Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SOLBET Optimal W (gładkie) czemu ma służyc profilowanie

Recommended Posts

Rozwiejcie proszę moje wątpliwości do czego jest w bloczkach SOLEBT Optimal typu W (gładkie) oprócz uchwytów montażowych wyprofilowanie wzdłuż bocznej ściany. Cóż to jest i czemuż to ma służyć. Czy tam się czasem nie leje zaprawy???? Edytowane przez remo_78

Jeśli to w czymkolwiek pomaga, wzięte ze strony producenta:

Bloczki SOLBET Optimal - gładkie, z uchwytami montażowymi

Gładkie bloczki SOLBET Optimal z uchwytem montażowym wymagają wypełniania spoin pionowych. Bloczki

o grubości 24 cm mają wyprofilowane powierzchnie pionowe, co poprawia efekt przemurowania i zmniejsza zużycie zaprawy. Ten kształt jest chroniony zastrzeżonym wzorem przemysłowym.

Jeśli o to chodzi, to wyjaśnienie, bardzo ogólne, ale jest.

Jeśli to w czymkolwiek pomaga, wzięte ze strony producenta:

Bloczki SOLBET Optimal - gładkie, z uchwytami montażowymi

Gładkie bloczki SOLBET Optimal z uchwytem montażowym wymagają wypełniania spoin pionowych. Bloczki

o grubości 24 cm mają wyprofilowane powierzchnie pionowe, co poprawia efekt przemurowania i zmniejsza zużycie zaprawy. Ten kształt jest chroniony zastrzeżonym wzorem przemysłowym.

Jeśli o to chodzi, to wyjaśnienie, bardzo ogólne, ale jest.

No właśnie to wyjaśnienie jest bardzo ogólne i nic nie wyjaśnia przynajmniej mi. Co znaczy mniej zaprawy, co znaczy efekt przemurowania? Bardziej mi zależy na odpowiedzi czy w tą szczelinę wlewa się np. zaprawę dla lepszej stabilności czy tez nie daje się tam nic???

Ten rodzaj bloczków muruje się na cienkowarstwowej zaprawie klejowej, tak że napychanie w to miejsce sporej warstwy kleju trochę mija się z celem. Pozostaw te miejsca puste, wystarczy że po bokach tego (frezu) będzie klej, przy bloczkach na pióro-wpust w ogóle nie daje się kleju w spoiny pionowe a ludzie z powodzeniem stawiają z nich domy i wszystko jest ok.

Rozwiejcie proszę moje wątpliwości do czego jest w bloczkach SOLEBT Optimal typu W (gładkie) oprócz uchwytów montażowych wyprofilowanie wzdłuż bocznej ściany. Cóż to jest i czemuż to ma służyć. Czy tam się czasem nie leje zaprawy????

nie lejesz zaprawy, post wyzej

pionowe spoiny wypelniasz np jak budujez sobie piwnice, wtedy nalezy je wypelnic dla lepszej sztywnosci.

Zaznacze od razu ze zadnych przedmuchow tam nie ma ;)

tak wybuchnie razem z Toba

Kupując palete bloczow pioro wpust dostajesz klej do tego gratis, jest tak wyliczone ze starcza na cala palete murujesz na cienka spoine, wiec o jakiej ty zaprawie mowisz!

jak chcesz na zaprawie morowac to nie zwiekszasz sobie kosztow i kupujesz gladkie.

ad czerwone. Wybacz Gustawie Fijaku dawno nikt mnie tak nie rozśmieszył :-)

przy okazji mUrować...

nie lejesz zaprawy, post wyzej

pionowe spoiny wypelniasz np jak budujez sobie piwnice, wtedy nalezy je wypelnic dla lepszej sztywnosci.

Zaznacze od razu ze zadnych przedmuchow tam nie ma ;)

Ad czerwone. Życzę szczęścia i łaski Bożej w eksploatacji piwnic z ścianami z pianobetonu...

Rozwiejcie proszę moje wątpliwości do czego jest w bloczkach SOLEBT Optimal typu W (gładkie) oprócz uchwytów montażowych wyprofilowanie wzdłuż bocznej ściany. Cóż to jest i czemuż to ma służyć. Czy tam się czasem nie leje zaprawy????

sorry nie zwrocilem uwagi ze to faktycznie (gładkie), moje niedopatrzenie ;)

generalnie klei sie tylko stykające sie elementy nie wypelniajac przy tym wpustów.

hahahahahahah ja nie praefa czy jak tam sie ich pisze ;)

a to ze gratis to wiem mowili mi jak chcialem 42 zakupic

bo cena ostateczna sciany 24+ i 42 wychodzi zblizona wiec sie zastanawiam nad rozwiazaniem dla mnie ;)

a ty zaraz ze chleba szukam hehe, choc nie ukrywam ze obiadu nie jadlem i mam wilczy apetyt :D

Szczerze mówiąc też spotkałem się z informacją, że dodają i wcale nie musi to być kłamstwo. Jak wiadomo, bezpośrednio w Solbecie kupic się nie da, trzeba kupować na składach itd., więc jeśli skład psuję tą politykę i nie dodaje to już wtedy jest inna inszość (czy jakieś takie jest powiedzenie :p). W każdym bądź razie, tutaj wszystko zależy od pośrednika jak na moje oko.