Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 75
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam! Za kilka dni odbieramy gotowy projekt po adaptacji. Poszerzyliśmy budynek o 1 m, zrezygnowaliśmy z tarasu (zabudowaliśmy go przesuwając jadalnię i powiększając kuchnię), zrezygnowaliśmy z kominka. Poszerzenie wymusiło podwyższenie ścianki kolankowej o parę cm co powiększyło powierzchnię użytkową. Wyszło tego... UWAGA!!! ok 170 m... Byliśmy w lekkim szoku.

Architekt wstępnie oszacował ten budynek na ok 350 tyś. Będziemy budować w Bydgoszczy.

kasia_k72 - no piękna powierzchnia Wam wyszła, zazdroszczę dużej kuchni i jadalni ale tarasu chyba nie chciałabym się pozbawiać. My mamy już dość dawno pozwolenie na budowę i tylko czekamy na wiosnę. Ja domu nie powiększałam bo za duża góra by nam wyszła a nas tylko 3. Tak wstępnie chciałabym tylko pomniejszyć spiżarkę i w to miejsce zrobić szafę przesuwną na płaszcze, zyskam przez to ściankę w kuchni a spiżarkę chcę przenieść do gospodarczego. Nie bardzo tylko wiem jak rozwiązać kwestię wejścia do tej spiżarki blisko kuchni. Niestety nikt się nie odezwał a pojawiły się wcześniej takie pomysły.

Pozdrawiam!

Witam, ja także poszukuję projektu "w tym klimacie". Szach jest bardzo fajny tylko ta kuchnia....

Mocno zastanawiam się też nad tym projektem: http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-tunbergiach/m4a6028cbf3d72

Podstawowa zmiana jaka bym wprowadził to przeniesienie kuchni do pomieszczenia nr 8 (bez scianki działowej - kuchnia otwarta na jadalnie, a czesc wypoczynkowa w obecnej kuchni) Można wydłużyć kuchnie do wysokości kominka to i spiżarka od strony garażu sie zmieści.

Sory za OT, ale pomyslałem ze jest to jakas alternatywa dla tych, którzy planują poszerzac Szacha,

Pozdrawiam.

Witam, ja także poszukuję projektu "w tym klimacie". Szach jest bardzo fajny tylko ta kuchnia....

Mocno zastanawiam się też nad tym projektem: http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-tunbergiach/m4a6028cbf3d72

Podstawowa zmiana jaka bym wprowadził to przeniesienie kuchni do pomieszczenia nr 8 (bez scianki działowej - kuchnia otwarta na jadalnie, a czesc wypoczynkowa w obecnej kuchni) Można wydłużyć kuchnie do wysokości kominka to i spiżarka od strony garażu sie zmieści.

Sory za OT, ale pomyslałem ze jest to jakas alternatywa dla tych, którzy planują poszerzac Szacha,

Pozdrawiam.

...tylko, że ten projekt z archonu jest na garaż jednostanowiskowy...

• 1 month później...

...a kiedy macie w planach zacząć budowę? Na naszej działce rosną jeszcze drzewa... Czekamy na pozwolenie na wycinkę. Jak tylko dostaniemy papier to wycinamy :-) Myślę, że po niedzieli będziemy mięli wycenę od murarza i cieśli. Tyle, że nasz dom jest o 1 m szerszy. Chcielibyśmy zacząć prace na działce jak tylko zima nas opuści...

Jeśli chodzi o okna... to chcemy zamiast podwójnych w pokojach wstawić większe ale pojedyncze. Cieśla podpowiedział nam, żeby okna nie były większe niż odległości między krokwiami... bo trzeba by je wzmacniać a to są dodatkowe koszty. Rezygnujemy z okien w garderobach... a do łazienek są podobno z dodatkową wentylacją...

Cieślę mamy zaufanego... trochę się nasłuchaliśmy jakie proste mury stawiają murarze!!! Szok!!! Trzeba uważać, szukać najlepiej z polecenia i oglądać wcześniejsze roboty fachowców.

Poczytałam wcześniejsze wpisy... zerknęłam na projekt... kiepsko widzę bliskie wejście do spiżarni przeniesionej do pom. gosp. Chyba, że wystarczy wam wc na dole i zrobicie to kosztem części łazienki... Myślę tak na szybko...

Pozdrawiam!

chcemy zacząć jak tylko będzie można grzebać w ziemi, jeżeli zima szybko odpuści to nawet w marcu

budynek musieliśmy usytuować dość niefortunnie bo mamy trójkątną działkę z wjazdem od południa, więc wyboru specjalnie nie miałam, żeby mieć doświetlone pomieszczenia gdzie najczęściej będziemy przebywać wzięłam właśnie lustro (kuchnia i salon od południowego zachodu, inaczej miałabym taras na północnym wschodzie)

właśnie zrezygnowaliśmy ze spiżarki na rzecz bardziej ustawnej kuchni; na dole chcemy tylko WC więc wyszło nam obok dość "poręczne" wejście do gospodarczego/spiżarki

co do okien u góry to mamy podwójne; trochę się bałam, że nie będą doświetlone pokoje bo te szczytowe drzwi są częściowo zasłonięte dachem

zaciekawiło mnie jakie wymiary będziecie mieli tych pojedynczych większych bo rozstaw krokwi jest ok. 96 cm i właśnie takie okna są w projekcie (mamy kupione 94 cm);

w garderobie zostawiłam sobie jedno okno, bo jednak chciałabym czasem tam wywietrzyć i nie zawsze palić światło

cieśli jeszcze nie mamy ale murarza już umówionego tak (to prawda, że strach się bać tych fachowców), widziałam jak budował dwa domy i nie mam się do czego przyczepić

pozdrawiam!

...jeśli chodzi o te okna... no może rzeczywiście masz rację... nie sprawdzałam na projekcie odległości między krokwiami. My w mieszkaniu mamy okna dachowe, pojedyncze, od południa i od północy... i z doświetleniem nie ma problemu. Mamy właśnie trochę większe veluxy. Nasz dobry cieśla to brat bratowej męża i do tej pory dobrze nam odradzał. O oknach też nam mówił o wzmocnieniach jeśli wymiar będzie inny... Zobaczymy.

Zapytam o dachówkę... Jaką zamierzacie położyć? Nam podobają się płaskie creatona... Znaleźliśmy też podobną francuską... ale ceny są zabójcze. Sama dachówka + akcesoria kosztowałaby nas ok.25000 jeśli nie więcej...

Nam zaproponowano dachówkę w promocji koramic L-15 , cena przystępna ale naczytałam się o nie najlepszej jakości tej dachówki. Na razie odpuściliśmy dach, może później trafi się inna promocja a jak nie to namyślimy się nad lepszą blachą (ułożenie tańsze i nie wygląda najgorzej)

• 3 weeks później...

...w głowach się przewraca od tych wycen robót. Budujemy w Bydgoszczy. Oto kilka z nich

1. murarz I - Za wszystkie roboty murarskie jeden murarz wyliczył sobie 45500 - doliczył sobie trochę za silkę bo z tego chcemy budować

2. Murarz II

Ławy 3500

Fundamenty (bloczki, izolacje, ocieplenie styr., chudy beton) 85

Parter 11000

Strop, schody 11000

Poddasze (wieniec, kominy) 10000

Razem 44000

Dach 265 m kw x 72 zł/m kw = 19080 (z orynnowaniem, z krokwiami struganymi i boazerią, obróbki blacharskie, bez okien dachowych)

Razem 63000

3. Murarz III - Za wszystkie roboty murarskie 39000 z vat

4. Cieśla I - 44000 - robocizna(21000) + materiał(23000) - więźba z suszonego drewna (może uda mi się później wrzucić jego dokładną wycenę)

5. Cieśla II - sprawdzamy - ale dużo mniej...

Przypominam, że my mamy szach o 1m szerszego!!!

Jak sprawy się mają u Was

Witajcie,

Właśnie jestem w trakcie zakupu projektu SZACH 2G.

Bardzo interesują mnie właśnie koszty budowy, bo nie wiem, czy podołam tej budowie :D Dzięki temu wątkowi forum, widzę, iż koszt samej robocizny to ok 60 tys. zł. To bardzo dużo. Nie podoba mi się funkcja budowy przez firmę dziada murarza lat 60 z czerwonym nosem. Chyba poświęcę sporo czasu, ale skompletuje ekipę sam. Stan surowy tego domu powinien wynieść około 140-170 tys. z materiałem. Sam byłem na kilku budowach, i jakoś zaprawa w postaci zupki instant, oraz ułożenie równo cegły nie warte jest takich pieniędzy. Tym bardziej budując silikatem, parothermem lub ytongiem. Tutaj się płaci więcej za materiał, ale jest to technologia o wiele szybsza i łatwiejsza w robocie, a co za tym idzie, robocizna powinna być tańsza - ale jak majstry nigdy nie widziały takich rzeczy na oczy....

Zastanawiam się nad kupnem najpierw kosztorysu inwestorskiego a potem projektu... Muszę wiedzieć ile będą kosztować materiały.

NIE dajcie się robić w bambuko przez tych zdzierców...

• 1 month później...
  • 2 weeks później...