniowych w domu. Zastanawiam się teraz, jakie właściwości mojego podkładu mogą wpłynąć na wybór kleju. Wiem, że teoretycznie fachowiec, który przyjdzie na pomiar, powinien to wszystko wiedzieć, ale ja już zauważyłam, że jak się samemu wszystko dopilnuje, to się potem spokojniej śpi. Pozdrawiam żeby samemu dopilnować trzeba wiedzieć czego przypilnować. Nie wiedząc na czym polega tak bardzo odpowiedzialne przygotowanie podłoza na ogrzewaniu podłogowym, będziesz uzależniona od tego co wie fachowiec, a jeżeli wie on niewiele lub nic na ten temat? Napisz co ty wiesz! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azusa 11.02.2011 00:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2011 żeby samemu dopilnować trzeba wiedzieć czego przypilnować. Nie wiedząc na czym polega tak bardzo odpowiedzialne przygotowanie podłoza na ogrzewaniu podłogowym, będziesz uzależniona od tego co wie fachowiec, a jeżeli wie on niewiele lub nic na ten temat? Napisz co ty wiesz! Ja niestety wiem niewiele Czytałam tylko trochę na ten temat. Wiem oczywiście, że należy przede wszystkim wykonać pomiar wilgotności. Piszesz wyżej, że powinni najpierw wykonać pomiar wilgotności metodą powierzchniową, a potem karbidową. Jak to zda egzamin przy ogrzewaniu podłogowym, gdy pobranie próbki w przypadkowym miejscu może spowodować zniszczenie podłogówki? Gdzie w takim razie pobierać próbki? (Mam przy okazji nadzieję, że podkład jest wystarczająco suchy; po zrobiniu wylewek odczekaliśmy miesiąc i uruchomiliśmy na kotle program wygrzewania jastrychu, a po jego zakończeniu od jesieni lekko grzejemy.) Równość posadzki mierzymy dwumetrową łatą i odchylenia nie powinny przekraczać 5 mm. A jeśli gdzieś przekracza? Czy ewentualne wyrównanie podłoża można w takim wypadku zlecić parkieciarzom, czy wzywać gości od wylewek? O sprawdzeniu, czy nie ma twardzieli powierzchniowej oraz próbie higroskopijnej przeczytałam parę postów wyżej. Widzę, że od próby higroskopijnej zależy wybór gruntu. Mnie zaproponowano grunt Artelit SB 210. Należy również zmierzyć wytrzymałość podłoża oraz wilgotność parkietu. Po tym, co czytałam zastanawiam się, czy firma, która będzie mi układała parkiet faktycznie zbada próbki w laboratorium. Co jeśli nie? W salonie, gdzie będzie kładziony parkiet mamy kilka pętli grzewczych, które są rozdzielone dylatacjami. Pomimo tego, pojawiło się jeszcze kilka rys na posadzce. Czy dylatacje i te rysy trzeba jakoś dodatkowo zabezpieczyć? Do parkietu mam jeszcze trochę czasu, ale chciałabym zebrać jak najwięcej informacji, aby się jeszcze dopytać o szczególy w firmie parkieciarskiej. Zawsze mam jeszcze chwilę, aby ich ewentualnie zmienić... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 11.02.2011 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2011 Na mojej stronie www znajdziesz szereg informacji zarówno w poradach jak i w technologii usług. Ciekawe porady znajdziesz na www Jarekkura, warto tam zajrzeć. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azusa 11.02.2011 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2011 Na mojej stronie www znajdziesz szereg informacji zarówno w poradach jak i w technologii usług. Ciekawe porady znajdziesz na www Jarekkura, warto tam zajrzeć. Pozdrawiam. Dziękuję, na pewno poczytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts